• Eén grote vogel

  Overgang en ambitie, gaat dat wel samen?

  Wereldwijd zit er een 1,2 miljard vrouwen in de overgang. Daarvan leeft er ongeveer anderhalf miljoen in Nederland. Een kleine miljoen van ons is actief op de arbeidsmarkt. Wij vormen een heel leger rijpe vrouwen die plaats kunnen nemen in de directiestoelen. Met opvliegers en al. Maar zijn we daarvoor wel ambitieus genoeg?

  Op de een of andere manier vind ik dat de woorden overgang en ambitie elkaar bijten. Alsof je niet èn in de overgang kunt zijn èn ambitieus. Gekkigheid toch?

  Of toch niet?

  Stemmingswisselingen

  De generatie voor ons beet in ieder geval nog liever haar tong af dan dat ze op haar werk een klacht zou loslaten over zoiets vrouwelijks als de overgang. Ze verbeet manhaftig haar opvliegers en stemmingswisselingen. Ze ging voor haar ambities. Ze ging niet door de overgang.

  Pruillippen

  Hetgeen ook logisch was. De generatie voor ons moest zich staande houden in een mannenwereld. De beste strategie, zo hadden zij bedacht, was zo veel mogelijk te doen zoals mannen doen. Ongesteld zijn of juist niet meer hoorde daar niet bij. Ambitie had geen pruil- of trillippen maar een markante kin.

  Aftocht

  In haar kielzog heeft een hele horde vrouwen de arbeidsmarkt betreden. Uit onderzoek, zowel uit Nederlands als Brits, blijkt dat we nog steeds liever onze mond houden als het gaat om vrouwelijke ‘zwakheden’. We willen er geen ‘ruimte’ voor opeisen. We verzuimen overigens wel meer. En als het ons helemaal te gortig wordt – zeker als we hoog zijn opgeleid – dan blazen we de aftocht door simpelweg uit het arbeidsproces te treden.

  Op de een of andere manier zijn overgang en ambitie geen gelukkig paar.

  En dat terwijl de overgang zo ongeveer de meest helpende kracht in een vrouwenleven kan zijn bij het volbrengen van je ambities.

  Leeghoofderig

  Vooralsnog kiezen we ervoor massaal wat leeghoofderig te doen als het gaat om menopauzale zaken. We weten er niks van. En de meesten van ons willen er niks van weten ook. We laten ons liever afschrikken door fabels en flauwekul dan dat we onszelf informeren. En dus kiezen we ervoor, bewust of onbewust, ons door de overgang te laten overvallen.

  Veertigste

  Want deze levensfase begint niet zoals de meesten van ons denken zo rond je vijftigste met wat opvliegers, woede-uitbarstingen en het uitblijven van je menstruatie, maar zo rond je veertigste á vijfenveertigste. Met bijvoorbeeld tijdelijke vergeetachtigheid en concentratieproblemen.

  Blanco

  Door gebrek aan deze kennis kunnen je ambities behoorlijk om zeep worden geholpen. Want als je plotseling wordt getergd door vlagen vergeetachtigheid of een geest hebt die regelmatig op blanco schiet als je met je collega praat, krijg je niet meer zelfvertrouwen. En ambitie en tanend zelfvertrouwen is geen goede combinatie.

  Worst case scenario

  Als dan ook nog de twijfel aan je vermogens en ongerustheid over je gezondheid toenemen, slaat de stress gemakkelijk zijn klauwen uit. Bovenop de ‘normale’ stress die je gewend was omdat je nou eenmaal carrièredoelen voor ogen had. En dan zit je al gauw in een worst case scenario: een surplus aan stress laat zich tijdens de overgang nauwelijks hanteren. Depressies en angstaanvallen, zonder ‘directe’ aanleiding, liggen op de loer.

  Zuchtend en zwetend

  Ook niet bepaald helpend is de beeldvorming van de vrouw in de overgang. Zuchtend, zwetend, wegkwijnend, seksloos. Je bedenkt je wel tien keer voor je bij je mannelijke baas of collega’s aankaart dat je last hebt van overgangssymptomen (als je ze al als zodanig herkent).

  Optimaal profiteren

  Dat neemt niet weg dat we er wel voor kunnen zorgen dat we optimaal profiteren van de carrièrekansen die deze hormonale transformatie biedt.
  Dank zij de terugtredende hormonen oestrogeen en progesteron kan ons testosteron zijn spierballen wat meer laten zien. Dit proces maakt het ons gemakkelijker om ons minder aan te trekken van wat een ander van ons vindt en onbesmuikt, doelgericht en daadkrachtig te gaan voor onze eigen ambities.

  Hitlijsten

  Nu wil je natuurlijk ook weten wat mijn ambities zijn?
  Dat is ten eerste mijn boek ‘Alles wat je moet weten over de overgang’, minimaal een jaar lang op de eerste plaats van alle boekenhitlijsten. Dat is voor mij een aardige garantie dat veel ambitieuze vrouwen fatsoenlijk op te hoogte zijn van wat die levensfase nou precies inhoudt.

  Directiestoelen

  Ten tweede wil ik er toe bijdragen dat wereldwijd steeds meer rijpe vrouwen zitting nemen in bestuurs- en directiestoelen. Niet alleen omdat opvliegers tijdens belangrijke beslissingsprocedures dan heel normaal gevonden gaan worden.

  Maar ook omdat daarmee de kans groter wordt dat ‘vrouwelijke’ inzichten en ervaringen een zichtbare rol van betekenis gaan spelen in besluitvorming die effect heeft op het leven van toekomstige generaties.

  En zo kan ik nog wel effe doorgaan ;-)

  Saron Petronilia

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten.Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang à € 19,95 deze week graag in huis hebben? Bestel 'm dan hier bij mij:-))

  Delen op: