• Sprankelend water

  Nog sprankelend en in de kracht van je leven

  Je wordt wat vaker dan voorheen met ‘u’ en ‘mevrouw’ aangesproken. Dat kan je overvallen. Je voelt je immers nog sprankelend, in de kracht van je leven. Maar de jeugd lijkt daar anders over te denken. Je lichaam verandert, je gemoedstoestand ook en zeker als je de vijfenveertig bent gepasseerd, kun je ervan op aan dat er voor jou een nieuwe periode in je leven is aangebroken: de overgang.

  Overgang

  De overgang is een normale en natuurlijke fase in het leven van een vrouw, die leidt tot het einde van je vruchtbaarheid. Je voorraad follikels met eicellen in de eierstokken raakt uitgeput. Je menstruatiecyclus komt hortend en stotend tot stilstand. Je lichaam zoekt een nieuwe balans in je hormoonhuishouding. Dat duurt gemiddeld zo’n twee tot twaalf jaar, gaat gepaard met fysieke veranderingen, en heet met een chique woord: climacterium.

  1,5 miljoen vrouwen

  Het grootste deel van de vrouwen in Nederland beleeft de overgang tussen haar achtenveertigste en zesenvijftigste. Op dit moment zijn er naar schatting tussen de 1,3 en 1,5 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang.

  Levensstijl

  Vrouwen reageren verschillend op de overgang. Je vitaliteit en je levensstijl zijn van grote invloed maar ook je genen spelen een belangrijke rol. Misschien zijn jouw overgangsverschijnselen dezelfde als die van je moeder, maar net zo gemakkelijk ook niet. Hoe je de overgang ervaart hangt ook af van je opvattingen:

  • Wat verwacht je van het leven?
  • Hoe zie jij je rol als vrouw?
  • Zie je de overgang als een fatale fase die het einde van je jeugdigheid en moederschap markeert?
  • Of is die de opmars naar een tweede jeugd?
  Ook culturele aspecten zijn hierbij van belang.

  Levensverwachting

  Als vrouw van in de veertig of ouder heb je een flinke dosis levenservaring en kennis van je eigen lichaam. Onbetaalbaar. Je verschijnt met waardevolle bagage aan de start van deze reis. Aangezien vrouwen een levensverwachting van tachtig jaar en ouder hebben, is dat niet minder dan heugelijk nieuws. Je kansen op een levensfase waarin jij zelf de scepter zwaait over de invulling en beleving ervan zijn daarmee radicaal toegenomen.

  Perimenopauze

  De symptomen van de overgang zijn te danken aan het veranderende evenwicht in je hormoonhuishouding. Het begin van de overgang die ook wel perimenopauze (de periode rondom de menopauze) wordt genoemd, is voor veel vrouwen een ongewis moment. Tenzij je eierstokken zijn verwijderd. Vrouwen zonder eierstokken gaan onmiddellijk in de overgang.

  Pre-menopauze

  De overgang begint in elk geval met een opmars naar de menopauze. Ook wel de pre-menopauze genoemd. De menopauze is echter pas achteraf vast te stellen. Als je een jaar lang niet hebt gemenstrueerd, kun je zeggen: ik ben de menopauze voorbij. Er zijn echter vrouwen die een jaar na dato alsnog worden ‘verrast’ door een flinke bloeding.

  Voorspellen

  In het voorjaar van 2011 kwamen onderzoekers van het UMC (het academisch ziekenhuis bij de Universiteit Utrecht) met groot nieuws: de start van de menopauze bleken ze beter te kunnen voorspellen aan de hand van de hoeveelheid van een bepaald hormoon in het bloed.

  Minder vruchtbaar

  Voorafgaand aan de menopauze zijn vrouwen niet meer vruchtbaar terwijl we nog wel menstrueren. In de periode daar weer aan voorafgaand zijn we ‘minder vruchtbaar’. De mate waarin de eierstokken uitgeput raken, is echter individueel heel verschillend. De ene vrouw van 35 jaar heeft relatief veel eitjes en is normaal vruchtbaar. Zij zal naar verwachting laat in de overgang komen. Bij de andere vrouw van 35 jaar kunnen de eierstokken al bijna zijn uitgeput. Zij zit dichter bij de overgang.

  Anti-Müllerian Hormoon

  Maar hoe stel je die voorraad vast? De concentratie van het Anti-Müllerian Hormone (AMH) in het bloed, geproduceerd door de eicellen, blijkt een betrouwbare factor te zijn. Hoe meer AMH in het bloed, hoe meer eitjes, des te later klopt de overgang op jouw deur. (...) Dat kun je tegenwoordig testen.

  Saron Petronilia

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Meer informatie over de overgang is te vinden in mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang. Die koste € 22,95 (exclusief verzendkosten) Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."