• pixabay.com

  Bespaar tot 40% van je energie en tijd.

  Wil je meer energie? Stop dan met verspillen..

  Als je meer energie wilt hebben, is het een goed idee om eerst eens te kijken naar wat je dagelijks zoal doet met de energie waarover je beschikt. Van uur tot uur, van minuut tot minuut, van seconde tot seconde.. Je kunt tot wel 40% van je tijd en energie besparen!

  Alleen als je exact weet wat je met je energie doet, kun je stappen zetten ter verbetering.

  Grote taken


  Nou hebben wij vrouwen de neiging om te kijken naar de grote taken die we op ons nemen. Kunnen we daar nog in schuiven? Kunnen we een taakje lozen? Zonder schuldgevoel? Dat is meestal onze gedachtengang.

  Waar we niet naar kijken, is naar onze aanpak van en ons gedrag tijdens het uitvoeren van de taken. Althans niet exact genoeg. We kijken niet naar het feit dat we geneigd zijn om continu te multitasken. Waarom niet? Omdat we zijn opgevoed met het idee dat we dat heel erg goed kunnen. Dat we evolutionair gezien er zelfs op gebouwd zijn.

  Overgang


  Maar we kunnen helemaal niet goed multitasken. Ja, met de hele eenvoudige taken zoals bijvoorbeeld kopjes afspoelen en ondertussen effe kletsen. En eigenlijk kunnen we dat ook niet heel er goed want er glipt geheid een kopje tussendoor dat niet goed is afgespoeld.

  Vanaf je 45ste wordt onder invloed van de veranderingen in de hormoonhuishouding zelfs dat kleine beetje multitask-kunst minder. Je bespaart jezelf een hoop energie en tijd als je eerst de ene taak afmaakt (de kopjes af spoelt) en dan pas aan de volgende begint (even sociaal contact leggen met je collega).

  Gek


  Email, voicemail, sms, whatsapp, messenger, Facebook .. Via je telefoon en tablet. En soms ploing… zelfs tegelijkertijd. Als het helemaal tegenzit, tijdens het afspoelen van de kopjes en het bijpraten met die collega. Je wordt er gek van!

  Switch-tasken


  Maar je laat het zelf toe. Je laat je steeds opnieuw uit je concentratie halen, en kunt daardoor geen enkele taak met benodigde focus afmaken. Een beter woord voor multitasken is misschien dan ook switch-tasken? Je switcht continu van focus. En moet je daardoor steeds opnieuw concentreren.. Ehm..waar was ik ook alweer mee bezig? Wat zei ze nou? Met dat geswitch verlies je tijd en energie

  Want ga nou eens bij jezelf het volgende na. Je hebt vast wel eens een email zitten lezen tijdens een telefoongesprek. Of andersom ;-) Je hebt je vast moeten verontschuldigen: "Sorry, wat zei je?" Je hebt de mail niet goed gelezen en je hebt je gesprekspartner niet je volle aandacht kunnen geven. Dat is twee keer een misser. Om te zorgen dat je de schade teniet doet, ben je extra tijd en dus extra energie kwijt.

  Stop


  Stop dus met multitasken of liever gezegd switchtasken als je meer energie wilt hebben. Veel energie haal je overigens uit het feit dat je taken naar eigen tevredenheid doet, maar dit terzijde.

  Mentale sprongetjes


  Nou zijn er vrouwen die echt, echt, echt, vinden dat zij uitzonderlijk goed kunnen multitasken. Ook die wil ik graag uit de droom helpen. Kijk maar even mee met de mentale sprongetjes die je maakt tijdens het multitasken.

  Je schrijft een mail.
  Collega begint tegen je te praten.
  Spring.

  Je collega blijft praten. Je stopt met schrijven.
  Spring.

  Je luistert met een half oor. Je wilt door.
  Spring

  Je zegt: “sorry, wat zeg je?” Je bent er met je aandacht bij.
  Spring

  En dan weer terug naar het schrijven van de mail.
  "Waar was ik ook alweer gebleven?"
  Spring

  Zonde


  Bij ieder sprongetje – hoe goed je ook kunt springen – gaat er tijd en energie verloren. Bovendien onderbreek je telkens je eigen flow, wat zonde is. Want als je in flow bent en blijft, heb je juist heel veel energie tot je beschikking.

  Hoe je het ook wendt of keert, zolang je niet monotaskt, verspil je je energie. In mijn coachpraktijk laat ik vrouwen regelmatig een oefening doen.

  Veertig procent


  Ze houden in sommige gevallen tot wel 40% meer tijd over als ze eerst de ene taak doen en dan de andere, in plaats van om en om. 40% besparing betekent dat je een werkdag van 8

  uur, in een kleine 5 uur zou kunnen doen. Stel je voor dat je iedere dag ruim 3 uur naar de sauna zou kunnen om je batterij op te laden Of dat je ervoor kunt kiezen om je werkzaamheden in een iets lager tempo te gaan doen..

  Vergeetachtig


  Nog afgezien van tijd- en energiebesparing levert monotasken je meer zekerheid op. Dat springen zorgt ervoor dat je, onder invloed van je veranderende hormonen, vergeetachtiger wordt. Dat vreet aan je. En tja, alles wat aan je vreet, kost energie.

  Om het nog lucratiever voor je te maken om te gaan monotasken: Onder invloed van diezelfde veranderende hormoonhuishouding kun je dat zelfs beter dan ooit. Ga dus serieel monotasken, daarmee voorkom je verspilling van je energie.

  Saron Petronilia

  PS: Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 (exclusief verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Delen op: