• Ik maakte me stiekem zorgen over mijn vergeetachtigheid

  Ik maakte me stiekem zorgen over mijn vergeetachtigheid

  “Ik wist niet dat ik in de overgang was. Ik had er geen idee van. Maar ik voelde me helemaal niet lekker, alsof ik was losgetrild van de wereld.” Alet Klarenbeek, voormalig directielid van WOMEN Inc. en tegenwoordig actief in haar eigen bedrijf aletklarenbeek.nl vertelt openhartig over haar ervaring met de overgang op de werkvloer.

  Overgang


  “Ik voelde me als dat beeld van Interstellar, iemand die in de ruimte zweeft met op de achtergrond een stukje planeet. Ik had geen houvast in mijn werk, niet in mijn relatie en niet in mijn moederschap. Echt een rotgevoel. Ik wist ook niet wat ik ermee moest. Kop in het zand, mijn verstand op nul en door.

  Geen gedachte


  “Tijdens mijn werk waren er momenten dat ik met de beste wil van de wereld niet kon bedenken wat ik daar deed. Mijn hoofd was als een holle, lege ruimte. Bijna eng. Er kwam geen gedachte meer langs. Zoals je naar een kast kunt lopen en daar aangekomen niet meer weet wat je ook al weer wilde pakken.

  “Ik dacht ook dat het aan mij lag. Had de opstart van ‘De tafel van één’* misschien te veel van me gevergd? Sloeg de balans werk en privé door? Of was ik gewoon aan het eind van m’n Latijn? Ik had wel eens eerder meegemaakt dat ik te veel aan mijn hoofd had, maar dit voelde anders.

  Leeg gevoel


  “Het was zó’n fysieke ervaring. Ik voelde me als een stripfiguurtje met een leeg hoofd en lege tekstballonnetjes. Het lege gevoel zat echt in alles. Mijn lichaam was als van karton. Er zat geen sensualiteit in, nul. Ik functioneerde op halve kracht, terwijl ik wist dat ik veel beter kan als ik lekker in mijn vel zit. Ik was minder opmerkzaam, minder creatief. Meer aan het redderen dan aan het initiëren.

  "Van huis uit heb ik meegekregen dat je gewoon moet doorgaan, dus dat deed ik ook. Ik vond het lastig om me kwetsbaar op te stellen. Over ‘keeping up appearances’ gesproken…

  Voorbij grenzen


  “In mijn vrije tijd voelde ik me een uitgelubberd elastiekje, moe, voorbij grenzen. Terwijl ik echt van werken hou en me graag met hart en ziel ergens voor inzet. Op een dag lag jouw boek ‘Alles wat je moet weten over de overgang’ op mijn bureau, tussen de nieuwe boeken die de WOMEN Inc. redactie van tijd tot tijd krijgt toegezonden. Dat had de kosmos goed geregeld, want ik had geen opvliegers en geen haar op mijn hoofd dacht aan de overgang.

  Vergeetachtigheid


  "Ik herinner me een groot gevoel van opluchting. Alles viel op zijn plek. Ik maakte me stiekem zorgen over mijn vergeetachtigheid en die kwestie was ineens opgelost: het hoorde er gewoon bij!

  "Zodra ik mijn situatie kon labelen, heb ik mijn collega’s verteld dat ik in de overgang was en kon ik eerlijker zijn over stemmingswisselingen en vergeetachtigheid. Niemand heeft er ooit een probleem van gemaakt, voor zover ik weet. We lachten er ook om, vooral die vergeetachtigheid was reuze onhandig. Namen van mensen onthouden? Niet te doen.

  "Ik heb me destijds niet voldoende gerealiseerd hoe ontworteld ik was. Nog steeds denk ik met verbazing terug aan die tijd, hoe verloren ik me toen heb gevoeld.

  Geraniums


  “Wat de overgang me heeft gebracht? Ik relativeer meer. Is dat de overgang of gewoon de leeftijd? Ik kan gemakkelijker zeggen wat ik voel, ben minder bang voor afwijzing. Waar ik vroeger dacht “Had ik dit wel moeten zeggen?” denk ik nu “Jammer dan.”

  "Ik ben rustiger geworden en heb minder ruimte voor bullshit. Wat doet er werkelijk toe, waaraan geef ik tijd en energie. Ik ben me bewust van ‘ouder worden’ en heb daar ook mijn werk van gemaakt. Er is iets geks aan de hand met de beeldvorming rondom oud worden en ouderen. Nog steeds gaat het over geraniums en bloemetjesjurken terwijl 70+er van nu vitaler en gezonder is dan ooit.

