• Bloemen en hekje

  De pil verkeerde remedie tegen overgangsklachten

  Zo kristalhelder heb ik het nog niet horen zeggen: nee, de anticonceptiepil is geen goede remedie voor overgangsklachten! Er zijn betere alternatieven."

  Prof. dr. Bart Fauser (hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde), gynaecoloog met zoals hij dat zelf zegt 'hart voor vrouwen', wondt er geen doekjes om. Tijdens de talkshow ‘Overgang (h)erkend’ van Women Inc en UMC Utrecht onder leiding van presentatrice Catherine Keyl.

  Overgang


  Huisartsen schrijven en masse vrouwen de anticonceptiepil voor om eventuele overgangsklachten te bezweren. Ik heb er helaas ook persoonlijk ervaring mee. Na drie keer aangegeven te hebben dat ik onder geen beding de anticonceptiepil wilde, kreeg ik doodleuk de anticonceptiepil voorgeschreven.

  Hoe het kan, waar het aan ligt? Waarschijnlijk kennen huisartsen geen andere oplossing. Het zijn symptomen die te maken hebben met de vrouwelijke hormonen. De pil legt je cyclus plat dus … why not?

  Achteloos

  Iets dergelijks gaat er wellicht door het hoofd van onze vertrouwenspersonen. En dat is niet omdat huisartsen achteloos van aard zijn. Welnee. Maar ze zijn gewoon niet al te ruimschoots opgeleid over de overgang. Dat is om te beginnen al geen ziekte.

  In het televisieprogramma Nieuwsuur (2 maart 2018) wordt het probleem van de kennis bij huisartsen over de overgang aan de orde gesteld. Gyneacologe, Dorenda van Dijken, voorzitter van de Dutch Menopause Society en Eveline Bakker, voorzitter en oprichter van het kenniscentrum over de overgang, Stichting Vuurvrouw. Sterker nog: Zelfs de specialist, de vrouwenarts – de gynaecoloog - is niet voldoende op de hoogte, erkent prof. dr. Fauser.

  Teveel hormonen

  Fauser legt eenvoudig uit waarom het innemen van de anticonceptiepil voor de vrouw in de overgang een matige tot slechte optie is. “Zij krijgt gedurende drie weken teveel hormonen toegediend, en vervolgens een week helemaal geen hormonen. In een periode dat haar eigen hormoonhuishouding onvoorspelbaar is.”

  Terwijl je als vrouw op zoek bent naar stabiliteit, slingert de pil je in een verhaal waarin je je misschien drie weken in de maand enigszins geholpen voelt, en tijdens de stopweek wordt gegijzeld door hevige overgangssymptomen. Of andersom. Of iets er tussenin.

  Veel anti-conceptiepilgebruiksters rapporteren een afname van opvliegers en anderen een toename van depressieve gevoelens.

  Kankerverwekkende kwaliteiten

  Veel symptomen kunnen echter vrijwel volledig gemaskeerd worden. Overgangsdeskundige bij uitstek en voorloper op het gebied van Genderspecifieke Gezondsheidszorg, de Amerikaanse dr. Christiane Northrup zegt hierover: “De pil sust de eierstokken in slaap.”

  Wat we gemakshalve misschien vergeten, is dat de kankerverwekkende kwaliteiten van de anticonceptiepil toenemen naarmate we verder in de overgang en voorbij de menopauze zijn.

  Vrouwen van 35 jaar en ouder die van een rokertje houden, zouden sowieso uit de buurt moeten blijven van de anti-concenptiepil. Het is een killercombinatie die zorgt voor een verhoogd risico op een hartaanval of hersenbloeding.

  Voor vrouwen die in hun jonge jaren ‘last’ hadden van de pil, is die tijdens de overgang nog steeds geen goede keuze.

  Gelukkig zijn er alternatieven: Hormoon (Suppletie) Therapie. De doseringen hormonen zijn in ieder geval lager en van een stopweek is geen sprake. Vrouwen zoals documentairemaker Ingeborg Beugel, van 'Uitgebloe(i)d?' en televisiepresentatrice Anita Witzier, die hebben gekampt met depressieve gevoelens, zijn er vaak goed mee geholpen.

  Helaas schrijft de huisarst die niet graag voor. Vanwege de 'kankerrisico's'... Terwijl de doeringen hormonen dus lager zijn dan die van de anticonceptiepil.

  Menopauze

  Als je de menopauze niet achter de rug hebt (een jaar niet meer gemenstrueerd) kun je een ongewenste zwangerschap echter nog niet uitsluiten. Als je geen zin hebt in een nakomelingetje, moet je hiermee qua anticonceptie dus wel rekening (blijven) houden.

  Saron Petronilia

  PS: Meer informatie over het televisieprogramma Nieuwsuur (2 maart 2018) vind je onder de link.
  Dat geldt ook voor infromatie over Gyneacologe, Dorenda van Dijken, voorzitter van de Dutch Menopause Society en Eveline Bakker, voorzitter en oprichter van het kenniscentrum over de overgang, Stichting Vuurvrouw.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Een interview met mij voor vrouw.nieuws.nl vind je https://nieuws.nl/populair/20171021/spotlight-overgangsexpert-coach-en-auteur-saron-petronilia/hier.

  ×

  Je ontvangt regelmatig mijn updates. Je gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

  dit veld niet invullen s.v.p.