• 5 tips voor werkende vrouwen 45+ om stemmingswisselingen bondig en beslist de baas te worden

  Van het ene op het andere moment ben je chagrijnig, ongelukkig of verdrietig. Hoe kan dat? En belangrijker: Hoe los je moodswings, een gezellig woord voor stemmingswisselingen op?

  Als er een one-size-fits-all-remedie bestond tegen stemmingswisselingen was die allang als een soort bacterieremmer/verderfbeschermer toegevoegd aan ons drinkwater.

  Mijn stemmingswisselingen heb ik bestreden door naar mijn moestuin te gaan. De verdampende energie, het gebrek aan belangstelling voor de omgeving en overheersende somberte ging ik te lijf met onkruid wieden. Letterlijk en figuurlijk.

  Dat onkruid wieden ziet er als volgt uit.

  Tip 1: Laat je chagrijn 90 seconden ‘zijn’.


  Want wist je dat een emotie maar 90 seconden duurt? Dat je dip slechts 1,5 minuut van je tijd in beslag neemt? Dat heb ik van psycholoog dr. Joan Rosenberg en neuroloog dr. Jill Bolte Taylor Het is de tijd die je lichaam nodig heeft om allerlei chemische processen te doorlopen die jou dat chagrijnige gevoel geven.

  Dat chemische proces – dat start met een plupje adrenaline en andere hormonen - wordt ingezet door iets wat je denkt, ziet, ervaart, ruikt, associeert et cetera.

  Dat ‘chagrijnige proces’ is na 90 seconden afgelopen. Áls je dat tijdelijke ronddollen van irriterende stofjes in je lijf even laat zijn. Zonder oordeel erover. Maar als je ervoor kiest om je te laten meevoeren in dit proces (door te oordelen over hoe je je voelt) wordt die 90 seconden steeds opnieuw ingezet. Zo kun je uuuuuuuren, ja zelfs dagen, chagrijnig zijn.

  Tip 2: Adem jezelf uit de 90-seconden-loop


  Tijdens die 90 seconden kun je je aandacht gaan richten op je adem. Dat balanceert ook gelijk. Zelf focus ik me op 6 langzame diepe in-en uitademingen. Desnoods vlucht ik daarvoor naar het toilet. Is het chagrijn na 6x nog niet helemaal verdwenen. Dan doe ik er nog eens 6.

  Tip 3: Fake it till you make it.


  Verander je staat van zijn, zoals supercoach Tony Robbins je zal leren. Ga huppelen. Doe alsof je heel erg blij bent. Spring als een dolgelukkig kind dat een geweldig verjaarscadeau krijgt. Of dans het parelende zweet op je voorhoofd op de muziek waarbij je toch al nooit kon stilzitten. Zing uit volle borst mee met je eigen top-10 aller tijden. Doe iets waardoor of waarvan je blij wordt. Je zult merken dat als je dat maar lang genoeg volhoudt (paar minuten), de gelukstofjes (endorfinen) die je lichaam van de weeromstuit gaat produceren de overhand over je chagrijn krijgen.

  Tip 4: Maak ruimte voor me-time in je overvolle agenda.


  Als je wilt weten wat je nou precies denkt, voelt, ruikt, ervaart voorafgaand aan de 90-seconden-loop zul je tijd moeten besteden aan jezelf. Aan terugkijken – en voelen.

  De plotselinge somberte (of chagrijn) kan je iets belangrijks te vertellen hebben. Bijvoorbeeld:

  • Dat je iets aan het doen bent wat je helemaal geen voldoening (meer) geeft.
  • Of omdat de situatie waarin je zit, je te veel stress bezorgt.
  • Of je collega al je energie opslokt (en jij voor de goede orde maar prettig-in-de-omgang blijft.)
  • en noem maar op..

  Om dat te achterhalen moet je ontsnappen aan de waan van de dag en me-time in je agenda inbouwen. Tijd die je aan je eigen welzijn gaat besteden. Pas als je je ervaringen met de moodswings regelmatig tegen het licht hebt gehouden, kun je besluiten of je iets wilt doen aan de onderliggende boosdoener. Of dat je die 90 seconden kunt laten ‘zijn’.

  Tip 5: Geef je lichaam regelmatig een flinke opknapbeurt.