  Gezonder oud


  "Er is een transitie gaande die zijn weerga niet kent: we worden allemaal ouder en we worden gezonder oud. Dat betekent niet alleen dat je letterlijk meer leef-tijd krijgt maar ook dat de samenleving verandert. Wat doet dat met jou en mij? Het is tijd om het begrip ‘ouder worden’ opnieuw te laden. Door verhalen te delen, nieuwe beelden te maken.

  "Het doel is eenvoudig; een wereld creëren waarin elke leeftijd waarde heeft. Dat zichtbaar maken met programma’s en campagnes, dat is beroepsmatig mijn stip aan de horizon.”

  Saron Petronilia

  PS: Bovenstaand interview komt uit mijn boek Alles over werken in de overgang.


  * ‘De tafel van één’ is een landelijk empowerment programma van WOMEN Inc.

  Klik HIER en ontvang mijn ‘9 TIPS VOOR VERGEETACHTIGHEID NA JE 40e’.

  Delen op:

  Werkplezier


  Veel werkende vrouwen lopen in deze levensfase, die gemakkelijk 10 jaar kan duren, tegen problemen aan op hun werk. Sommigen stoppen met werken, anderen solliciteren achteruit en weer anderen moeten regelmatig verzuimen vanwege hun symptomen. Velen ‘lijden’ in helaas stilte. Ze maken zich zorgen over hun eigen capaciteiten, kunnen steeds slechter omgaan met stress: hun veerkracht en werkplezier slinkt.

  POP


  Met een Persoonlijk Overgangs Plan (POP) kun je echter je overgangssymptomen gemakkelijk de baas worden zodat je zelfverzekerd, met veel plezier, en vol energie kunt blijven werken. Je zult weer slapen als een roos.

  Happy


  De basis die je nodig hebt om een Persoonlijk Overgangs Plan te maken, leer ik werkende vrouwen (40 – 60 jaar) tijdens mijn workshop Happy Moodswings, waarvoor een open inschrijving geldt. Happy Moodswings geef ik zo’n 3 á 4 keer per jaar. De eerstvolgende is op 15 april Meer informatie over de workshop vind je hier.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op:

  7 tips om te slapen als een roos voor werkende vrouwen 40+

  Je hoofd op je kussen leggen en binnen enkele minuten in een weldadig diepe slaap vallen, om 7 tot 9 uur later weer verkwikt wakker te worden. Voor veel werkende vrouwen (40 – 60 jaar) is dit een droomscenario. Snel in slaap vallen is vaak een punt. Dóórslapen tot het ochtendgloren is meestal een nog groter probleem.

  Traktatie


  Je kent het vast wel. Je hebt keihard gewerkt en bent lekker moe. Je verwacht zodra je je bed ruikt getrakteerd te worden op een zalige nachtrust. Maar helaas. Na een paar keer verliggen en omdraaien, realiseer je je dat je ondanks de vermoeidheid, klaarwakker bent. Dat de ene zorgelijke gedachte na de andere zich aan je opdringt alsof ze stuk voor stuk in de categorie ‘urgent’ vallen: Nu af te handelen!

  04.00 uur


  Als het je dan toch eindelijk lukt de slaap te vatten, blijkt die maar van korte duur te zijn; tegen een uur of 4 ’s nachts lig je opnieuw ongewenst te waken. Tegen zessen zink je eindelijk weer weg totdat je wakker schrikt van de wekker. Dit scenario van de onderbroken nachtrust komt heel veel voor in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar).

  Beste tips


  Eén slecht nachtje, overleef je wel. Twee of drie lukt ook nog. Maar na een week hazenslaapjes ben je geradbraakt en kun je niet meer helder denken. Je geheugen lijkt aangetast, je concentratievermogen is ook de deur uit en een beetje tegenslag ervaar je als rampzalig.

  Dit zijn mijn 7 beste tips om te slapen als een roos:
  ✔️ Zorg ervoor dat je alle ‘things to do or say’ hebt opgeschreven in een notitieboekje. Anders zullen je hersenen je ‘reminders’ blijven sturen in de nacht. Op de een of andere manier stopt je brein daarmee als het weet dat alles keurig genoteerd staat.

