• Vlinder

  Kracht en kwetsbaarheid van de overgang

  De eerste stap bij iedere initiatie is isolement; je terugtrekken uit je gewone dagelijkse leven zodat je je bezig kunt houden met de veranderingen die in je lichaam en geest plaatsvinden.

  De eerste signalen van een op handen zijnde verandering zijn symptomen als vergeetachtigheid, slapeloosheid en concentratie. De initiatie voor een nieuwe levensfase is begonnen.

  Sabbatical

  In oude culturen kregen vrouwen die deze levensfase - met een onpopulair woord: de overgang - bereikten de ruimte om zich tijdelijk terug te trekken uit de samenleving.

  Susun Weed, voorvrouw van de Wise Woman Way-beweging, noemt dat ‘a crones year off’ (wijze vrouwen verlof ☺). Vrouwen kregen als het ware de tijd voor een sabbatical year. Uiteraard omdat zowel de vrouw zelf als haar samenleving daarvan de vruchten zou plukken.

  In de huidige tijd en samenleving hebben de meesten van ons daar geen tijd of geld voor. We hebben het druk druk druk met een baan, een huishouden, een gezin, een hypotheek, een sociaal en een sociale media-leven. Toch is tijd voor jezelf, om je naar binnen te kunnen keren, in deze levensfase zinvol.

  Me-time

  De signalen dat het tijd is voor me-time, zoals ik deze fase graag noem, zijn legio. Je kunt het bijvoorbeeld merken aan dat je slechter slaapt, vergeetachtig bent en je minder goed kunt concentreren (al helemaal niet op vrijblijvend gebabbel). Ook woede en zwaarmoedige gevoelens liggen aan de oppervlakte.

  Vrouwen die deze symptomen onderdrukken met pillen en poeders doen zichzelf enorm te kort. In die signalen zit namelijk een enorme groeikans besloten. Als je daar aandacht aan besteed kun een oude afgedragen jas afleggen.

  Kracht en kwetsbaarheid

  Deze levensfase raakt aan je kracht en je kwetsbaarheid. Kracht en kwetsbaarheid zijn twee zijden van dezelfde munt. Nou zijn we bepaald ingenomen met kracht.

  Kwetsbaarheid zien we echter als een zwakte. Je kwetsbaarheid onder ogen zien, is daarom alleen al geen pretje. Als je last hebt van stemmingswisselingen of concentratieproblemen hebt, bijvoorbeeld, wil je dat die zo snel mogelijk tot het verleden behoren.

  Het zijn gewoon lastige symptomen die je uit je flow halen. De verwachtingen die je omgeving van jou heeft, zetten je er mede toe aan zo snel mogelijk weer ‘normaal’ te doen. De neiging om je gevoelens te onderdrukken of erger, om je (figuurlijk) te verstoppen omdat je je onveilig voelt, ligt dan op de loer.

  Tot je barst

  Het hinderlijke van je gevoelens onderdrukken, is dat de kan net zo lang te water gaat tot hij barst - zoals een mooi Nederlands speekwoord zegt. Je krijgt vroeger of later last van woedeaanvallen of depressieve gevoelens of beide. En daar worden jijzelf en je omgeving helemaal niet vrolijk van. Je herkent jezelf niet meer, en je omgeving al helemaal niet.

  Vervolgens voel je je geroepen herstelwerkzaamheden voor je woedeuitbarstingen te verrichten. Je hebt het niet zo bedoeld, je weet niet wat je bezielde, je zult je leven beteren.

  Maar je hebt het wel zo bedoeld, het kwam alleen wat rottig uit je mond. Je hebt gereageerd op een signaal dat diep uit jouzelf kwam en dat zich niet langer laat beteugelen.

  Bepaalde blik

  Dat wil niet zeggen dat je het goed hebt aangepakt, en al helemaal niet dat het onderwerp van je boosheid de echte aanleiding is. Vaak richten we ons op kleine irritaties omdat de grote zich nog niet volledig heeft geopenbaard aan je.

  Je kunt bijvoorbeeld ziedend worden over rondslingerende vuile sokken, een te dure aanschaf of een bepaalde blik in iemands ogen. Daaronder kan een behoefte aan hulp, overleg of waardering schuilgaan.

  Op het eerste gezicht lijken de woede-uitbarstingen, zwaarmoedige gevoelens of stemmingswisselingen dus niet over iets essentieels te gaan. Je emoties lijken dan ook niet gerechtvaardigd; waarvoor je je zou moeten schamen.

  Kijk je dieper dan zie je dat bepaalde gedragspatronen die je je gedurende je leven hebt eigen gemaakt niet meer voor je ‘werken’. De koek is op. De rek is er uit.

  Zorgstand

  Je hebt heel lang in de zorgstand gestaan, waarbij je het anderen zo veel mogelijk naar de zin maakte. Hoe je dat deed, heeft veel te maken met je opvoeding, je opleiding en de (zakelijke) culturen waarin je je in hebt begeven. Om kort te gaan: je hebt veel aanpassingsgedrag vertoont en dat heeft het succes van je leven tot nu toe bepaald.

  Rond je veertigste trekken de zorghormonen zich terug uit je lijf. Die zijn je niet langer meer behulpzaam bij dit gedrag. Klinkt als een gemis maar het is een kans! De overgang wordt niet voor niets ‘bron van kracht’ genoemd. Je diepste ik nodigt je uit op te komen voor je eigen behoeften en wensen.

  Erkennen en communiceren

  Door je kwetsbaarheid te erkennen – die dus te onderzoeken – en te communiceren, verwerf je de kennis die nodig is om op te komen voor wie je nu wilt zijn en hoe je wilt dat anderen met jou omgaan. De effecten daarvan zijn buitengewoon lucratief: kracht, energie en vrijheid.

  Dus neem je (dagelijkse) momenten om rustig stil te staan bij wat zich binnen in jou roert. Om met een beroemd haarverzorgingproduct te spreken: Omdat je het waard bent.

  Saron Petronilia

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 exclusief verzendkosten. De ebook-versie € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."