• Welk type vrouw heeft last van de overgang?

  Rood haar, krulletjes, blauwe ogen of juist groene? Als je lang en slank bent of juist klein en mollig? Gelukkig allang getrouwd of happy single? Introvert? Extravert?

  Welk type vrouw heeft de meeste last van de overgang? Is daar überhaupt iets zinnigs over te zeggen of wordt het een kwestie van koffiedik kijken?

  Voorspellen

  In de loop der jaren ben ik er achter gekomen dat er wel degelijk iets ‘te voorspellen’ valt over wie wel en wie minder last van de overgang zal krijgen. Niet in de laatste plaats omdat ik deze levensfase zelf bijzonder interessant vind, terwijl er genoeg vrouwen in mijn nabije omgeving zijn die hem zouden overslaan als dat kon. Dat alleen al maakt dat ik 'm anders ervaar.

  De ene vrouw zal haar opvliegers als een zware last ervaren waarvan ze dagelijks meerdere malen volledig uit haar concentratie raakt terwijl de ander er haar schouders bij ophaalt of ze zelfs ziet als vriendelijke krachtstootjes.

  Persoonlijkheid

  Of de overgang een dramatisch proces wordt in een vrouwenleven of juist een fase die leidt tot een verrukkelijke tweede jeugd hangt af van je persoonlijkheid. Er zijn onder ons verschillende typen vrouwen te onderscheiden die het moeilijker vinden dan anderen om zich aan te passen aan de veranderingen die deze levensfase met zich meebrengt.

  Chronisch seksuele problemen

  In de vorige eeuw werd al ontdekt dat vrouwen die gedurende hun leven nogal eens met emotionele hebben gekampt het het moeilijkst hebben. Zoals bijvoorbeeld vrouwen die chronische seksuele problemen hebben. Een andere groep die het ook zwaar heeft zijn zoals hij dat noemt ‘de onvolwassen vrouw met narcistische trekjes’. Dat is de opschepperige vrouw die nooit iets verkeerd doet en alles beter kan of weet.

  Eigenwaarde

  Voor vrouwen voor wie hun erotische aantrekkelijkheid het belangrijkste element van hun eigenwaarde is, vormen de eerste symptomen van de overgang – zoals bijvoorbeeld geen zin meer hebben in seks – een ware onheilstijding. Ook zusters die ongewenst kinderloos die voor het onmiskenbare verlies van de vruchtbaarheid staan, hebben het bijzonder zwaar.

  Vrouwelijk

  Vooral kwetsbaar zijn vrouwen die in de loop der tijd hun vrouwelijkheid hebben gedefinieerd in termen van lichamelijke functies: menstruatie, zwangerschap en moederschap. Voor hen vertegenwoordigt de overgang het eind van hun vrouwelijke identiteit; hij (ja ja, de overgang is mannelijk ☺) ontneemt hun het doel van hun bestaan.

  Depressies

  Zwaar zwoegen, zweten en vechten met depressies is weggelegd voor vrouwen die vinden dat hun ‘nuttige jaren’ voorbij zijn. Zoals de vrouw die haar eigen verlangens, talenten en persoonlijke groei ondergeschikt hebben gemaakt en volledig leven voor de activiteiten en prestaties van hun kinderen.

  Ouder worden

  Vrouwen voor wie deze levensfase een natuurlijke fase van het leven is, en die ouder worden hebben geaccepteerd,dansen met meer swing door de overgang. Voor hen is de verandering redelijk ongecompliceerd, weinig spannend en relatief klachtenvrij.

  Veel van hen hebben bovendien bepaalde interesses vanuit hun beroep, een intellectuele en creatieve uitlaatklep en uitdagende verantwoordelijkheden. Ook actieve vrouwen hebben minder last van lichamelijke en psychische pijn dan de bankhangers.

  Saron Petronilia

  Lees ook: Superwoman is mijn wekker.

  En: Waarom slimme vrouwen veel te veel tijd verliezen.

  Of: Wist je dat timemanagement voor jou gevaarlijk kan zijn?

  PS: Trouwens, deze is ook boeiend :-): Waarom vrouwen stress niet herkennen-Vijf addertjes.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten.Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang à € 19,95 deze week nog in huis hebben. Bestel 'm dan hier.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."