• Salade met zongedroogde tomaat en pijnboompitten

  Overgang en hart- en vaatziekten.

  Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één in Nederland. Ook voor vrouwen. Maar liefst 35 procent van de vrouwen overlijdt aan deze aandoening. De kans om hieraan te overlijden is vier keer groter dan de kans om aan borstkanker te overlijden.

  Bescherming

  Gelukkig zijn we in principe later aan de beurt dan mannen. Dat komt omdat oestrogenen ons beschermen tegen het ontstaan van aderverkalking, het verkalken van vetachtige massa die is neergeslagen in de bloedvaten. Oestrogenen houden de bloedvaten soepel.

  Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe naarmate je oestrogeenspiegel daalt. Ook als je een te hoge bloeddruk hebt, rookt, overgewicht met je meezeult, veel alcohol gebruikt, weinig lichaamsbeweging geniet, slechte voeding nuttigt of een te hoog cholesterolgehalte hebt, loop je meer risico.

  Hartinfarct

  De symptomen van een hartinfarct zijn bij vrouwen echter anders dan bij mannen. En dat wil je weten! Want een snelle herkenning kan zorgen voor snelle behandeling. Helaas hebben vrouwen lang niet altijd in de gaten dat er een hartinfarct aanstaande is.

  Om te beginnen hebben we een hogere pijngrens. En dat is niet bepaald behulpzaam. Ook veel artsen brengen onze symptomen niet zomaar in verband met een hartinfarct. Ze denken eerder aan stress of vrouwelijk gejeremieer. Met alle gevolgen van dien.

  Noodoproep

  Zo blijkt dat vrouwen, in vergelijking met mannen, ruim vijftig procent meer risico lopen op 15 minuten vertraging van behandeling na ‘hartaanvalgerelateerde’ noodoproepen naar 112. Bovendien sterft 42 procent van de vrouwen die een aanval krijgt binnen een jaar. Bij mannen is dat percentage 24.*

  Stereotype

  Onze mannen worden gealarmeerd door de stereotypische beklemmende, drukkende pijn midden op de borst die eventueel uitstraalt naar de armen. Vrouwen ervaren tevens pijn in de kaak, nek, rug en schouders. Als je last hebt van hevige vermoeidheid, ben je ook een gewaarschuwd mens.

  Nu zul je van vermoeidheid niet gauw onder de indruk zijn als vrouw ☺. In de top 5 overgangssymptomen die de resultaten van werkende vrouwen negatief beinvloeden staat overigens: Vermoeidheid. Een heftig uitgeput gevoel kan het gevolg zijn van een hart dat te weinig bloed rondpompt.

  Te veel gegeten

  Een versnelde hartslag inclusief zweetaanval kan onjuist worden geïnterpreteerd in de levensfase van de rijpere vrouw. Zeker als dat je overkomt in rustige situaties of tijdens rustige activiteiten. Ook misselijkheid, spugen, indigestie zijn symptomen die vragen om extra oplettendheid. Een ‘vrouwelijk’ hartaanval kan aanvoelen alsof je gewoon wat te veel hebt gegeten.

  Adem

  Op aandoeningen als slaapapneu zit je sowieso niet te wachten. Naast de onrust die dat bij je ‘wakende’ partner oproept, verhoogt die je risico op een hartaanval of overlijden met zo’n dertig procent. Heb je deze aandoening en kun je nauwelijks ademen als je wakker wordt? Bel 112. Plotselinge kortademigheid – als je bijvoorbeeld gewoon op de bank zit – is ook een veeg teken.

  Intuïtie

  Raadpleeg in alle bovengenoemde gevallen je intuïtie. En ‘weet’ je het niet zeker? Denk dan nog eens aan bovenstaande feiten en getallen. Toch bellen!

  Saron Petronilia

  * Amerikaans onderzoek.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."