• Parels

  Fase 3 - De terugkeer

  3 Spirituele fases van de overgang

  De 3e spirituele fase van de overgang vind ik de meest aantrekkelijke. Het innerlijke gezwoeg zit er op. Je neemt de oogst mee in je dagelijkse leven, dat meer dan ooit jouw eigen signatuur heeft. De lichamelijke, mentale en emotionele symptomen die je in deze levensfase kunt hebben, hebben je daarbij geholpen.

  Vuurtekenvrouw

  Neem opvliegers. “Opvliegers hebben een ontregelend effect en daar kun je je voordeel mee doen”, schrijft de Zwitserse psychologe/psychotherapeute Julia Onken in ‘Vuurtekenvrouw, de zin van de overgang’ uit 1996. Ze beschrijft daarin haar eigen ervaringen met de lichamelijke én de geestelijke veranderingen in deze levensfase. “Laat al je vastgeroeste denkbeelden, normen en waarden maar ontregeld raken.”

  Klakkeloos

  “En wanneer de opvlieger voorbij is”, adviseert Onken, “wordt het tijd om schoon schip te maken. Sommige denkbeelden zul je willen houden, andere mogen best overboord. De overgang is de periode bij uitstek om versleten en klakkeloos overgenomen waardeoordelen voor iets persoonlijks en verfrissends in te wisselen.”

  Mogelijkheden

  Zo’n mooie kans laat je je toch niet ontlopen? Wisten we maar van te voren dat dit de bedoeling is. Dat er een oceaan aan mogelijkheden voor je in het verschiet ligt waaruit je naar eigen believen mag putten. Maar nee, wij vrezen voor aftakeling en geven de symptomen ook die betekenis. Ja, als wij vrouwen konden kiezen, dan sloegen we de overgang over.

  Mythe

  Er zijn vrouwen die zeggen dat ze niets van deze levensfase merken. En dat willen wij ook! Dat is een mythe, meent de Australische emeritus hoogleraar Germaine Greer. In haar boek dat is gebaseerd op uitvoerig cultuurhistorisch, medisch en sociologisch onderzoek ‘Overgang, over vrouwen en ouder worden’ uit 1991. Ze schrijft dat het zelfs heel jammer zou zijn als vrouwen niets bijzonders merken in deze periode.

  Greer: “(…), want het is niet het doel van het leven om niets te voelen. Het climacterium (overgang sp) is een periode waarin de balans wordt opgemaakt, waarin zowel geestelijke als lichamelijke veranderingen optreden, en het zou zonde zijn als die tijd ongemerkt voorbijging."

  Probleemloos

  Ik besef dat er vrouwen zijn die het echt menen dat ze probleemloos door de overgang zijn gegleden. Ik denk dat ze er alle reden toe hebben om dat te zeggen. Er zijn ook vrouwen die geen contact met hun lichaam (willen) hebben en emoties onder de oppervlakte (willen) houden. Een goede vriendin van mij zegt bijvoorbeeld: “Oh, voor geen goud ga ik zitten voelen. Dat heb ik nog nooit gedaan.”

  Souplesse

  Toch vormt de overgang voor een flink aantal vrouwen geen noemenswaardig probleem. Dat heeft volgens mij ermee te maken dat ze hun werk- en privé-leven naar eigen smaak hebben ingericht. Enkele stramme spieren, een opvlieger hier en daar en een toefje vergeetachtigheid deert hen niet: de lasten worden geen klachten. Zij richten hun aandacht met hart en ziel, en souplesse, op datgene dat voor hen persoonlijk meer dan de moeite waard is om voor te leven. Ze doen wat ze willen en niet wat ze moeten.

  Zinvol

  En daarin zit ‘m nou de kneep, heb ik ook uit eigen ondervinding geleerd.

  Tijdens de overgang heb ik vastgeroeste ideeën en overtuigingen over wie en hoe ik zou moeten zijn om aan verwachtingen van anderen te kunnen voldoen, ingeruild voor wie ik zelf wil zijn en wat ik het allerliefst wil doen. Mijn overgangssymptomen zie ik als signalen om beter voor mijn eigen emotionele, fysieke en mentale welzijn te zorgen. Daarmee is de overgang de poort geworden naar een leven dat voor mij persoonlijk zingevend is.

