• Twee paarden

  Mythe: Daling oestrogenen zorgt voor overgangsklachten.

  Daling oestrogenen zorgt voor overgangsklachten. Is dat waar?

  Laatst sprak ik enkele bruisende werkende 45+ vrouwen. Ze waren ervan overtuigd dat je tijdens de overgang vooral zoveel mogelijk moest bewegen en gezond moest eten. En dat is waar. Ze waren er echter ook van overtuigd dat je als rijpere vrouw waar mogelijk sojaproducten aan je dieet moet toevoegen.

  Overgang


  Want, zo redeneren zij, sojaproducten bevatten veel fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen). En omdat je lijf steeds minder oestrogenen aanmaakt – "zeker als je de veertig bent gepasseerd "– zijn fyto-oestrogenen een uitkomst.

  Ottolenghi

  Nou ben ik zelf geen fan van sojaproducten. Ik heb ze wel geprobeerd hoor, maar doe mij maar gewoon volvette slagroom van koeienmelk. Ook als het om hartig gaat. Alleen voor het tofugerecht van mijn favoriete kok en kookboekenschrijver Ottolenghi maak ik een uitzondering. Lekker met veel pepers.

  Water

  Niet dat ik iets tegen sojaproducten heb. Als je ze lekker vindt, go for it. Weet wel dat de meeste soja op de voedingsmarkt genetsich gemanipulered is. Ik heb vooral bezwaren tegen de redenering dat de fyto-oestrogenen die de soja overgangssymptomen zouden verminderen.

  Niet dierlijk

  Als die waar zou zijn, zouden we nergens last van moeten hebben. Fyto-oestrogenen zitten zo ongeveer in alle niet-dierlijke voedingsproducten: groenten, fruit, granen, noten, zaden, pitten, specerijen, kruiden en kiemspruiten.

  Menopauze industrie

  De menopauze-industrie (farmaceuten, natuurproductenproducenten met in hun kielzog de goedbedoelende artsen en andere hulpverleners in de gezondheidszorg) is goed voor miljarden euro’s op jaarbasis.

  Een lucratieve business ☺ Die industrie vaart wel bij het idee dat vrouwen van zekere leeftijd ‘geholpen’ zouden zijn met een injectie aan oestrogenen, in de vorm van pillen, poedertjes en andersoortige voedingssupplementen.

  Fred Astraire en Ginger Rogers

  De waarheid is dat oestrogenen weliswaar afnemen maar dat de problemen kunnen ontstaan omdat het andere vrouwelijke hormoon, progesteron, een imposante duikvlucht maakt. Oestrogeen en progesteron vormen een namelijk een onafscheidelijk danspaar. Ze houden elkaar in balans.

  Progesteron


  Als de een wat minder gaat bewegen en de ander gaat zitten, heb je geen partnerdans meer. En dat is wat er gebeurt. Ginger Rogers maakt nog wat wervelingen, terwijl Fred Astaire de aftocht blaast; het hormoon oestrogeen neemt tijdens de overgang af, maar de hoeveelheid progesteron keldert.

  De delicate balans tussen oestrogeen en progesteron is weg. De eigenschappen van oestrogeen komen daardoor sterker naar voren. Om er enkele te noemen: Oestrogeen zorgt voor toename lichaamsvet; draagt bij aan depressie; draagt bij aan hoofdpijn: zorgt voor afname libido.

  Overgangsymptomen

  Toch iets om rekening mee te houden als je voedings-of drogisterijmiddelen zoekt die moeten bijdragen aan het verminderen van overgangssymptomen.

  © Saron Petronilia

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  "De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  ×

  Je ontvangt regelmatig mijn updates. Je gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

  dit veld niet invullen s.v.p.