• Lijdt jouw werk onder het taboe van de overgang?

  De meeste vrouwen zijn zo slecht geïnformeerd dat ze vaak niet eens doorhebben dat ze in een nieuwe fase van hun leven zijn beland. Ze hebben wel in de gaten dat ze veranderen, maar weten het niet goed te plaatsen wat er met ze aan de hand is.

  Overgang


  De onbekendheid met de overgang heeft te maken met het taboe rondom dit onderwerp. We praten er niet over. Dus weten we niet waar we mee te maken kunnen krijgen. Het snippertje informatie dat we denken te hebben, is vaak onjuist.

  Duizenden


  In de loop der jaren heb ik voorafgaand en na publicatie van mijn eerste boek ‘Alles wat je moet weten over de overgang’ duizenden vrouwen 45+ gevraagd of ze in de overgang zijn. Verreweg de meesten antwoorden het niet te weten of zeggen ronduit: nee.

  Doorvragen


  Even doorvragen heeft me geleerd dat vrouwen 45+ die nog menstrueren en vrouwen die geen opvliegers hebben, concluderen dat ze daarom nog niet in die fase zitten. De overgang kent echter zo’n 30 symptomen waarvan opvliegers en een veranderend menstruatiepatroon er slechts 2 zijn.

  Lezing


  Onlangs nog tijdens een lezing die ik gaf, vertelde een toehoorder dat zij zeker wist dat ze nog lang niet zover was omdat haar moeder pas op haar 56ste in de overgang was gegaan.

  Fout


  In deze opmerking zitten twee onjuiste aannames:
  1. Het tijdstip van je moeders overgang heeft helemaal geen voorspellende waarde.
  2. Haar moeder was op haar 56ste definitief gestopt met menstrueren. Dat betekent dat ze bijna aan het einde zat van het proces dat de overgang heet en dat jaren (vergelijkbaar met de puberteit) heeft geduurd.

  Taboe


  Het taboe houdt ook echte lariekoek levend. Zo zou de overgang de definitieve aftakeling inluiden, terwijl vrouwen nog zeker 30, 40 jaar fit en vitaal te leven hebben. Of, nog gekker: vrouwen zouden niet eens meer horen te leven omdat het in de dierenwereld hoogst ongebruikelijk is dat onvruchtbare vrouwtjes voortleven. Over dit laatste kun je meer lezen in mijn blog Theorie riekt naar oude mannen.

  Werkvloer


  Op het werk is de overgang bepaald geen gespreksonderwerp bij het koffiezetapparaat: "En... hoe gaat het met jouw overgangssymptomen?"
  Nee. Dat maakt het werken tijdens de overgang er niet gemakkelijker op.

  Stilte


  De meeste vrouwen, die het van zichzelf weten, zwijgen over het effect ervan op hun werk. Liever lijden we in stilte en zetten desnoods nog een tandje bij. Diep van binnen worden we wel onzekerder over onze prestaties, ervaren we meer stress en besluiten we soms uit het arbeidsproces te stappen, of minder te gaan werken. Of, we laten het aankomen op ontslag.

  Beestje


  De beste manier om succesvol te blijven werken tijdens deze levensfase, is jezelf goed te informeren. Het is daarnaast belangrijk er met andere vrouwen over te praten en uiteindelijk een balletje op te gooien richting leidinggevenden. De laatsten hebben nauwelijks een idee wat voor impact de overgang kan hebben op de werkvloer. Openheid is de enige remedie tegen een taboe.

  Vruchtbaar


  De overgang is de meest vruchtbare fase in een vrouwenleven. Ze kan die gebruiken om zeer succesvol te zijn in haar werk. Het is tijd om te oogsten!

  Ben jij in de overgang


  Wil je weten of jouw veranderingen door de overgang komen? Vraag dan mijn gratis Quickscan ‘Ben jij in de overgang’ aan (zie hieronder). Je krijgt dan bovendien 7 tips zodat je werk of je carrière niet gaat lijden onder de overgang.

  Saron Petronilia

  In Alles wat je moet weten over de overgangvind je meer informatie over hoe je fit en vitaal blijft tijdens de overgang.

  In Alles over werken tijdens de overgang beschrijf ik hoe je vol energie en zelfvertrouwen kan blijven werken tijden de overgang.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."