  Als je een auto hebt, rij je hem regelmatig de garage binnen voor de grote of de kleine beurt. Zodra je wasmachine niet meer ‘schoon en fris’ wast, sta je met de ontkalker klaar.
  Tegen de tijd dat je in de overgang gaat (zo rond je 45ste), heeft je lichaam al een indrukwekkend aantal uren gedraaid. Vaak zonder dat je serieus hebt onderzocht welke ‘brandstof’ het beste bij jou past en hoe je het lichaam goed ‘ontkalkt’.

  Stemmingswisselingen kunnen een lichamelijke oorzaak hebben. Die kun je uitsluiten door je lichaam een grote beurt te geven in de vorm van een detox-kuur. En bio-opneembare voedingssupplementen een vast onderdeel van je voedingspatroon te laten zijn. Dat laatste omdat ons voedsel tegenwoordig nauwelijks meer voeding bevat.

  Saron Petronilia

  Delen op:

  OvergangQuiz


  Doe mee! Wat weet jij van de overgang? Test je kennis en maak kans op leuke prijzen. Waaronder een heerlijke dag in mijn favoriete sauna. Als je op deze link klikt, kun je gelijk aan de slag. Na afloop zie je ook onmiddellijk waar je staat qua kennis over de overgang.#OvergangQuiz

  Hulp


  Wil je mij helpen door deze link te delen? Met collega’s, vrienden en vriendinnen, werkgevers en/of weldoeners. Dit is de link: https://nl.surveymonkey.com/r/overgangquiz

  Geen € 14,95 maar € 9,95


  Mijn boek Alles over werken tijdens de overgang is ook als ebook verkrijgbaar. Overal € 14,95 maar via deze website voor € 9,95.

  Meer info


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  De boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang' op Youtube.

  Workshop


  Wil je dat ik met jou meekijk naar jouw overgang? Wil je graag blijven presteren? Ben je toe aan een positieve boost? Meer informatie over mijn workshop Happy Moodswings vind je op een andere pagina op deze website.

  In-company


  Deze workshop wordt ook in-company gegeven. Zoals bij Philips Lighting, Stichting Woonbron, ArboCentrum Den Haag, School voor Coaching en Maxima Medisch Centrum.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt. Ik ben daarvoor dagelijks in de groep aanwezig."

  7x de overgang vieren

  Wat is er leuk, positief aan de overgang? De aandacht gaat vooral uit naar slecht nieuws: de drama’s. De overgang is echter bedoeld als de levensfase waarin de vrouw tot volle bloei komt. Haar beste tijd ligt voor haar.

  Hierbij 7 redenen om alvast een feestje te bouwen.

  1. Nooit meer menstrueren

  Natuurlijk. Vrouwen kunnen bloeden zonder dat er sprake is van een wond. Da's heel bijzonder in de natuur. Dat bloeden heeft zelfs een ritme, dat nauwe relaties onderhoudt met het wassen en afnemen van de maan. Het einde van menstrueren is echter in zicht. Dat betekent dat vrouwen zich, na hun allerlaatste menstruatie, niet meer hoeven bezig te houden met tergende zaken als:
  • doorlekken, in witte zomerbroeken en zo..,
  • vocht vasthouden (die 2 kilo extra iedere maand),
  • onbedwingbare trek in suiker en/of alcohol,
  • puistjes,
  • krampen.

  2. Toedeloe PMS

  Met de laatste menstruatie nemen vrouwen ook afscheid van het PMS (premenstrueel syndroom). Toedeloe, nooit meer maandelijks terugkerende deprimerende ‘gedoetjes’ met partners en collega’s! Het gevoel meer controle te hebben over de eigen emoties, zorgt voor zelfvertrouwen en innerlijke rust.

  3.Nieuwe kansen


  Stoppen met menstrueren = andere kijk op je lijf en vrouwelijkheid. Hoogste tijd om jezelf te verheugen op en alvast van je af te dromen over de mogelijkheden die de nieuwe levensfase in zich heeft. Maak je ruim baan voor je ambities? Maak je eindelijk tijd voor die hobby? Waar ga jij voor?

