• Twee paarden

  Daling oestrogenen zorgt voor overgangsklachten. Is dat waar?

  Daling oestrogenen zorgt voor overgangsklachten. Is dat waar?

  Laatst sprak ik enkele bruisende vrouwen. Ze zaten midden in de transformerende levensfase die de overgang heet. Ze waren ervan overtuigd dat je tijdens de overgang vooral zoveel mogelijk moest bewegen en gezond moest eten. En dat is waar.

  Ze waren er echter ook van overtuigd dat je als rijpere vrouw waar mogelijk sojaproducten aan je dieet moet toevoegen. Want, zo redeneren zij, sojaproducten bevatten veel fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen). En omdat je lijf steeds minder oestrogenen aanmaakt – zeker als je de veertig bent gepasseerd – zijn fyto-oestrogenen een uitkomst.

  Ottolenghi

  Nou ben ik zelf geen fan van sojaproducten. Ik heb ze wel geprobeerd hoor, maar doe mij maar gewoon volvette slagroom van koeienmelk. Ook als het om hartig gaat. Alleen het tofugerecht van mijn favoriete kok en kookboekenschrijver Ottolenghi valt bij mij en mijn gezin in de prijzen. Lekker met veel pepers. Zelfs mijn gezinsleden die meer nog dan ik hun neus ophalen voor soja, zijn het met me eens. Lekker Saar, vaker doen, roepen ze als ik dat gerecht voorschotel.

  Water

  Niet dat ik iets tegen sojaproducten heb. Als je ze lekker vindt, go for it. Ik heb vooral bezwaren tegen de redenering dat de fyto-oestrogenen die soja bevat soelaas bieden voor vrouwen die last hebben van overgangssymptomen. Als die waar zou zijn, zouden we nergens last van moeten hebben.

  Niet dierlijk

  Fyto-oestrogenen zitten zo ongeveer in alle niet-dierlijke voedingsproducten: groenten, fruit, granen, noten, zaden, pitten, specerijen, kruiden en kiemspruiten. We krijgen daarnaast een dot oestrogenen binnen via ons water vanwege de enorme hoeveelheid farmaceutische oestrogenen die anticonceptiepil-gebruiksters dagelijks uit plassen. En via de xeno-oestrogenen die gebruikt worden in afwasmiddelen, cosmetica, pesticiden, herbiciden en plastic gebruiksvoorwerpen.

  Menopauze industrie

  De menopauze-industrie (farmaceuten, natuurproductenproducenten met in hun kielzog goedbedoelende artsen en andere hulpverleners) is goed voor miljarden euro’s op jaarbasis. Een lucratieve business ☺ Die industrie vaart wel bij het idee dat vrouwen van zekere leeftijd ‘geholpen’ zouden zijn met een injectie aan oestrogenen, in de vorm van pillen, poedertjes en andersoortige voedingssupplementen.

  Fred Astraire en Ginger Rogers

  De waarheid is dat oestrogenen weliswaar afnemen maar dat de problemen kunnen ontstaan omdat het andere vrouwelijke hormoon, progesteron, een imposante duikvlucht maakt. Oestrogeen en progesteron vormen een namelijk een onafscheidelijk danspaar. Ze houden elkaar in balans.

  Als de een wat minder gaat bewegen en de ander gaat zitten, heb je geen partnerdans meer. En dat is wat er gebeurt. Ginger Rogers maakt nog wat wervelingen, terwijl Fred Astaire de aftocht blaast; oestrogeen maakt nog wat wervelingen terwijl progesteron de aftocht blaast.

  Dominant

  De kans dat je oestrogenen tijdens de overgang dominant zijn over je progesteron is behoorlijk aanwezig. Nogmaals, ook al produceert je lijf minder oestrogenen dan voorheen, je produceert nog minder progesteron. De eigenschappen van oestrogeen komen daardoor sterker naar voren. Om er enkele te noemen: Oestrogeen zorgt voor toename lichaamsvet; draagt bij aan depressie; draagt bij aan hoofdpijn: zorgt voor afname libido. Denk dus twee keer na voordat je je soelaas zoekt in de oestrogenen.

  © Saron Petronilia

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Meer informatie over fit en vitaal blijven tijdens de overgang vind je in mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  "De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."