  Vruchtbaarheid

  Wil je dat ook? De Nederlandse publiciste Lisette Thooft schrijft in ‘Spiritueel door de overgang’ uit 2011 dat “de overgang is een kans om vanbinnen heel te worden, een heel mens, niet langer hunkerend naar bevestiging of vervulling door anderen. De draak van onze levenskracht schuilt niet langer in de donkere grot van de vrouwelijke vruchtbaarheid, maar komt tevoorschijn.”

  Vrouwelijke kracht

  “De slang (kundalini sp) ontrolt zich en rijst op”, vervolgt ze. “De energie komt in golven en de vlammen slaan je uit… Elke opvlieger is een herinnering aan je vrouwelijke kracht, je vitale energie. Als je weet wat er aan de hand is, kun je die energie gebruiken waarvoor ze kennelijk bedoeld is – voor spirituele ontwikkeling.”

  Onderzoek

  Ik vind het een hele verademing de overgang op deze manier te bekijken. Dat je De ontaarding’ – de eerste van de 3 spirituele fasen- kunt zien als wake-up call. Dat ‘de onthulling’, de 2 fase, de periode is dat je allerlei onderzoeksmateriaal over jezelf in handen krijgt. Waarin je jezelf vragen stelt als: Wie ben ik echt? Waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Waar krijg ik energie van?

  Barensweeën

  “De barensweeën duren lang en zijn in sommige opzichten weliswaar zwaar maar we worden herboren als iets groots en kostbaars”, voorspelt ook de Amerikaanse ‘goeroe’ Marianne Williamson – ruim geciteerd door mijn held Nelson Mandela in zijn wereldberoemde inaugurele rede – aan het einde van haar boek ‘De leeftijd der wonderen’. “We worden herboren als ons ware ik. En we zullen noot, nooit meer genoegen nemen met minder dan wie we werkelijk zijn.”

  Onomkeerbaar

  Net als bij iedere reis naar een land waar je nog nooit geweest bent, weet je niet precies wat je ervan kunt verwachten. Je komt desalniettemin wijzer terug, je bent veranderd. Als de overgang begint, weet je ook niet wat je ervan kunt verwachten. En daarna, als je zegevierend door de finish gaat, ben je ook niet meer exact dezelfde als voorheen.

  Je hoeft er helemaal niet bang voor te zijn. Je bent zeer ervaren: je hebt het in je leven als zo vaak gedaan.

  Verantwoordelijkheden

  Je bent van meisje veranderd in een jong volwassene. Je hebt grote verantwoordelijkheden op je genomen, al dan niet als moeder van eigen kinderen. In de liefde. In je werk. Je hebt leren loslaten. In het groot en in het klein. En met iedere stap, veranderde je.

  Tijdens de 3e spirituele fase, ‘de terugkeer’, verzamel je de parels die je hebt opgevist uit al je kennis en levenservaringen. De rest, de ballast, laat je achter je. Je slaat een nieuwe richting in in je leven en dit keer zit jij zelf energiek, onverschrokken en doelbewust achter het stuur ervan.

  Tantaliserend

  Dat is toch een tantaliserende uitdaging? Ze zijn ergens goed voor, die opvliegers, je afnemende zelfvertrouwen, je opvliegendheid en deprimerende gedachten… Een van mijn favoriete quotes is dan ook: “Power, energy, and freedom. These are meant to be the rewards of menopause.” Geschreven door de Amerikaanse publiciste Leslie Kenton in haar boek ‘Passage to power’ uit 1995.

  Ben jij in de overgang?


  Wil jij weten of jouw problemen op je werk en andere verschijnselen te maken hebben met de overgang, vraag dan mijn Quickscan ‘Ben jij in de overgang’ aan. Je krijgt dan bovendien 7 tips zodat je werk of je carrière niet gaat lijden onder de overgang.

  Saron Petronilia

  Lees ook fase 1 - De ontaarding

  En fase 2 - De onthulling

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 (exclusief verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."