• Maori's hebben me door de overgang gesleept

  #dirname##filename##extension#

  De internationaal bekende fotografe Patricia Steur taxiet wel even van Kockengen naar het station in Breukelen. Als ze aan komt rijden slaat even de twijfel toe; ze is toch wel in de overgang? Ze oogt jong, fris en straalt een charmante dosis allure uit. Patricia is echter zowel de menopauze als de zestig gepasseerd.

  Er stroomt Indisch, Iers en Spaans bloed door haar aderen. Dat verklaart een deel van haar schoonheid; de rest ervan heeft ze te danken aan een positieve visie en een gezonde levensstijl. Als we in haar studio aankomen, legt ze zich nog even toe op wat kleine werkzaamheden. Dat is geen bezwaar want de studio hangt vol met prachtige foto’s van Nederlandse beroemdheden en internationale sterren om te bezichtigen.

  Menstrueren

  Vooral haar werk van getatoeëerde Maori’s maakt diepe indruk. ‘Rond mijn vijftigste begon ik minder regelmatig te menstrueren,’ begint ze. ‘Ik vind het prettig dat die menstruaties voorbij zijn. Het was altijd een crime bij mij. Ik had last van PMS.

  Opvliegers

  Tijdens de overgang had ik ook behoorlijk last van die gedeprimeerde gevoelens. Pas toen de opvliegers kwamen, realiseerde ik me dat ik echt in de overgang was. Dat vond ik moeilijk. Ik wist natuurlijk wel dat ik niet de eeuwige jeugd heb, maar de veranderingen in mijn lijf stemden me tot gevoelens toelaten en nadenken.

  Levensfase

  In deze belangrijke levensfase wordt ze uitgenodigd door de tatoeagekunstenaar Gordon Toi Hatfield om opnieuw naar Nieuw-Zeeland te komen. Patricia wijst naar een foto van hem aan de wand, en terwijl ze dat doet, valt ook de tatoeage op haar hand en onderarm op.

  Overgang

  Ze is een enorme fan van tattoos en blijkt er zelf zeven op haar lichaam te hebben. ‘Ik had al eens eerder in Nieuw-Zeeland gefotografeerd. In die eerste periode is een prachtige vriendschap en partnership tussen mij en Gordon ontstaan. Eigenlijk heeft hij me door de overgang gesleept. Hij en zijn volk.

  Wijsheid uit bloeden

  Gordon Toi Hatfield heeft met succes de oorspronkelijke cultuur van de Maori’s bij zijn clan teruggebracht. Die cultuur dreigde ten onder te gaan door de invloed van de westerse cultuur. ‘Drank, drugs, geweld,’ vat Patricia samen. Gordon heeft hen ritueel en volgens de oude traditie getatoeëerd. ‘Zonder veel te praten begrepen ze wat hij deed en gaven zich daaraan over.

  Ik heb dat gefotografeerd. In die periode heb ik veel geleerd van de Maori’s. Zoals hun kijk op menstrueren. Net als de indianen gaan ze er daar van uit dat je als je menstrueert je wijsheid uit bloedt. Daar staat tegenover dat je als je stopt met bloeden je wijsheid mag behouden.

  Rolmodel

  Het is vervolgens zelfs je plicht om je wijsheid door te geven aan jongere generaties. Je wordt er als oudere vrouw, maar ook als oudere man, enorm gerespecteerd. Er wordt voor je gezorgd, je wordt altijd geholpen. Je wordt gekoesterd als rolmodel.

  Suiker en cafeïne

  Bij de Maori’s heeft Patricia in de tijd dat ze maandenlang met hen samenleefde ook gezien dat er niet ingewikkeld of lacherig wordt gedaan over opvliegers. ‘Er wordt gewoon over gepraat.’ Ze voelt zich heerlijk bij hen. Ze merkt er dat haar opvliegers worden aangejaagd door de consumptie van suiker en cafeïne.

  ‘Zodra ik een reep chocola had opgegeten, kreeg ik een opvlieger. Ik besloot te stoppen met het eten en drinken van producten die suiker bevatten. Dat is nog niet gemakkelijk, want overal zit suiker in. Ik stopte ook met cafeïne houdende dranken.’

  Slanke lijn

  Zodra ze stopte met suiker kwam haar slanke lijn weer terug. ‘Dat was mooi meegenomen want ik kon merken dat ik wat dikker rond mijn middel werd en dat vond ik niet aantrekkelijk.’ Omdat de Maori’s bij wie zij al die tijd heeft vertoeft, de alcohol laten staan, doet ze automatisch mee….

  Dit is een stukje interview uit mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang à € 22,95.

  Ben jij in de overgang?


  Wil jij weten of jouw problemen op je werk en andere verschijnselen te maken hebben met de overgang, vraag dan mijn Quickscan ‘Ben jij in de overgang’ aan. Je krijgt dan bovendien 7 tips zodat je werk of je carrière niet gaat lijden onder de overgang.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 (exclusief verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."