• Station

  Het is uit met doen alsof, je kunt die bordjes gerust laten vallen

  Waarom jij en ik ons ooit hebben laten aanleunen dat we zo goed kunnen multitasken, is me nog steeds een raadsel. Het moet een feministische-poes-in-het-nauw-maakt-rare-sprongen-actie zijn geweest.

  Verstrooide professor

  Als jonge meid kon ik er al niks van: meerdere dingen tegelijk doen. Hoe vaak mijn moeder niet riep dat ik wel een verstrooide professor leek; gewoon omdat ik probeerde te achterhalen wat ik zojuist aan het doen was en daarbij kennelijk nogal verdwaald keek.

  Het aantal keren dat me dit overkwam, is niet meer te tellen. Het was (is) meer mijn staat van zijn, zeg maar.
  Ik kan gewoon geen drie dingen tegelijk. Ja, fietsen, mijmeren en met een hand op mijn hoofd krabben..

  Te pas en te onpas

  Maar niet lekker kokkerellen, terwijl ik jong volwassen kinderen te pas en te onpas te woord moet staan, ondertussen een gesprek over de telefoon met een goede vriendin voerend èn naar het laatste nieuws op de radio luisterend.

  Dit speciaal aan vrouwen toegedichte talent heeft menigeen richting een burn-out gestuurd.
  Zelf greep ik ook even verwilderd in mijn haar toen mijn 'professorschap' na mijn vijfenveertigste bepaald onrustbarende vórmen aan nam.

  Vond ik.

  Menopauzelicht

  Maar eigenlijk was ik de enige die ergens last van had.
  Ik heb meer dan dertig overgangsymptomen grondig bestudeerd en mezelf vervolgens wat al te kritisch tegen het menopauzelicht gehouden. Daarbij even vergetend ;-) dat ik altijd al iets ''verstrooids' over me heb gehad.

  De eenvoudige conclusie moest zijn: Ik kon gewoon nog steeds niet multitasken. Ook niet met een veranderende hormoonhuishouding.

  Sociaal wenselijk

  En om jou maar gelijk uit de droom te helpen: jij kunt ook niet multitasken. Misschien heb je jarenlang met veel energie talloze bordjes tegelijk draaiende weten te houden. Schaar dat maar onder het kopje (sociaal wenselijk) aanpassingsgedrag. Dat was willen voldoen aan het idee dat vrouwen uitverkoren zijn met dit fantastische talent. (Wie heeft dat eigenlijk verzonnen?)

  Fuif met jezelf

  Anyway, als je vindt dat je niet meer zo goed kunt

  jongleren met allerlei taakjes, is het tijd voor een fuif met jezelf. Het is uit met het doen alsof, je kunt die bordjes gerust laten vallen.

  Want onder invloed van onze veranderende hormoonhuishouding kunnen we het beter en intensiever dan ooit te voren: monotasken (of als je het niet laten kunt: serieel monotasken ;-)).

  Ben jij in de overgang?


  Wil jij weten of jouw problemen op je werk en andere verschijnselen te maken hebben met de overgang, vraag dan mijn Quickscan ‘Ben jij in de overgang’ aan. Je krijgt dan bovendien 7 tips zodat je werk of je carrière niet gaat lijden onder de overgang.

  Saron Petronilia

  Bovenstaand interview is een voorpublicatie uit mijn boek ‘Alles over werken in de overgang’.

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op: