• Luchtballon

  Ken jij de code om je intuïtie te kraken?

  Wat zou je doen als je zeker wist dat je intuïtie je beste raadgever is? Zou je je ingevingen dan serieus nemen en er blindelings op vertrouwen?

  Hoe anders zou je leven er uitzien? Mijn leven in ieder geval. Op het gebied van de liefde zou ik een aantal relaties niet zijn aangegaan. Ik zou ‘geweten’ hebben dat ik tegen beter ‘weten’ in op een ongelukkige afloop afkoerste. Ook op het gebied van werk zou ik bepaalde beslissingen niet hebben genomen.

  The right

  Van mijn Tai Chi Meester Master Chu King Hung heb ik echter iets heel belangrijks geleerd: “You have to do the wrong, to know the right.”

  Wat deed ik verkeerd? Zelf heb ik vooral leren vertrouwen op mijn ‘verstand’. Dus koos ik bij bepaalde ‘gevoelentjes’ voor het verstandelijk afwegen van de voor- en nadelen.

  Als mijn lijstje voordelen langer was dan het lijstje nadelen lag een JA voor de hand. Tegen mijn intuïties in. De keren zijn niet meer te tellen dat ik achteraf tegen mezelf zei: Sufferd, je ‘wist’ het toch?

  Herken je dit?

  We worden regelmatig beschaamd in ons vertrouwen op het verstand. Vaak slaan we nog harder aan het plussen en minnen, of halen we er ‘voor de zekerheid’ het verstand van een of meer vrienden bij: Wat vind jij?

  Zelfvertrouwen

  Al met al wordt ons zelfvertrouwen er niet beter van. Wat zegt wetenschappelijk onderzoek? Dat laat weinig heel van de ‘superbe vermogens’ van ons verstand. Jouw intuïtie weet veel beter wat voor jou de beste beslissing is, laat onderzoek zien.

  Je intuïtie wijst je de kortste (en snelste) weg naar jouw geluk. Vooral de grotere beslissingen in je leven – huis, schilderij, auto, kind, relatie, baan – kun je beter aan je onbewuste (je intuïtie, je gutfeeling) overlaten. Van het opvolgen van intuïtieve beslissingen blijk je, ook op de langere termijn, geen spijt te krijgen.

  Wetenschappelijk

  Zorgt deze wetenschappelijk onderbouwde kennis ervoor dat je meer vertrouwen krijgt in jouw eigen intuïties? Zelf heb ik nog iets meer nodig voor vertrouwen. Ik wil kunnen onderscheiden of ik angst of ‘gezonde’ spanning voel bij een intuïtieve beslissing.

  Gelukkig heb ik ontdekt hoe je de ‘code’ van je intuïties kraken.

  Energieker

  Je intuïtie zegt namelijk JA, als je bij de gedachte aan de beslissing VOELT dat je er groter van wordt, of lichter of energieker. Je intuïtie zegt Nee als die je juist het gevoel geven dat je er kleiner of zwaarder van wordt of het je energieloos maakt.

  Dus mijn gouden tip voor een gelukkig (dus succesvol) werk – en privéleven is: Raadpleeg je intuïtie en kraak de code als je niet zeker bent van je zaak.

  Saron Petronilia

  PS: In mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang vind je interessante informatie over fit en vitaal blijven tijdens (en na) de overgang.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."