  ✔️ Alcohol en koffie beïnvloeden je slaap negatief. De cafeïne in de koffie blijft meer dan 24 uur in je bloed zitten. Van alcohol val je wel als een blok in slaap, maar als de ‘roes’ voorbij is, word je weer wakker. Dus laat de alcohol en cafeïnehoudende dranken staan en drink slaapverwekkende thee.

  ✔️ Zorg ervoor dat je ruim een uur voordat je gaat slapen niet meer wordt geprikkeld door te veel kunstlicht, televisie, internet, telefoon en wat dies meer zij. Ga liever wat lezen in een saai boek, zet dromerige muziek op of doe aan mindful stretchen of zelfmassage.

  ✔️ Eet een banaan of een paar plakjes kalkoenfilet voor het slapen gaan. Die voedingsmiddelen bevatten een bijzonder prettig stofje: triptofaan. In je lichaam wordt dat omgezet in melatonine, het slaaphormoon.

  ✔️ Gebruik melatonine voordat je naar bed gaat. In Nederland kun je echter geen producten krijgen die meer dan 3 mg melatonine bevatten. Los daarom een tweede tablet op in een glaasje water en zet dat naast je bed (liefst zodanig dat je geen licht hoeft aan te doen om er een paar slokken van te kunnen nemen). Of vraag je huisarts om een hogere dosis melatonine en/of slaapmedicatie.

  ✔️ Slaap in een volledig verduisterde kamer. Zet apparaten die op stand-by staan uit. Ze geven licht en dat geeft de hersenen het sein om wakker te worden. Een lichtgevende wekker draai je ook om, uit het zicht. Of gebruik een slaapmasker. De kamer is donker genoeg als je je eigen hand voor je ogen niet kunt zien.

  ✔️ Heb je last van nachtzweten? Zorg dan voor een koele slaapkamer en minimale bedekking. Leg tevens een (bevroren) koelelement onder je hoofdkussen. Zodra je wakker wordt van deze nachtelijke opvlieger (=nachtzweten) draai je je kussen om en leg je je hoofd op het koude deel. Zzzzz.

  Slaaphormoon


  Vanaf je veertigste duikelt de aanmaak van het hormoon melatonie in je lijf steil naar beneden tot een dieptepunt rond je vijftigste levensjaar. De rest van je leven blijft de productie van dit slaaphormoon op dat dieptepunt hangen. Iets soortgelijks gebeurt er ook met de aanmaak van de vrouwelijke hormonen, progesteron en oestrogeen.

  Het is een periode in een vrouwenleven waarin je wereld op zijn kop kan komen te staan. Je verandert niet alleen lichamelijk, je verandert ook emotioneel, mentaal en spiritueel (zingeving). En dat heeft natuurlijk ook consequenties voor je werkzame leven. Niet voor niets noem ik de overgang ook weleens loopbaanfase.

  Te jong


  Als je denkt dat je nog niet in de overgang bent omdat je daarvoor te jong bent, nog regelmatig menstrueert of geen opvliegers hebt, lees dan nog even verder. De overgang begint niet als je definitief gestopt bent met menstrueren (een jaar of langer). Dan ben je al een flink eind op weg. En lang niet elke vrouw krijgt opvliegers of last van nachtzweten (nachtelijke opvliegers).

  Variatie


  De ene vrouw gaat namelijk op haar veertigste in de overgang en heeft bijvoorbeeld symptomen als concentratiegebrek, geheugenproblemen en stemmingswisselingen. Terwijl de andere rond haar 45ste begint met een onregelmatiger menstruatie, een kort lontje en spier- en gewrichtsklachten. En de volgende is 49 jaar en wil liever gisteren nog een andere baan en een andere levenspartner ;-) Er zijn variaties zoveel als er vrouwen zijn.

  Delen op:

  Werkplezier


  Veel werkende vrouwen lopen in deze levensfase, die gemakkelijk 10 jaar kan duren, tegen problemen aan op hun werk. Sommigen stoppen met werken, anderen solliciteren achteruit en weer anderen moeten regelmatig verzuimen vanwege hun symptomen. Velen ‘lijden’ in helaas stilte. Ze maken zich zorgen over hun eigen capaciteiten, kunnen steeds slechter omgaan met stress: hun veerkracht en werkplezier slinkt.

  POP


  Met een Persoonlijk Overgangs Plan (POP) kun je echter je overgangssymptomen gemakkelijk de baas worden zodat je zelfverzekerd, met veel plezier, en vol energie kunt blijven werken. Je zult weer slapen als een roos.

