• Vogel in de sneeuw

  Overgang naar nieuw evenwicht

  Onlangs liep ik weer eens over mijn moestuin wat fruitbomen en rozen te snoeien (geheel intuïtief – geen idee hoe het echt moet :)) toen het me ineens duidelijk werd: ik wil helemaal geen aardappelveld! Ik ontdekte weer eens de kracht van de overgang.

  Mindfulness

  Sinds jaar en dag heb ik een moestuin. Het is mijn manier om inspiratie op te doen of een vorm van mindfulness te beoefenen. En niets is leuker om na gedane arbeid, met de zon op je snoet, een glaasje (robuust rode) wijn in te schenken en uit te kijken over een prachtig bloeiende (zo goed als onkruidvrije) tuin.

  Eigenwijs

  Ieder jaar verbouw ik onder meer aardappelen. Daarover ga ik rustig bij de oude garde moestuiniers te rade over hoe het best, het grootst, het lekkerst. Ik voer hun tips zo goed mogelijk uit, al giet ik er altijd wel het eigen wijze Saron-sausje overheen.

  En … het wordt nooit echt wat. De aardappelziekte slaat er in. Of, ze zijn te klein (kramp in de vingers tijdens het schillen). Of, de volwaardige knollen lopen vroegtijdig uit in de kelder.. Of, ze verschrompelen…

  En hoe komt dat?

  Ik hou helemaal niet van aardappelen. Af en toe een kleine portie, okay. Maar ik eet met mijn gezin echt geen 50 tot 100 kilo per jaar ervan. Dus waarom heb ik in hemelsnaam jaarlijks 1 à 2 aardappelvelden?

  Wrevelig

  Omdat iedere moestuinier aardappelen verbouwt. Dus Saron ook. Want dat hoort zo. Het is uiteindelijk mijn wrevelige gevoel rondom de verbouwing en de verwerking in gerechten van deze oorspronkelijk uit Zuid-Amerika afkomstige knol die mij te denken gaf.

  Lange tanden

  Waar was ik eigenlijk mee bezig? Tien jaar geleden had ik mijn gedrag vooral gezien als de kunst afkijken… Maar nu kwam ik erachter dat dat gedrag me helemaal niet meer hielp.

  Overgang

  Op de een of andere manier werken ‘metaforen’ bij mij heel goed. In het verbouwen van aardappelen zag ik ineens de metafoor voor dingen doen die ik niet meer wilde doen. Zelfs in mijn moestuin heeft de overgang toegeslagen.

  Ik deed iets zoals ik gewend was te doen. Macht der gewoonte. Ik kwam er na allerlei onbevredigende resultaten achter dat ik iets deed wat ik diep in mijn hart eigenlijk niet meer wilde doen. Logisch dat de resultaten niet spectaculair waren.

  Schrikken

  Het was natuurlijk wel effe schrikken: de gedachte dat ik iets deed wat ik eigenlijk niet meer wilde doen. Zoals het ook schrikken is als je merkt dat je geen geduld meer hebt om braaf naar small talk te luisteren waar dat voorheen toch een prima tijdverdrijf leek. Of nog spannender: dat je werk doet, dat je eigenlijk niet meer vervullend vindt.

  Nieuw evenwicht

  De bedoeling van deze levensfase is niet om coute que coute te blijven doen wat je deed, maar om keuzes te maken die anno nu bij je passen. Het is de bedoeling dat je een nieuw evenwicht ontdekt.

  Ridderspoor

  Toen dit weer helder en klaar tot me doordrong, nam ik een ferm besluit. Ik verbouw geen aardappelen meer. Ik ben in de revisie. Dus mijn moestuin ook. Ik wil riddersporen, en sjalotjes, en paarse engelwortel. Daar krijg ik nu energie van. Daar ga ik voor.

  Saron Petronilia

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 (exclusief verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."