• Top 3 gevaren voor werkende vrouwen 45+ (en hoe jij ze kunt voorkomen)

  Gevaar wil je zien aankomen. Zodat je er adequaat op kunt reageren. Toch zijn er maar weinig werkende vrouwen 45+ die weten wat het nr. 3 gevaar is, dat hen bedreigt. Dat is namelijk Slechte Concentratie. Veel werkende vrouwen in deze leeftijdscategorie hebben moeite om hun aandacht op 1 taak te houden. Ze kunnen zich slecht focussen. Terwijl ze dat voorheen wel prima konden.

  Slechte concentratie


  Nu worden ze regelmatig geconfronteerd met momenten waarop ze halverwege een zin of een taak niet meer weten wat ze gingen zeggen of doen. Of ze kunnen de draad van het verhaal van hun gesprekspartner niet goed bijhouden.

  Het fenomeen, dat vroeger hooguit een enkel keertje voorkwam, overkomt ze steeds vaker. “Waar was ik ook al weer mee bezig?” “Ik ben de draad van mijn verhaal kwijt.” “Sorry, kun je herhalen wat je zonet zei?”

  Een andere manier om dit symptoom ook wel te beschrijven is: gemakkelijk afgeleid zijn.

  Zorgen maken


  Als gevaar 3, Slechte Concentratie, niet uit de weg geruimd wordt, komt een neerwaartse spiraal van ongemakkelijke gevoelens, zorgen maken, en stress in beeld. Van piekeren over de eigen gezondheid, twijfelen aan de eigen functie tot en met zorgen maken over reacties van collega’s of werkgever.

  Gevaar 3 is te beteugelen door zo veel mogelijk te gaan monotasken, Het is een mythe dat vrouwen dat goed zouden kunnen. Maar monotasken is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

  Monotasken


  Vrouwen kunnen zichzelf helpen met monotasken door hun smart-phone én hun computer zoveel mogelijk op vliegtuigmodus te zetten. Ze krijgen daardoor veel minder afleidende prikkels.

  Ze kunnen hun ‘oortjes’ in doen en new-age-achtige muziek opzetten; die frequenties (Alpha golven) brengen het brein in staat van concentratie op de taak. Het beoefenen van mindfulness of meditatie helpt de ‘aandacht spier’ te vergroten.

  Top 2 gevaar


  Het 2e van de Top 3 gevaren voor werkende vrouwen 45+:
  Leeftijd Ontkenning.

  Maar wat is dat, Leeftijd Ontkenning? Dat is willens en wetens geloven dat je jonger bent dan je bent. In het zelfbeeld van vrouwen die doen aan Leeftijd Ontkenning is geen ruimte voor bepaalde ‘verschijnselen’ die bij oudere vrouwen zouden horen. In dat zelfbeeld hebben die verschijnselen, bijvoorbeeld rimpels, een andere oorzaak dan de eigen leeftijd.

  Wegwuiven


  Leeftijd Ontkenning leidt tot het wegwuiven van het feit dat ze ‘op hun leeftijd’ in de overgang kunnen zijn. Ze denken dat ze er te jong voor zijn. Of dat ze nog menstrueren en dus nog niet in de overgang kúnnen zijn.

  Ze nemen geen nota van de mogelijkheid van de overgang terwijl ze daarover zeer gebrekkige kennis hebben. Of ze menen die kennis niet nodig te hebben. In ieder geval nu nog niet.

  In de wind


  Als vrouwen de mogelijkheid van overgangssymptomen op hun leeftijd in de wind blijven slaan, gaat er veel tijd en energie én gevoel van welbevinden verloren aan het bedenken van wat er dan wel aan de hand is met ze. Allerlei doemscenario’s zoals “Straks word ik dement” of “Als het zo doorgaat, kan ik mijn werk niet meer naar behoren doen” komen voorbij.

  Vrouwen gaan zich anders gedragen en verzinnen trucjes om hun slechte concentratie minder te doen opvallen. Er komen to-do-lijstjes. Drogisterij-middeltjes worden er in huis gehaald. En wat dies meer zij.

  Ze zoeken de oplossing in de verkeerde richting.

  Overgang


  De overgang is de levensfase, vergelijkbaar met de puberteit, die zo rond het 45ste levensjaar begint. Slechte Concentratie (gevaar 1) voert het rijtje overgangssymptomen aan dat de kwaliteit van het werk van vrouwen 45+ negatief beïnvloedt. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Nottingham, getiteld Women’s Experience of Working Through Menopause van Amanda Griffiths.

  Meer dan driekwart van de geraadpleegde vrouwen vindt dat hun prestaties op de werkvloer te lijden hebben onder hun overgangssymptomen.

