• In het tweede deel van ons leven veranderen onze ambities

  focusconferences.nl

  Het is weer voorbij, die mooie zomer.. Dat deuntje zit deze laatste zonovergoten dagen in mijn hoofd. Het was dan ook een mooie zomer waarin ik me heb kunnen uitleven in mijn moestuin en een super presentatie heb beleefd van de heruitgave van m'n boek Alles wat je moet weten over de overgang.

  Overgang

  Voor de presentatie had ik Iteke Weeda, uitgenodigd om een lezing te geven over overgang en ambitie. Tot 2006 was zij universitair hoofddocent sociologie aan de Universiteit van Wageningen en tot april 2008 hoogleraar emancipatievraagstukken aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  2+Onderzoek
  Zij verrichtte onder meer onderzoek naar vriendschap, intimiteit en erotiek zowel in het persoonlijke leven als op het werk, naar emotionele intelligentie, intuïtie en communicatie, naar authentiek, androgyn leiderschap en management, en naar de veranderende betekenis van de polen 'mannelijk' en 'vrouwelijk'.

  Prikkelend

  In ‘Alles wat je moet weten over de overgang’ zegt ze rondom de overgangsleeftijd te hebben ontdekt dat ze op aarde is om het vrouwelijke te versterken. Voor mij was dat in meerdere opzichten een prikkelende opmerking. Niet in de laatste plaats omdat ze dus kennelijk ‘wist’ waarom ze geboren was. Hoe zag zij de combinatie van overgang en ambitie?

  Cabaret

  De lezing werd een cabaretachtige beleving waarbij Weeda vrolijk provocerend jongleerde met termen als mannelijke kwaliteiten, yin en yang, vrouwelijke energie en wat dies meer zij. Termen die vandaag de dag nog bij menigeen in het verkeerde keelgat schieten. Veel te ‘zweverig’.

  Terminologie


  Zelf heb ik overigens ook lange tijd moeite gehad met de terminologie. Ik herinner me dat ik tijdens mijn vierjarige opleiding Creatieve en Intuïtieve Ontwikkeling de opdracht kreeg te gaan ‘voelen’ hoe en waar in mijn lichaam mijn vrouwelijke energie stroomde.
  Ik vond het een opdracht die zwaar riekte naar vrouwenonderdrukking. Ik voelde me strikt genomen miskend in mijn kwaliteiten. Hoezo, vrouwelijke energie? Ik beschikte uitsluitend over menselijke energie. ☺

  Het beste

  Enfin, lang verhaal kort: inmiddels begrijp ik dat iedereen – man en vrouw - beschikt over mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. Dat vrouwelijk niet betekent: zwak. En mannelijk niet: het beste.

  Wijsheid

  Terwijl ze bovenop een tafel zat, met gemoedelijk bengelende benen, zei Weeda: "Wijsheid is gereflecteerde ervaring. Daar heb je tijd van leven, een trits ervaringen, voor nodig.
  De overgang is een fase van reflectie: 'Wie wil ik zijn? Hoe wil ik leven?' In het tweede deel van ons leven veranderen onze ambities dan ook."

  Daadkracht

  "In onze jonge jaren", doceerde ze, "gaan we voor het manifesteren van onze identiteit. Voor ambitieuze vrouwen is de ontwikkeling van 'het mannelijke', het daadkrachtige dan geweldig belangrijk. In de tweede helft van ons leven ambiëren we datgene te laten zien wat we nog niet eerder durfden te laten zien. Voor veel ambitieuze vrouwen is dat vaak 'het vrouwelijke', 'het begripvolle'.

  Stout


  “Zonder dat het ons overigens ook maar iets kan schelen wat een ander ervan vindt”, voegde ze er met stout twinkelende ogen aan toe. Dat laatste heeft te maken met dat we ons niet meer in toom laten houden door onze zorghormonen. (Die produceren we steeds minder.) We hoeven dan ook niet zo nodig meer door iedereen en alles aardig, mooi en lief gevonden te worden.

  Goedkeuring


  Sterker nog, we hebben er tabak van dat de goedkeuring van anderen meetlat is voor ons gevoel van eigenwaarde. Voor ambitieuze vrouwen geldt nogal eens dat ze merken dat ze hun ‘strategische’ aanpassingen naar het gewaardeerde ‘mannelijke gedrag’ niet langer meer willen of kunnen volhouden. Ze merken dat we een deel van onszelf hebben veronachtzaamd omwille van de carrière.

  Als we dat deel duren kunnen omarmen, worden we heel. En dat is naar mijn idee een van de evolutionaire doelen van de overgang: heelwording.

  Ik ga morgen nog effe heelworden in het zonnetje op mijn moestuin ☺

  Saron Petronilia

  Lees ook: Superwoman is mijn wekker}.

  En: Waarom slimme vrouwen veel te veel tijd verliezen.

  Of: Wist je dat timemanagement voor jou gevaarlijk kan zijn?

  PS: Trouwens, deze is ook boeiend :-): Waarom vrouwen stress niet herkennen-Vijf addertjes.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang à € 22,95 (excl. verzendkosten) deze week graag in huis hebben? Bestel 'm dan bij mij :-)

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."