  4.Extra geld

  Geld komt uit onverwachte hoek. Maandverband, anticonceptie, pijnstillers, chocoladerepen et cetera. Vrouwen hebben er gedurende hun leven een klein fortuin aan uitgegeven. Denk ook aan de extra vlekkenvreters, lakens, slips en matrassen. Maak dus ruimte in de agenda voor een jaarlijks extra stedentrip of spa-bezoek! Of die veel te dure parfum :-) Het geld daarvoor zit gewoon nog in de portemonnee.

  5.Ongeremd genieten

  Van seks. Hoe je het wendt of keert, zwanger word vrouwen niet zomaar meer. Het kan zijn dat de lust wat in de luwte staat. Maar weet dat vrouwen van onze leeftijd met een kersverse lover, helemaal geen ‘luwte’ ervaren. Dus misschien is het seksleven toe aan een avontuurlijke update?

  6. Dankbaarheid: ik wel!

  Hoera! Vrouwen die de overgang bereiken hebben tijd van leven gekregen om een volgende fase van een vrouwenleven te mogen beleven. Die tijd krijgt niet iedere vrouw, zoals je inmiddels hebt kunnen zien in jouw eigen omgeving. Jij wel!

  7.Nee, nu ik!

  Tijdens de overgang laten vrouwe hun neiging los om voor iedereen en alles te zorgen. Kiezen voor maaltijden die ‘het hele gezin lust’ bijvoorbeeld, is verleden. De eigen smaakpapillen spelen vaker dan voorheen de hoofdrol in de keuze voor wat we eten. Maar interessanter: het wordt gemakkelijker om ‘nee’ te zeggen. We verschuilen ons niet meer achter een ‘misschien’, ‘we zullen zien’ of ‘ik moet erover nadenken’. We zeggen luid en duidelijk: NEE. Eigenlijk zeggen we JA tegen wat we zelf willen.

  Saron Petronilia

  PS: 18 oktober is International Menopause Day

  PPS: Ken jij nog een paar voordelen van deze levensfase? Laat het me weten! Dat stel ik heel erg op prijs.

  Geen € 14,95 maar € 9,95


  Mijn boek Alles over werken tijdens de overgang is ook als ebook verkrijgbaar. Overal € 14,95 maar via deze website voor € 9,95.

  Workshop


  Wil je dat ik met jou meekijk naar jouw overgang? Wil je graag blijven presteren? Ben je toe aan een positieve boost? Meer informatie over mijn workshop Happy Moodswings vind je op een andere pagina op deze website.

  In-company


  Deze workshop wordt ook in-company gegeven. Zoals bij Philips Lighting, Stichting Woonbron, ArboCentrum Den Haag, School voor Coaching en Maxima Medisch Centrum.

  Meer info


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  Ik maakte ook een boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang'.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt. Ik ben daarvoor dagelijks in de groep aanwezig."

  Delen op:

  Zelfverzekerd zijn tijdens de overgang?

  Afgelopen vrijdag kreeg ik me toch een paar dikke complimenten. Daar zou ik voorheen verlegen van zijn geworden. Of beter gezegd: mee verlegen zijn geweest.

  Herken je dit? Heel lang kon ik de complimenten aan mijn adres niet echt goed geloven, laat staan er met volle teugen van genieten. Ik leefde en werkte in de verwarrende veronderstelling dat er een moment moest komen dat ik door de mand zou vallen. Als ik een compliment kreeg, dacht ik nog net niet: ik heb mijn ‘mankementen’ mooi weten te verbloemen.

  Overgang


  Dat is helemaal veranderd. Dankzij de overgang. Ik wéét nu wat ik goed kan, en dat ik dat het liefste heel erg vaak doe. Als ik daarover tegenwoordig een compliment krijg over mijn werk, glunder ik.

  Mug


  Natuurlijk denk ik terwijl ik dit opschrijf dat je misschien afhaakt omdat ik buiten mijn boekje ga. Dat ik niet van mezelf mag zeggen dat ik iets goed kan. Dat alleen een ander dat óver mij mag zeggen; die hardnekkige mug van het calvinisme.

  On-Nederlands


  Dat het on-Nederlands zou zijn. En dat laatste klopt ook in mijn geval. Ik ben niet 100% Nederlands en ook weer wel. Maar het mooie is: Ik kan me er niet meer druk over maken dat jij mij misschien arrogant of iets dergelijks vindt.

  Eroverheen


  Het is niet allemaal halleluja. Ik weet heel goed waar ik niet goed in ben: bijvoobeel foutloos typen :-) en ernstiger zaken. Maar bottom line: Ik sta niet meer te schutteren of een compliment down te spelen of eroverheen te praten.

