• Bloemen en hekje

  Nee, anticonceptiepil is geen goede remedie tegen overgangsklachten

  Zo kristalhelder heb ik het nog niet horen zeggen: nee, de anticonceptiepil is geen goede remedie voor overgangsklachten. Prof. dr. Bart Fauser (hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde), gynaecoloog met hart voor vrouwen, zei het gewoon. Tijdens de talkshow ‘Overgang (h)erkend’ van Women Inc en UMC Utrecht onder leiding van presentatrice Catherine Keyl.

  Overgang


  Huisartsen schrijven en masse vrouwen de anticonceptiepil voor om eventuele overgangssymptomen te bezweren. Ik heb er helaas ook persoonlijk ervaring mee. Na drie keer aangegeven te hebben dat ik onder geen beding de anticonceptiepil wilde, kreeg ik doodleuk de anticonceptiepil voorgeschreven.

  Hoe het kan, waar het aan ligt? Waarschijnlijk kennen huisartsen geen andere oplossing. Het zijn symptomen die te maken hebben met de vrouwelijke hormonen. De pil legt je cyclus plat dus … why not?

  Achteloos

  Iets dergelijks gaat er wellicht door het hoofd van onze vertrouwenspersonen. En dat is niet omdat huisartsen achteloos van aard zijn. Welnee. En ik ben ook absoluut dankbaar dat ze bestaan en dat ze enorm veel weten over hoe ze aandoeningen kunnen behandelen. Maar ze zijn gewoon niet al te ruimschoots opgeleid over de overgang. Dat is om te beginnen als geen aandoening.. Sterker nog: Zelfs de specialist, de vrouwenarts – de gynaecoloog - niet, erkent prof. dr. Fauser.

  Teveel hormonen

  Fauser legt eenvoudig uit waarom het innemen van de anticonceptiepil voor de vrouw in de overgang een matige tot slechte optie is. “Zij krijgt gedurende drie weken teveel hormonen toegediend, en vervolgens een week helemaal geen hormonen. In een periode dat haar eigen hormoonhuishouding onvoorspelbaar is.”

  Terwijl je als vrouw op zoek bent naar stabiliteit, slingert de pil je in een verhaal waarin je je misschien drie weken in de maand enigszins geholpen voelt, en tijdens de stopweek wordt gegijzeld door hevige overgangssymptomen. Of andersom. Of iets er tussenin.

  Veel anti-conceptiepilgebruiksters rapporteren een afname van opvliegers en anderen een toename van depressieve gevoelens.

  Kankerverwekkende kwaliteiten

  Veel symptomen kunnen echter vrijwel volledig gemaskeerd worden. Overgangsdeskundige bij uitstek, de Amerikaanse dr. Christiane Northrup zegt hierover: “De pil sust de eierstokken in slaap.”

  Wat we gemakshalve misschien vergeten, is dat de kankerverwekkende kwaliteiten van de anticonceptiepil toenemen naarmate we verder in de overgang en voorbij de menopauze zijn.

  Vrouwen van 35 jaar en ouder die van een rokertje houden, zouden sowieso uit de buurt moeten blijven van de pil. Het is een killercombinatie die zorgt voor een verhoogd risico op een hartaanval of hersenbloeding.
  Voor vrouwen die in hun jonge jaren ‘last’ hadden van de pil, is die tijdens de overgang nog steeds geen goede keuze.

  Plasticpolonaise

  Gelukkig zijn er alternatieven. Zelf wil ik in mijn lijf zo min mogelijk plasticpolonaise – dus pillen en zalfjes die op vrouwelijke hormonen lijken maar dat moleculair gezien helemaal niet zijn. Maar goed, dat vind ik. Het gaat hier natuurlijk om jou.

  Je kunt - in plaats van de anticonceptiepil - Hormoon (Suppletie) Therapie gebruiken. De doseringen hormonen zijn in ieder geval lager en van een stopweek is geen sprake. Vrouwen zoals documentairemaker Ingeborg Beugel, en televisiepresentatrice Anita Witzier, die kampten met depressieve gevoelens, zweren erbij.

  Menopauze

  Als je de menopauze niet achter de rug hebt (een jaar niet meer gemenstrueerd) kun je een ongewenste zwangerschap echter nog niet uitsluiten. Als je geen zin hebt in een nakomelingetje, moet je hiermee qua anticonceptie dus wel rekening (blijven) houden.

  Saron Petronilia

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten.Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang à € 22,95 (exclusief verzendkosten) deze week graag in huis hebben? Bestel m dan hier, op mijn website :-) Er is ook een ebook-versie á € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."