  Happy


  De basis die je nodig hebt om een Persoonlijk Overgangs Plan te maken, leer ik werkende vrouwen (40 – 60 jaar) tijdens mijn workshop Happy Moodswings, waarvoor een open inschrijving geldt. Happy Moodswings geef ik zo’n 3 á 4 keer per jaar. De eerstvolgende is op 11 februari. Meer informatie over de workshop vind je hier.

  Verkwikt


  Niets is fijner dan ’s morgens verkwikt opstaan, de mouwen op te stropen om het werk te doen wat je het liefste doet. Dat realiseren we ons vaak pas, als dat slapen al dan niet in combinatie met andere (overgangs)symptomen ons parten speelt. Deze levensfase is bedoeld om te oogsten van je kennis en ervaring en tot volle bloei te komen, ook in je werk. Een goede nachtrust is daarvoor een basisvoorwaarde.
  Saron Petronilia

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op:

  Het best bewaarde geheim: 10 voordelen van de overgang

  ×

  Je ontvangt regelmatig mijn updates. Je gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

  dit veld niet invullen s.v.p.

  Natuurlijk, je zult geen enkele vrouw tegenkomen die beweert dat haar overgang een aaneenrijging van doldwaze gelukzalige ervaringen is geweest. Althans, die vrouw moet ik nog tegenkomen. De overgang is een hele uitdaging in een vrouwenleven, weet ik uit eigen ervaring en die van duizenden vrouwen met wie ik al wel gesproken heb.

  Maar als je de uitdaging blijmoedig aangaat, stuit je op het best bewaarde geheim: 10 voordelen van de overgang*.

  ‘Opvliegers hebben een ontregelend effect en daar kun je je voordeel mee doen’, schrijft de Zwitserse psychologe en psychotherapeute Julia Onken in ‘Vuurtekenvrouw, de zin van de overgang’ uit 1996. Aan de hand van haar eigen ervaringen met de lichamelijke én de geestelijke veranderingen, zegt zij: ‘Laat al je vastgeroeste denkbeelden, normen en waarden maar ontregeld raken.’

  Opvlieger


  De psychologe en psychotherapeute heeft mijn visie op het doel van deze levensfase sterk beïnvloed. ‘Wanneer de opvlieger voorbij is’, adviseert Onken, ‘wordt het tijd om schoon schip te maken. Sommige denkbeelden zul je willen houden, andere mogen best overboord. De overgang is de periode bij uitstek om versleten en klakkeloos overgenomen waardeoordelen voor iets persoonlijks en verfrissends in te wisselen.’

  Dat je je symptomen behalve als een last ook als wake-up signalen (1), kunt zien vind ik inspirerend. Die dertig-, veertigtal symptomen die bij de overgang worden ervaren, hebben nut! Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk, emotioneel en spiritueel.

  Mythe


  Nu zijn er vrouwen genoeg die zeggen dat ze niets van deze levensfase merken, of hebben gemerkt. Dat is een mythe, meent de Australische emeritus hoogleraar Germaine Greer. Op basis van uitvoerig cultuurhistorisch, medisch en sociologisch onderzoek schreef ze in 1991 het boek ‘Overgang, over vrouwen en ouder worden’.

  Ze meent dat het zelfs heel jammer zou zijn als vrouwen niets bijzonders merken in deze periode. Greer: ‘(…), want het is niet het doel van het leven om niets te voelen. Het climacterium (overgang sp) is een periode waarin de balans wordt opgemaakt, waarin zowel geestelijke als lichamelijke veranderingen optreden, en het zou zonde zijn als die tijd ongemerkt voorbijging.’

  Balans


  Door de symptomen bewust te ervaren en te bestrijden in plaats van ze te negeren, maak je de balans van je leven op (2). Hopelijk inspireren bovenstaande adviezen en inzichten van deze wijze vrouwen uit onze samenleving jou zoals ze mij hebben gedaan.

  Mede dankzij de honderden interviews die ik maakte voor mijn boek Alles over werken tijdens de overgang heb ik nog veel meer voordelen gevonden. Bijvoorbeeld de kostenbesparing (3). Vrouwen geven hun hele leven meer geld uit aan persoonlijke hygiëne (in de breedste zin van het woord) dan mannen. Denk aan zaken als medische ingrepen, maandverband, anticonceptie, extra was, pijnstillers en therapeutische en psychologische hulp.