  1 miljoen


  Mijn zelfvertrouwen is fijn. Dat geeft energie. Dat gun ik iedere werkende vrouw in de overgang.

  1 miljoen vrouwen op de arbeidsmarkt ís in de overgang. Ik kan het wel voor me zien: een enorm leger vrouwen werkzaam in alle hoeken en gaten van de samenleving, werkend vol zelfvertrouwen en energie. Daar kunnen alleen maar mooie dingen uit voortkomen. It always seems impossible until it's done*, denk ik dan blijmoedig.

  Sessie


  Onderstaand compliment over mijn gratis sessie Ontwikkel je persoonlijke leiderschap tijdens de overgang” kon ik helemaal innemen :-).

  "Alles werd me teveel. Ik kon niet meer slapen. Ik twijfelde er aan of ik mijn werk nog wilde doen. Privé speelde er het een en ander. Ik dacht er zelfs over met alles te stoppen en op mijn brommertje weg te rijden. Toen ik naar haar toe reed, leek het alsof ik de hele wereld op mijn schouders had.”

  “Saron heeft me zelfs in dat korte gesprek erg veel over de overgang geleerd en me handvatten gegeven om me persoonlijk te ontwikkelen. Ze is belangrijk voor me geweest. Het ís niet alleen maar overspannenheid. Er is meer aan de hand. Ze heeft haar vinger op de zere plek gelegd.”

  “Ik kon bij haar mezelf zijn. Ik had haar even nodig. Toen ik op de brommer terugreed, dacht ik: ‘Wow, wat een gesprek.” Er riep iemand: “Hey, schoonheid!” Ik dacht: “Dit is wat ik wil! Ik wil gewoon mezelf weer kunnen zijn. Weer die leuke Brigit zijn”. ~ Brigit

  Oproep


  Ik roep jou op om óók zelfverzekerd te zijn in je werk en volop te genieten van de complimenten die je daarover krijgt.

  Saron Petronilia

  * uitspraak is van Nelson Mandela

  PS: Als je mijn blog niet waardeert, is dit een mooi moment om weer verder te surfen :-) en dank ik je voor je tijd en aandacht. En hoop ik toch óók dat ik je aan het denken heb gezet over hoe jij nu in je werk staat. Of je jezelf een compliment waard vindt. Hoe het zou zijn om zelf een compliment ‘wereldkundig’ te maken.
  Stel dat je je in ieder geval zelfverzekerder wilt voelen.

  Mijn tip: Ga met dat verlangen aan de slag.

  PPS: Als je ook zo’n gratis sessie “Ontwikkel je persoonlijke leiderschap tijdens de overgang” wilt, wees er dan snel bij want ik heb nog maar drie plekken tot eind oktober.

  Delen op:

  Nieuw


  Vanaf nu is mijn boek Alles over werken tijdens de overgang ook als ebook verkrijgbaar. Overal € 14,95 maar via mijn website voor € 9,95.

  Workshop


  Wil je dat ik met jou meekijk naar jouw overgang? Wil je graag blijven presteren? Ben je toe aan een positieve boost? Meer informatie over mijn workshop Happy Moodswings vind je op een andere pagina op deze website. Deze workshop wordt ook in-company gegeven.

  Meer info


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  Ik maakte ook een boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang'.

  Het nagesprek tussen Lucinda Douglas en mij wil je misschien ook niet missen?

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Hoera, huisarts krijgt handleiding hormoontherapie

  “U bent nog geen 51 jaar, dus het is niet de overgang.” “Heeft u geen opvliegers, dan bent u niet in de overgang.” Menige vrouw 45+ wordt door haar huisarts met dergelijke ‘gezaghebbende’ kluitjes het riet in gestuurd. Maar dat gaat nu anno 2017, met zo’n 1,5 miljoen Nederlandse vrouwen in de overgang, veranderen.

  Gynaecologe Dorenda van Dijken beaamt. “Dat horen wij ook dagelijks.” Van Dijken is de drijvende kracht achter Menopauzekliniek OLVG en de Dutch Menopause Society (DMS). Ze schrijft in het nieuwe leerboek voor gynaecologen het hoofdstuk: Overgang. “Huisartsen zijn er ook niet in opgeleid. We hopen dat ze na de 22ste beter uit de voeten kunnen”, zegt Van Dijken.

