• Herfsttak beukenblad

  Epidemie: vandaag overlijden er weer 57 vrouwen

  Ja, het is een wat lompe kop, dat erken ik onmiddellijk. Maar hij is wel waar. Dagelijks overlijden er 57 vrouwen in Nederland aan hart- en vaatziekten. Ik vind zelfs de term epidemie wel enigszins op z’n plaats. Het is een soort langgerekte epidemie van jaren en jaren en jaren. Die vooral om zich heen slaat in Westerse landen.

  Vandaag dus weer 57 vrouwen uit ons midden…
  En gisteren.
  En morgen…

  Hart- en vaatziekten

  Ik heb het hier over doodsoorzaak numero uno onder Westerse vrouwen. Dat is dus niet kanker – in borst of baarmoeder - zoals we allemaal denken en vrezen, nee, dat zijn de hartaanvallen en herseninfarcten en wat dies meer zij. En het risico daarop wordt groter na de overgang.

  ‘Hart- en vaatziekten’ zijn dus niet per se typisch een mannenziekte (zoals wij ten onrechte denken). Dagelijks overlijden er zeven vrouwen meer dan mannen aan deze aandoening.

  Risico’s

  In Alles wat je moet weten over de overgang ga ik wat uitgebreider in op de symptomen en wat de risico’s zijn, maar ik heb me toch altijd een soort roepende in de woestijn gevoeld als het gaat om adequate gezondheidszorg voor vrouwen. Net zoals cardiologen als Janneke Wittekoek, Yolande Appelman en Angela Maas, waarschijnlijk.

  Hartaanval

  Zo liet Angela Maas, van het Radboud Ziekenhuis Nijmegen, onlangs weten dat het feit dat vrouwen andere symptomen hebben dan mannen die wijzen op een hartaanval nog lang geen gekende kennis is onder de heren en dames professionals. Met alle gevolgen van dien. Terwijl de medische ‘literatuur’ daar al zo’n twintig jaar (en langer) gewag van maakt.

  Gezondheidszorg

  Gelukkig maar dat er meer aandacht wordt gegeven aan dit soort issues in de gezondheidszorg en vrouwenbeweging. Dus zat ik vorige week bij een bijeenkomst, georganiseerd door UMC en Women Inc. onder leiding van Jannet Vaessen, schrijfster van Iedereen Inc, die samen met andere organisaties ‘strijden’ voor een genderspecifieke benadering en behandeling van de gezondheidsissues bij vrouwen.

  Het moest maar eens afgelopen zijn met de gezondheidszorg die de man als basis voor alle kennis en behandeling neemt.

  Schrijnende missers

  Dus terwijl ik daar zo zat te luisteren naar allerlei schrijnende missers van de heren en dames medici en goede bedoelingen van het aanstormend gezondheidstalent en hun mentoren, kwamen wat gegevens voorbij die ik je toch niet wil onthouden.

  Schokkend

  Bepaald schokkend vond ik ook de volgende informatie:

  • 10 procent van de mensen die meedraaien in proefpanels voor medicijnen bestaat uit vrouwen. Vrouwen krijgen medicijnen voorgeschreven die bijna alleen op mannen zijn getest.

  Daar keek ik van op. We weten natuurlijk allemaal wel een beetje dat vrouwen worden gezien als kleine mannen met wat garnituur (borsten en baarmoeder) maar dat het zo somber gesteld was…

  Veel fouten

  Er worden dagelijks erg veel fouten gemaakt. Neem bijvoorbeeld het volgende feit dat ik die avond in het Radboud UMC Nijmegen mocht noteren.

  • 30 procent vrouwen onder 60 jaar met http://www.hartvoorvrouwen.nl/wie-zijn-wij|hartinfarct heeft geen vernauwing van de kransslagaders, aldus dr. Angela Maas.

  Dat betekent dat als artsen ervan uit blijven gaan dat een hartaanval kan worden aangetoond met een vernauwing van de kransslagaders een op de drie vrouwen (onder de 60) niet onmiddellijk (en waarschijnlijk ook niet op de lange duur) adequaat wordt behandeld.

  T'is tijd om de openhangende mond te sluiten en je te informeren, dus. :-)) Via de website van de hartstichting of via Alles wat je moet weten over de overgang bijvoorbeeld.

  Saron Petronilia

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten.Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang à € 22,95 graag hebben? Bestel m dan hier, op mijn website :-)

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."