  Maandelijks uitje


  Ik heb het hier natuurlijk over zaken die met de menstruatie, seks en vruchtbaarheid te maken hebben. Iemand heeft het ooit zeer grondig uit laten rekenen dat ‘het menstrueren’ an sich, zo’n € 70,00 per maand extra kost. Helaas schiet de naam van dat onderzoek me niet te binnen. Wat blijft staan, is dat je je binnen afzienbare tijd een maandelijks uitje kunt permitteren zonder dat je dat in je portemonnee voelt.

  Een maandelijks uitje, in plaats van menstrueren. Ik vind het een leuk alternatief (4).

  Levensverwachting


  Met een beetje levensverwachting liggen er voor jou nog 30 x 12 = 324 gratis uitjes en cadeautjes in het verschiet. Je kunt dat geld natuurlijk ook gaan sparen. Afhankelijk van wat de rente in bijvoorbeeld 10 jaar tijd doet, heb je straks minimaal 10 x 12 x € 70,00 = € 8.400,00 achter de hand. Daar moet je tegen die tijd toch ook wel iets leuks mee kunnen doen.

  Of je geeft het gewoon weg, die € 70,00 per maand.

  Seksualiteit


  Als al dat gedoe rondom menstruatie, vruchtbaarheid en seks is verdwenen – therapeutische en psychologische hulp buiten beschouwing gelaten - ligt de weg open voor meer seksuele vrijheid (5). Niet dat het moet, het kan. En dat is vrijheid. En om nog iets dieper in te gaan op de positieve veranderingen die gepaard gaan met het afsluiten van je vruchtbaarheid: je behoefte om aardig gevonden te worden verdwijnt (6).

  Zorghormonen


  Mede dankzij het afnemen van bepaalde vrouwelijke hormonen, ook wel zorghormonen genoemd, krijg je als vanzelf meer oog voor je eigen behoeften (7). Het is me-time. Voor het eerst sinds je puberteit blijkt het vervullen van je EIGEN behoeften een noodzaak te zijn om vol energie en zelfvertrouwen te kunnen blijven werken.

  Natuurlijk moet je even spelen met de gedachten dat jij zelf in het middelpunt van je eigen aandacht zetten een egoïstische daad zou zijn. Maar als je daarover heen bent en dat kan snel gaan 😉 - ligt een carrièrestap omhoog of richting ontwikkeling van sluimerende talenten in het verschiet (8). Het voordeel van de transformatie die we doormaken zeer aantrekkelijke werknemers voor werkgevers zijn (9).

  Delen op:

  Werk


  Onze ambitie om te scoren verandert in de ambitie om onze kennis en ervaring – ook hoe het is om als vrouw te acteren op de aan het mannenbrein ontsproten arbeidsmarkt - over te dragen. Om de generaties die na ons komen op te stoten in de vaart der volkeren met die wijsheid.

  We vormen op de werkvloer een stabiele factor van kennis, ervaring, inzicht, overzicht en intuïtie (10). Zijn niet zomaar onder de indruk. Seen that, done that! Vaak daardoor ook nog sneller dan de jongere generaties. We zijn beter in staat om te kiezen naar welke (intuïtieve) ingevingen we wel of niet luisteren, ten behoeve van onze eigen zingeving en die van het grotere geheel.

  Volle bloei


  De overgang is de meest vruchtbare periode in een vrouwenleven. Je ‘baart’ dit keer jezelf. De bedoeling ervan is dat je tot volle bloei komt. Dat is mijn boodschap aan jou. Maak goed gebruik van die periode door je goed te informeren en een stevig (toekomst) plan (Persoonlijk Overgangs Plan) voor jezelf te maken. Zodat je tijdens de uitdagendste momenten vol energie en zelfvertrouwen kunt blijven werken.

  ©2019 Saron Petronilia

  Auteur ‘Alles over werken tijdens de overgang’, biedt sinds 2010 individuele coaching en workshops en trainingen Overgang en Werk en Overgang en Verzuim in bedrijven en organisaties.

  *achtergrondinformatie en resultaten van gebruikte onderzoeken en studies staan beschreven in ‘Alles over werken tijdens de overgang’.

  Overgangs Quiz

  Er komt gelukkig steeds meer informatie over de overgang bij vrouwen, werkgevers en artsen. Het taboe rond deze levensfase wordt naar mijn idee geleidelijk minder. Maar is dat ook zo? Met deze Quiz wil ik graag een steekproef doen naar de kennis in de samenleving over de overgang.