  Informatie


  Er zijn tegenwoordig tal van goede informatiebronnen over de overgang en wat die zoal om het lijf heeft. De ene vrouw zal kiezen voor een boek, de ander voor een workshop en weer een ander duikt het internet op om alle informatie bij elkaar te scharrelen.

  Op mijn website is voor ieder wat wils te vinden. In de afgelopen 10 jaar heb ik bijvoorbeeld zelf 2 boeken geschreven over deze levensfase: Alles wat je moet weten over de overgang en Alles over werken tijdens de overgang. Werkende vrouwen 45+

  Grootste gevaar


  Dan nu: Het grootste gevaar dat werkende vrouwen 45+ bedreigt. Het is een hele gebruikelijke vergissing. Het is de meest riskante. En het is de meest kostbare. Als je er slag van krijgt, is het ook het meest krachtige middel.

  Heel weinig professionele vrouwen gebruiken het en er is niemand anders die het je kan leren. Het is het geheim van mijn eigen succes en het zal jouw succes zijn als je het onder de knie krijgt. Het grootste gevaar dat werkende vrouwen 45+ bedreigt, is dat ze geen Persoonlijk Overgangs Plan (POP) hebben.

  Achteruit solliciteren


  Het gebrek aan een Persoonlijk Overgangs Plan lijdt tot meer verzuimen, achteruit solliciteren, helemaal stoppen met werken of het laten aankomen op een arbeidsconflict. Aldus dezelfde studie van de Britse onderzoekster Griffith. Er is overigens ook Nederlands onderzoek van Marije Geukes dat het verband tussen verzuim en overgangssymptomen vaststelt.

  Delen op:

  Methode


  Zo’n 6 jaar geleden kwam ik in een diep dal terecht. Daar ontdekte ik dat ik, ondanks de informatie van mijn eerste boek Alles wat je moet weten over de overgang, niet goed voorbereid was op de impact van de combinatie Overgang en Werk.

  Mijn weg uit dat dal is de basis geworden van mijn methode om tot volle bloei te komen tijdens de overgang. Het Persoonlijk Overgangs Plan is het sleutelelement daarvan.

  Sleutelelement


  Het POP is een strategie om vol energie en zelfvertrouwen te blijven werken. Het bevat persoonlijke informatie die het verdwijnen van overgangssymptomen bevordert.

  Het helpt individuele vrouwen een (nabije) toekomst zonder overgangsklachten zeker te stellen. Het Persoonlijk Overgangs Plan is geen one-size-fits-all plan. Het is een individuele aanpak.

  De overgang kán de meest vruchtbare levensfase zijn in een vrouwenleven. Vrouwen 45+ kunnen nog een 2e carrière hebben. Of een 3e. Of hun top halen :-)

  Tijd


  Omdat te kunnen bereiken, hebben vrouwen een strategie nodig die zij vooral ook zelf begrijpen. Aan een strategie met veel kunst en vliegwerk waarvoor een bulk informatie moet worden verwerkt, hebben ze niks.

  Bovendien hebben ze daar helemaal geen tijd voor. Het moet behapbaar zijn en relatief weinig tijd kosten om het te leren. Ze moeten de strategie eigen kunnen maken.

  Meegroeien


  Ze moeten het proces van het Persoonlijk Overgangs Plan, kunnen herhalen. Zo’n POP is geen eenmalig plannetje. Het is een plan dat met vrouwen mee groeit.

  Met een goed Persoonlijk Overgangs Plan kunnen professionele vrouwen 45+ zelfs hun hele werkende leven (tot 67ste) in de richting STUREN die zij zelf willen. Zoveel potentie zit er in een POP.

  Mijn advies: leer zo’n Persoonlijk Overgangs Plan te maken! In ieder geval de beginselen ervan. Daardoor kunnen vrouwen de misère van verzuimen, achteruit solliciteren et cetera voorkomen.

  Geloof me, ik heb al heel veel vrouwen gesproken die worstelen met overgangssymptomen op hun werk. Omdat ze niet weten hoe ze een Persoonlijk Overgangs Plan moeten maken.

  Happy Moodswings


  Dat is de reden waarom ik al mijn jarenlange journalistieke ervaring, al mijn coaching- en trainingservaring en mijn hele hart en ziel heb gestopt in de workshop getiteld: Happy Moodswings.

  Na 1 dagdeel meedoen met Happy Moodswings, ben je beter opgewassen tegen alles wat de overgang zoal met zich meebrengt dan 99% van de werkende vrouwen 45+ die op dit moment in Nederland in de overgang zijn. Je gaat naar huis met een POP waar ik persoonlijk mijn aandacht aan heb gegeven, zodat het ook een effectief plan is.

  Saron Petronilia

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Vrrouw.nieuws.nl


  Een interview met mij voor Vrouw.nieuws.nl vind je hier.

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt. Ik ben daarvoor dagelijks in de groep aanwezig."