• de schatkist

  3 spirituele fases van de overgang

  FASE 1: DE ONTAARDING

  Toen ze mijn tafeltje op de spirituele beurs van Pijnacker passeerde, hield ze even halt, las de titel van mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang en deinsde letterlijk anderhalve meter achteruit (volgens mij kwam ze zelfs iets van de grond ☺)). “Oh, daar ben ik juist zo bang voor”, riep ze geschrokken uit.

  Overgang

  Ze was zo bang voor de overgang dat ze had besloten tot in lengte van jaren de prikpil te blijven halen, al was het tot haar tachtigste. Mocht ze onverhoopt “eerder komen te overlijden vanwege de hormonen” dan kon haar dat niets schelen. “Tot die tijd heb ik tenminste lekker geleefd.” Ze liep resoluut door en sloot zich aan in de rij bij de kaartlezers; daar kon ze haar toekomst laten voorspellen.

  Daar zat ik dan. Voor het eerst sinds tijden met een mond vol tanden. Waarom ze zo bang was voor de overgang heb ik niet kunnen achterhalen. Vermoedelijk heeft ze angstaanjagende verhalen gehoord of vervelende situaties rondom dit onderwerp meegemaakt. Ik had haar zo graag vertelt van de schatten die op haar liggen te wachten in deze levensfase. Dat de overgang werkelijk de meest vruchtbare fase van haar leven kan zijn.

  Schatgraver

  Wat vele vrouwen niet weten (en ik ook niet wist) is dat je in deze levensfase je kunt ontpoppen als een heuse schatgraver en - vinder. Niet dat je letterlijk op een kistje met parels, gouden sieraden of knoeperds van zuivere diamanten zult stuiten… Hoewel…

  Dat opgraven en vinden van je spirituele ‘schat’ tijdens de overgang, die zo rond je 45ste begint, kent grofweg 3 fases:

  1. Ontaarding – je krijgt toegang tot delen van jezelf die je hebt onderdrukt of genegeerd.
  2. Onthulling – je opdracht is je ware zelf te ontdekken.
  3. Terugkeer – je hebt je innerlijke ‘schat’ gevonden en deelt die met je geliefden (en werkomgeving)

  Ontaarding

  De ontaarding begint vaak met een soort vage gewaarwording van verandering. Kon je voorheen multitasken als een ware jongleur, ineens laat je de ballen ongewild op de grond vallen. Het lukt je gewoonweg niet meer om ze soepeltjes hoog te houden. Had je een geheugen als een olifant, nu dat van een vergiet. Misschien merk je ook stemmingswisselingen, spier- en gewrichtspijnen, nachtzweten of zelfs opvliegers en een veranderend menstruatiepatroon.

  Hoe dan ook, je merkt aan allerlei ‘kleine dingen’ dat je verandert – al hou je dat misschien liever nog even voor jezelf. Dat zijn de eerste nauwelijks hoorbare drumslagen van de ontaarding die aankondigen dat er een transformatie (metamorfose) aanstaande is.

  Ontkennen

  Niet dat je je dolverliefd dansend zult overgeven aan die drumslagen… Welnee, die ‘kleine’ veranderingen werken behoorlijk ontaardend. Je kunt het gevoel hebben dat de grond je onder de voeten wordt weggeslagen. En wat doen wij dan? Als we deze ‘innerlijke’ drumslagen, signaleren: ontkennen!

  “Zo oud ben ik nog niet!” “Ik heb vast een koutje gevat, en als gevolg daarvan – waarschijnlijk – deze koortsaanval.” Of eentje uit mijn eigen koker terwijl ik met een verhit hoofd in de drogist sta en de verkoopster me erg veelbetekenend aan kijkt: “Ik ben te warm gekleed met mijn blitse groene leren jasje.”

  De ontaarding brengt je zelfwaardering en je zelfvertrouwen zo aan het wankelen dat je neiging om je je kop in het zand te steken heel begrijpelijk is, en ook nog eens heel normaal. Je voelt je gewoon niet meer jezelf. Hoe griezelig is dat? Toch?

  Parels

  Wist je nou maar dat er aan het einde van de rit, een weg in 3 fases, een berg parels op je liggen te wachten. Vrouwen die de 3 fases hebben doorlopen, zeggen: “Ik ben in mijn tweede jeugd beland. Ik heb meer energie dan ooit tevoren.” De ontaarding is heus, heus, heus – je kunt me hierin vertrouwen – niet de enige en laatste fase.

  Toegang

  Tijdens de ontaarding krijg je toegang tot delen van jezelf die je hebt onderdrukt of genegeerd. Ook al niet leuk. Op momenten die nooit de geschikte lijken te zijn. Denk hierbij aan:

  • Twijfels over of je je werk nog wel wilt en kunt doen zoals je dat gewend was.
  • Vragen over wat je dan wel wilt qua werk? (Voor de term ‘werk’ kun je ook ‘relaties’ of ‘huwelijk’ invullen)
  • Weerstand tegen je leven volgens de behoeftes en dromen van anderen leven.
  • Toenemende irritatie als je je niet gezien en niet gehoord voelt. (Vandaar dat korte lontje ☺)
  • Onzekerheden over wie je (straks) bent en wat je (nog) kunt.

  Avontuur

  Een slimme meid zorgt dat ze voorbereid is op wat ze kan verwachten tijdens de overgang. Bijvoorbeeld met mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang.

  En je prepareert je op het avontuur door een (innerlijk) land waar je nog niet eerder is geweest. Dat doe je door stil te staan bij de volgende vragen:

  • Wat betekent het voor jou om je leven als ‘vruchtbare’ vrouw achter je te laten?
  • Wat neem je aan kennis en ervaring mee?
  • Op welke kwaliteiten van jezelf kon je je altijd al verlaten als je je in ‘onbekend land’ moest begeven?

  Gooi de antwoorden op deze vragen in je rugzak en ga op pad. Het kan de reis van je leven worden. Nog een vraag: Heb jij ook de ervaring dat als je geen zin hebt om naar een feestje te gaan en je toch gaat, dat het verrassend vaak toch een heel leuk feestje bleek te zijn? De overgang zou, zeker achteraf gezien, wel eens hetzelfde effect op je kunnen hebben.

  Saron Petronilia

  PS: Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt.

  Lees ook: Fase 2 - De Onthulling

  En: Fase 3 - De Terugkeer

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 (exclusief verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."