  Hormoontherapie


  Op 22 september komt de DMS, op de dag dat die zijn dertigste verjaardag viert, met een handleiding in de vorm van een kaart om dit hiaat over de overgang te vullen. “We kunnen ze niet allemaal de NICE guidelines laten lezen. Die bevat te veel onderwerpen. Deze kaart bevat vooral praktische aanbevelingen bij en kennis over hormoontherapie omdat die de meeste vragen oproept.”

  Horde


  Dat is nieuws! Hoogste tijd, ook. Want als het gaat om zorg bij de overgang, loopt Nederland ver achter op andere Europese landen. “We hebben helaas weinig geregistreerde producten. Op het Europese congres van de Menopause and Andropause Society (EMAS) afgelopen voorjaar werden we met ogen zo groot als schoteltjes aangekeken.”

  Dat achterlopen heeft ook deels te maken met het Nederlandse zorgsysteem. Waar vrouwen in Nederland eerst de horde ‘huisarts’ moeten nemen, kunnen andere Europese vrouwen gewoon direct, onafhankelijk van de ziektekostenverzekeraar, naar de gynaecoloog gaan en krijgen ze dat ook vergoed.

  Overgang


  Van Dijken: “Huisartsen hóéven ook niet te verwijzen, als ze weten wat ze kunnen doen.” Ze wil zelf eigenlijk alleen maar vrouwen die aandoeningen hebben. “Daarvoor moet je iets dieper in de materie van de overgang zitten. Maar de gemiddelde gezonde vrouw in de overgang moet gewoon bij een huisarts terecht kunnen.”

  Expertise


  Nu maar duimen dat de Nederlandse huisarts de kaart op haar of zijn bureau neerlegt. De DMS komt op zijn verjaardag overigens met een hele nieuwe richtlijn over de menopauze. De kaart is er een onderdeel van.

  Overgangssymptomen


  De Nieuwe richtlijn Menopauze 2.0 geeft aan welke weg Nederlandse artsen bij voorkeur moeten bewandelen bij bepaalde (overgangs)symptomen. Het is een aanvulling op de gezaghebbende NICE guidelines.

  Healthy Aging


  Een vernieuwende aanvulling, want het trekt het onderwerp ‘overgang’ in een bredere context: Healty Aging, gezond ouder worden. Dorenda van Dijken: “Ik hoop dat de menopauze in dit bredere verband gunstiger in de aandacht komt van artsen. We weten bijvoorbeeld dat vrouwen die heel erge opvliegers hebben, meer risico lopen op hart- en vaatziekten."

  "Net als vrouwen met een hoge bloeddruk of een groeiachterstand van de baby tijdens hun zwangerschap. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes, hebben meer kans op ouderdomsdiabetes”, besluit Van Dijken. Door deze nieuwe ‘life course approach’ kunnen vrouwen 45+ die medische behandeling nodig hebben, beter worden geholpen.

  Proost! Daar drink ik een bubbeltje op.

  Saron Petronilia

  Boeken


  Op mijn website vind je veel meer informatie over hoe je vol energie en zelfvertrouwen kunt blijven werken, bijvoorbeeld in Alles over werken tijdens de overgang.

  Workshop


  Wil je dat ik met jou meekijk naar jouw overgang? Wil je graag blijven presteren? Ben je toe aan een positieve boost? Meer informatie over mijn workshop Happy Moodswings vind je op een andere pagina op deze website. Deze workshop wordt ook in-company gegeven.

  Meer info


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  Ik maakte ook een boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang'.

  Het nagesprek tussen Lucinda Douglas en mij wil je misschien ook niet missen?

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Video


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  Ik maakte ook een boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang'.

  Het nagesprek tussen Lucinda Douglas en mij wil je misschien ook niet missen?

  Het geheim van omega-3 tijdens de overgang

  In een gezond lichaam is het beter toeven dan in een verwaarloosd lichaam. Toch? Zeker tijdens de overgang waarin je opgewassen wilt zijn tegen de lichamelijke, geestelijke en emotionele veranderingen die daarmee gepaard gaan. Goed voor jezelf zorgen zal dan ook op de nummer 1 plek van je love-to-do-list moeten staan.

