• Gezicht

  Slimme vrouwen verliezen te veel tijd

  Mag ik je een vraag stellen?
  Wat is jouw belangrijkste bezit? Wat is voor jou de meest kostbare en tegelijkertijd de meest natuurlijke bron in je leven? Is het liefde? Passie? Wandelen in de natuur? Een glas goede wijn?

  Betekenissen

  Het antwoord is voor mij: tijd. Ja, gewoon: tijd. In de zin van seconden, uren, dagen, weken, maanden, jaren… Ik leg maar effe uit waar ik op doel. Tijd kan immers allerlei betekenissen hebben..

  Intelligentie

  De beste vraag die je jezelf kunt stellen, is dan ook: Wat doe je met je tijd? Als je tot de categorie ‘slimme vrouw’ behoort, is de kans groot dat je veel tijd onvruchtbaar verdoet. En voor je zo slim bent dat je je inmiddels afvraagt: “Over welk type intelligentie hebben we het hier: IQ, EQ of SQ*? Ik heb het hier niet over je emotionele intelligentie maar over je mentale vermogens.

  Hardleers

  Ben je net als ik snel van begrip, en tegelijkertijd hardleers? Dat laatste kost je slagvaardigheid en dus tijd. Je bent immers geneigd om lekker zoveel mogelijk ideeën en informatie te verzamelen, die heerlijk te doorgronden en om tot delicaat superieure besluitvorming te komen, wik en weeg je wat af.

  Je blijft komma’s verschuiven en als je al met ‘iets’ komt, is dat zo doorwrocht dat je voor anderen de plank misslaat: je spreekt of schrijft geen klip en klare taal. Ze kunnen je niet volgen.

  Vertrouwen

  En wat doe wij? We herhalen onze aanpak. (Dat bedoel ik met hardleers) Als het effe tegenzit door nog méér (bij nader inzien toch ook belangrijke) informatie te vergaren, nog dieper te graven. Dat komt omdat we zijn gaan vertrouwen op onze mentale vermogens. Dat vermogen moet en zal soelaas bieden, het is immers het beste wat we hebben, denken wij.

  Waardering

  Het is ergens in je jonge jaren begonnen. Je ontdekte dat je goed kon na denken en oogstte daarmee ongetwijfeld waardering uit je omgeving. En omdat je er goed in was, ging je dat dus vaker doen. Want daar houden we van: iets doen waar je goed in bent. Als vanzelf ben je er ook steeds beter en beter in geworden.

  Intuïtie

  En naarmate je ouder wordt, levert het je (zelfvertrouwen en zelfwaardering) toch niet op wat je ervan verwacht had. Maar gelukkig beschik je over nog iets beters. Iets dat je ongelofelijk veel tijd gaat besparen en je het succes in je werkleven gaat brengen dat je wilt: je intuïtie.

  Nu je in de tweede helft van je leven bent, kun je ook de ervaring hebben dat je intuïtie steeds meer je aandacht probeert op te eisen. Dat is niet voor niets. Je intuïtie wil je behulpzaam zijn. Die heeft ook ‘door’ dat er al heel wat zand door jouw zandloper is gegaan.

  Gecalculeerd

  Zie je intuïtie als een computer die dag en nacht (ook als je slaapt), jaar in jaar uit, al jouw indrukken, vaardigheden, kennis, ervaring, emoties, inzichten en wat dies meer zij, heeft opgeslagen en verwerkt. Zo af en toe spuugt die computer op basis van dit alles – soms desgevraagd, soms ongevraagd – een gecalculeerde uitkomst in de vorm van een ‘ingeving’ je bewustzijn in.

  Amoebe

  Je intuïtie is vele malen sneller dan je brein. Die kan ook een veel grotere complexiteit aan. Wat je onbewuste (intuïtie) allemaal tegelijkertijd kan doorrekenen, inschatten en overzien is weergaloos. Je brein kan in dat opzicht gezien worden als een soort amoebe – daar ging ooit mijn eerste biologiewerkstukje over :-).

  Tandenborstel

  Luisteren naar je intuïtie is dus, zeker als je geen tijd in overvloed hebt, slimmer en getuigt vooral ook van wijsheid. Ook al omdat het volgen ervan leidt tot meer geluksgevoel en verwaarloosbare gevoelens van twijfel. Dat zeg ik niet alleen, dat blijkt ook uit serieuze wetenschappelijk onderzoeken naar intuïtie.

  Volgens die onderzoeken van bijvoorbeeld hoogleraar PsychologieAp Dijksterhuis, van Radboud Universiteit Nijmegen ben je uitstekend in staat de kleur van je tandenborstel te kiezen, maar kun je de grotere beslissingen in je leven beter aan je onbewuste overlaten omdat die je steevast de kortste weg naar de beste keuze wijst.

  Traktatie

  En nu komt het mooie. Hoe vaker je een beroep doet op je intuïtie, hoe vaker je wordt getrakteerd op een slimme ‘uitslag’. Soms gelijk al, en soms na een paar dagen. Het grote voordeel is dat je al dat denken en malen aan je innerlijke computer kunt overlaten, terwijl de nodige slaap in haalt en ondertussen geniet van allerlei mooie momenten in je leven.

  Verwachting

  Wat kun je dus verwachten van het luisteren naar je intuïtie?

  • een besparing van tijd omdat je razendsnel een ingeving krijgt die is gebaseerd op jarenlange indrukken, kennis, inzichten, vaardigheden, emoties en ervaring.
  • je gaat ervaren dat na enige oefening je gelukkiger bent en meer succes hebt dan je ooit met al dat gewik en geweeg hebt bereikt.
  • je komt op het spoor van datgene wat jouw vervulling geeft zodat je weet waar je wel en niet (meer) je tijd aan wilt geven.
  • je zelfvertrouwen en je zelfwaardering groeien met de dag.
  Saron Petronilia

  * SQ = Seksuele Intelligentie

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 (exclusief verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."