• Saron Petronilia

  Wacht niet tot je je een zoveelste breuk valt...

  Ik zie haar nog zo voor me: mijn voormalige schoonmoeder, een pittige tante met het hart op de tong. Zij waarschuwde me. Ik zat met mijn breiwerkje op de bank terwijl zij sloten brandnetelthee naar binnen goot. (In de jaren tachtig was breien ook hip & happening.) Brandnetel thee was goed om het bloed te zuiveren en een zegen voor de botten, zo proostte ze.

  Extra Calcium

  “En...” sprak ze, terwijl ze ijzig geduldig wachtte tot ze mijn volledige aandacht had – “het is heel belangrijk dat je op jouw leeftijd (ik was 17) begint met extra calcium te nemen”. Ze duwde me op dat moment een potje urticalcin van A. Vogel onder de neus.

  Waarom? Omdat zij - onlangs de prille sprankelende veertig gepasseerd- al last had van haar botten. Maar ik kon op tijd zijn! Mij zou deze broze botten-ellende niet overkomen als ik die stoffige naar bordkrijt smakende pilletjes maar regelmatig zou innemen.
  Zorg dat osteoporose (botontkalking) niet bij jou aanklopt op mijn leeftijd – eindigde ze haar betoog.

  Gekrompen

  Destijds vond ik haar behoorlijk ‘heftig’. Maar nu zie ik dat zij een eenzame strijdster was, een amazone tegen verkruimelende vrouwenknieën en -heupen. Dank zij haar heb ik met mijn voeding goed voor mijn botten gezorgd. Door bijvoorbeeld GEEN melk te drinken. (Het hoge fosfaatgehalte in melk belemmert de calciumopname.)

  Enkele jaren geleden toen ik voor de research van mijn eerste boek Care for Women-consulente Trees van Wijlen bezocht, was ik helemaal niet verrast dat ik geen millimeter ben gekrompen sinds mijn jeugd.

  De cijfers

  Waar praten we over? Een op de drie vrouwen van vijfenvijftig jaar en ouder heeft osteoporose. Dit is een botaandoening waarbij het botweefsel is verminderd en zodanig poreus is dat bij geringe belasting een breuk of een inzakking van de wervels of botten kan ontstaan.

  Ben je mager of vervroegd in de overgang gegaan (voor je veertigste), dan heb je meer kans op osteoporose. Vrouwen met een donkere huid hebben meer kans op botontkalking dan vrouwen met een roze of licht getinte huid. Vijfentwintig procent van de blanke en Aziatische vrouwen krijgt rond hun zestigste last van het inzakken van de wervels.

  Als je niet of nauwelijks beweegt (lees: sport) behoor je ook tot de risicogroep. Ben je een stressroker? Des te meer. Roken remt de afgifte van oestrogenen (die helpen bij de opbouw van botten). Rokende vrouwen blijken overigens ook eerder in de overgang te gaan.

  Jaarlijks worden duizenden vrouwen blijvend invalide, evenzovelen sterven aan de gevolgen van deze aandoening. Ik herhaal: Jaarlijks worden duizenden vrouwen blijvend invalide, evenzovelen sterven aan de gevolgen van deze aandoening.

  Dexameting

  Je hoeft uiteraard niet te wachten op zekerheid rondom wel of geen zwakke botten (lees: je een zoveelste breuk valt). Osteoporose = botontkalking = botbreuken (waar je vroeger je enkel slechts verzwikte) kan eenvoudig worden vastgesteld met een botdichtheidsmeting: de dexameting. Vraag erom bij je huisarts als je onzeker bent over de hardheid van je botten!

  Beter drie keer teveel gevraagd, dan een keer te weinig (vind ik :-)). Het mooie is dat als je er ‘op tijd’ bij bent er nog een heleboel gedaan kan worden aan de botopbouw.

  Ben jij in de overgang?


  Wil jij weten of jouw problemen op je werk en andere verschijnselen te maken hebben met de overgang, vraag dan mijn Quickscan ‘Ben jij in de overgang’ aan. Je krijgt dan bovendien 7 tips zodat je werk of je carrière niet gaat lijden onder de overgang.

  Saron Petronilia

  Delen op:

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten.Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang à € 22,95 (exclusief verzendkosten) deze week graag in huis hebben? Bestel m dan hier, bij mij :-)) Er is ook een ebook-versie van € 9,95

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."