  Bijvoorbeeld door jezelf heel gezond te voeden. En goede voedingssupplementen te gebruiken. Dat laatste omdat onze voeding dankzij ‘moderne technieken’ lang niet meer de voedingsstoffen bevatten die onze grootmoeders ervan gewend waren.

  Voedingssupplementen


  Een van de belangrijkste voedingssupplementen tijdens de overgang (ervoor en erna) is Omega-3. Dat bestaat uit de vetzuren EPA en DHA. Ze kunnen de houterigheid halen uit de hormonendans waar je aan onderhevig bent. Hier geef ik je 5 redenen waarom je jezelf in deze levensfase een dagelijkse shot Omega-3 gunt.

  1. Je wordt er slanker van.
  Gewichtstoename krijg je cadeau bij de overgang. Daar is menig vrouw, en ook deskundige op dit terrein van overtuigd. Zelfs een van mijn inspirators Susun Weed, van New Menopausal Years. Ik niet. Uit een onderzoek naar de invloed van omega-3 op de basale caloriebehoefte, het vetpercentage van het lichaam èn de productie van het stresshormoon cortisol blijkt dat je lichaam al na 6 weken dagelijks gebruik slanker is en minder stresshormoon produceert.

  2. Je wordt gezonder van geest.
  Tijdens de overgang veranderen je hersenen. Letterlijk. Veel mentale symptomen van deze levensfase zoals vergeetachtigheid en concentratieproblemen zijn daar een uiting van.
  Onderzoek laat zien dat de vetzuren DHA en EPA die in omega-3 zitten je cognitieve prestaties verbeteren. Achteruitgang van de hersenen kan er zelfs mee worden voorkomen of vertraagd.

  3. Je krijgt een opperbest humeur.
  Dat goedje blijkt ook je stemming te kunnen verbeteren (ook zeer bruikbaar in deze fase). Viseters hebben minder last van depressies. Dat laat een analyse van 26 studies onder ruim 150, 000 naar de relatie tussen depressie en visconsumptie zien. Ook stress en angstgevoelens maken minder kans met deze voedingsstof in het lijf..

  4. Je verlaagt je risico op diabetes type 2.
  Tijdens de overgang lopen je risico’s op die aandoening op. Gelukkig blijkt uit een meta-analyse van een hele sliert onderzoeken dat, naast veel meer gunstigs, je aderen behoorlijk verlost worden van slechte vetten (30%).

  5. Je hart maakt een sprongetje.
  Zoals je weet zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer een van vrouwen in onze leeftijdsgroep en ouder. ‘Vette’ aderen vergroten niet alleen je risico op diabetes maar ook op hart- en vaatziekten. Nou had ik het hierboven al over die minder ‘vette’ aderen. Dus die 30% minder vet (tryglyceriden) is ook ter vermindering van de risico’s op die aandoeningen welkom.

  Duurkoop


  Maar het ene omega-3-supplement is het andere niet. Ook hierbij is goedkoop vaak duurkoop. In de zin dat je goedkope omega-3 supplementen na aanschaf gelijk in de prullenbak kunt kieperen omdat je lichaam er toch vrijwel niks nuttigs mee kan. Ga voor de omega-3’s die verkregen zijn uit hele kleine visjes. Die zijn nog niet zo ‘besmet’ met zware metalen. Ga vooral voor de capsule of olie die hoge doses EPA en DHA, de werkzame stoffen, bevat.

  Saron Petronilia

  Boeken


  Op mijn website vind je veel meer informatie over hoe je vol energie en zelfvertrouwen kunt blijven werken, bijvoorbeeld in Alles over werken tijdens de overgang.

  Workshop


  Wil je dat ik met jou meekijk naar jouw overgang? Wil je graag blijven presteren? Ben je toe aan een positieve boost? Meer informatie over mijn workshop Happy Moodswings vind je op een andere pagina op deze website. Deze workshop wordt ook in-company gegeven.

  Meer info


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  Ik maakte ook een boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang'.

  Het nagesprek tussen Lucinda Douglas en mij wil je misschien ook niet missen?

  Delen op:

  Delen op:

  Meer informatie


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  Ik maakte ook een boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang'.

  Het nagesprek tussen Lucinda Douglas en mij wil je misschien ook niet missen?

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."