• Binnenplaats

  Vrouwen ouder dan vijftig aberratie van natuur?

  De menopauze is in ons land gehuld in nevelen. Een wereldwijd fenomeen, waar wij Nederlandse vrouwen erg weinig van af weten en vervolgens wel een heleboel onzin gaan lopen napraten. Wat dan weer in de media klakkeloos wordt overgenomen...

  Zo wordt er dezer dagen in de media en op twitter, naar aanleiding van de documentaire 'Uitgebloeid?' van Ingeborg Beugel - overigens een aanrader - doodleuk beweerd dat wij vrouwen van zekere leeftijd meer testosteron gaan produceren. En dat we eeuwenlang niet oud genoeg werden om de menopauze te bereiken.

  Klinkklare onzin

  Beide beweringen zijn klinkklare onzin.
  We gaan niet meer testosteron produceren. Punt.
  En we worden al eeuwenlang veel ouder dan vijftig jaar.

  Weinig voedingswaarde

  In de Ayurveda, het 5000 jaar oude medische systeem van India, is de menopauze een heel natuurlijk transformatieproces in het leven van de vrouw. Deze levensfase wordt dan ook niet gezien als abnormaal, als een foutje van de natuur.

  Binnen de ayurveda worden onaangename symptomen gezien als het resultaat van een dieet met veel te weinig voedingswaarde, stress (ook omgevingsstress) en gebrek aan beweging. Vervelende symptomen zijn, andersgezind, het gevolg van hoe wij vrouwen anno nu leven.

  Inmiddels zijn er in de Westerse wereld meer dan dertig menopauze-gerelateerde klachten bekend - baanbrekend onderzoekster T.S. Wiley onderscheidt er vijftig. De meeste ervan worden 'toegedekt' met een dot farmaceutische hormoonpreparaten.

  Gezondhoud-wijzen

  Binnen niet- westerse geneeswijzen (een adequatere benaming is misschien gezondhoudwijzen) is een gezonde levensstijl dé methode om die vermaledijde symptomen te lijf te gaan. Hoe gezonder je bent en je levensstijl is, des te minder soepeler zul je door de overgang glijden.

  Heb je echter tot nu toe een 'snel' leven van drank, drugs en een stress geleefd, dan kunnen de overgangssymptomen behoorlijk ingrijpend zijn. Je krijgt als het ware 'de rekening' gepresenteerd.

  Kritieke fase

  Binnen de ayurveda is de leeftijdsfase tussen je vijfenveertigste en vijfenvijftigste (de overgangsfase dus) een kritieke fase. In deze periode leg je namelijk het fundament voor je gezondheid op latere leeftijd. Als je 'full swing' blijft doorleven, kun je hormonen slikken dat het je een lieve lust is, trek je een wissel op je toekomstige geestelijke en lichamelijke vitaliteit.

  Uiteraard is de ayurveda niet uniek in haar zienswijze. Ook andere niet-westerse en nieuwerwetse westerse geneeswijzen - nemen 'heel de mens' in ogenschouw PLUS het feit dat we allemaal verschillend zijn. (Een hormoonpil volgens de formule 'one size fits all' is zelfs hier een ontzettend achterhaald idee.)

  Uit balans

  Het leuke van de Indiase gezondhoudmethode is dat je aan de hand van je symptomen kunt ontdekken welk 'aspect' van jouw totaliteit uit balans is. Heb je bijvoorbeeld last van angsten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid, milde opvliegers of hartkloppingen, dan adviseert deze methode - simpel gezegd - dat je je 'vata' op orde moet brengen. (Andere 'aspecten' die uit balans kunnen zijn, heten 'pitta' en 'kapha'.)

  Ayurvedische tips zijn dan: Vergroot je inname van warm eten en dranken. Eet en drink regelmatig. Ga vroeg naar bed. Doe aan massage, meditatie, yoga en wandelen. Gebruik specerijen als komijn en verminder cafeïne en andere stimulerende middelen, geraffineerde suiker, koude dranken en salades.

  World Records

  Geen pillen? Niet snijden? Zo makkelijk kan het allemaal niet zijn, zul je misschien zeggen. En dus laat je je in het ootje nemen: Wij vrouwen zouden eeuwenlang niet ouder zijn geworden dan een jaar of vijftig.

  Niet alleen zo'n gezondhoudmethode maar ook de Guinness World Records logenstraffen de opvatting dat vrouwen er niet op gebouwd zijn de menopauze te overleven. Deze records worden sinds 1955 bijgehouden. En daarin stikt het van de vrouwen die stok en stokoud zijn (geworden), boven de honderd jaar in ieder geval. De oudste nog levende vrouw zou inmiddels 130 zijn.

  (Bovendien kan je in deze lijst van Guinnes Worls Records alleen worden opgenomen als je een geboorteakte kunt overhandigen. Hetgeen in het Westen pas verplicht is, is sinds Napoleon.)

  Niet vruchtbaar

  Dus voordat we nou allemaal gaan roepen dat we nooit eerder zo oud werden... Waarschijnlijker is dat er altijd al heel oude mannen en vrouwen hebben geleefd. (en kunnen we dat sinds het invoeren van de geboorteakte aantonen..)

  Zelf heb ik een klein onderzoekje via My Heritage gedaan naar de leeftijden van mijn grootmoeders. Ik kwam tot diep in de zeventiende eeuw. Wat blijkt: ze werden 70, 80 en zelfs 99 jaar oud.

  Waarschijnlijker is dat heel oude vrouwen die langer NIET vruchtbaar zijn dan WEL, geen aberraties zijn van de natuur, maar voorbeelden van wat mogelijk is als je er een gezonde levensstijl op na houd. (En gevrijwaard blijft van allerlei ongeluk.)

  Net zoals bijvoorbeeld het reusachtige zoogdier: de orka. Die leeft ook nog vijftig jaar NA de menopauze. Da's ook wel zo handig van de natuur want daardoor kunnen wij mensenvrouwtjes zelfs nakomelingen tot volwassenheid brengen.

  Miljoenen

  Wat wel waar is, is dat we tegenwoordig met miljoenen tegelijk veel ouder worden dan een paar eeuwen geleden. Babysterfte, kraambedsterfte, griep et cetera, we hebben het allemaal in de tang. Maar met alle medische vooruitgang hebben we helaas een levensstijl aangenomen die niet zó gezond voor ons is dat de meesten van ons 'zonder er ook maar iets van te merken' door overgang heen kunnen glijden.

  Saron Petronilia

  *T.S. Wiley is autoriteit op het gebied van vrouwelijke hormonen en (peri- en post) menopauze. Ze publiceerde wetenschappelijke artikelen op het gebied van moleculaire oncologie and endocrinologie. Haar bekendste 'populaire' werk is: Sex Lies, and Menopause.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang à € 22,95 deze week graag in huis hebben? Bestel 'm dan hier, op mijn website :-) Ik doe 'm persoonlijk op de post. Er is ook een ebook-versie á € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."