  De OvergangQuiz kost je 2 minuten van je tijd. Je kunt de quiz anoniem doen. Je test je kennis en maakt kans op leuke prijzen. Waaronder een heerlijke dag in de mooiste sauna van Nederland.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op:

  Bedrijven, duw vrouwen in de overgang niet naar de uitgang

  ×

  Je ontvangt regelmatig mijn updates. Je gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

  dit veld niet invullen s.v.p.

  Werkende vrouwen in de overgangsleeftijd vormen de grootste en snelst groeiende groep op de arbeidsmarkt. Wie is er verantwoordelijk voor hun werkplezier en arbeidsproductiviteit? De werkgever of de vrouw zelf? Er zijn goede redenen voor bedrijven om deze levensfase om deze vrouwen niet naar de uitgang te duwen. Bijvoorbeeld economische.

  Menopauze


  Iedere vrouw die tijd van leven heeft, komt in de overgang, het jarenlange proces rondom het definitief stoppen van de menstruatie (de menopauze). De symptomen voorafgaand aan en na de menopauze tonen zich grotendeels tussen het 40ste en 60ste levensjaar.

  De ene vrouw heeft nauwelijks ergens last van, terwijl de ander eronder gebukt gaat. Volgens Brits onderzoek behoort een kwart van alle vrouwen tot de laatste groep.

  Geen enkele vrouw in de overgangsleeftijd die ik heb gesproken en/of geïnterviewd, beantwoordt de vraag wie er verantwoordelijk is voor hun werkplezier en arbeidsproductiviteit met een volmondig: de werkgever. De meeste vrouwen - of ze in loondienst, ondernemer of huisvrouw met vrijwilligerswerk en mantelzorgtaken zijn – zien de overgang als een individueel proces. Zij moet er alleen doorheen.

  Functioneringsgesprek


  Maar dat laatste is niet waar. Ook haar privé- en werkomgeving krijgen ermee te maken. Na afloop van een workshop die ik onlangs gaf, kwam er een deelneemster naar me toe. Een bekende van haar kreeg aan het einde van haar functioneringsgesprek van haar manager de mededeling: “Doe wat aan die overgang van je. Iedereen heeft er last van.”

  Iedereen in deze samenleving heeft te maken met vrouwen in de overgang, van jong tot oud, vrouw en man, en dus ook de werkgever.

  Maar als ik hr-managers de vraag voorleg wie er verantwoordelijk is voor hun werkplezier en arbeidsproductiviteit, wordt er erg veel met de wimpers geknipperd en gekucht. De meest primaire reactie die ik gehoord heb, is: “Kunnen die vrouwen dan helemaal niks zelf.”* Maar de meesten die ik tref, tonen zich geïnteresseerd. Zowel de mannelijke als vrouwelijke managers.

  Vervullend


  Vrouwen kunnen heel erg veel heel goed zelf. Én vrouwen zijn net als mannen sociale wezens met persoonlijke behoeften zoals vervullend werk en respect. Op 14 juni 1956 werd dan ook eindelijk de ‘Wet handelingsonbekwaamheid’ afgeschaft. Getrouwde vrouwen mochten voortaan werken, een bankrekening openen en zonder toestemming van de echtgenoot op reis. Sindsdien is het aandeel vrouwen op die masculiene arbeidsmarkt enorm gegroeid.

  Helft


  Vandaag de dag vormen werkende vrouwen in de overgangsleeftijd zelfs de grootste en snelst groeiende groep op de arbeidsmarkt. Sterker nog, zij vormen met hun 1,8 miljoen (CBS 2017) bijna de helft van de totale vrouwelijke beroepsbevolking. De verhouding man-vrouw op de arbeidsmarkt is overigens 5:4.

  Met andere woorden: Was er enkele decennia geleden voor werkgevers weinig aanleiding om zich überhaupt over het onderwerp overgang te buigen, anno 2018 is er alle reden voor enige alertheid op dit gebied. Al was het maar om economische redenen.

  Werkplezier


  Verschillende onderzoeken en studies* op het gebied van Overgang en Werk laten zien dat overgangssymptomen het werkplezier en de arbeidsproductiviteit negatief kunnen beïnvloeden. De symptomen kunnen leiden tot meer verzuim, achteruit solliciteren, arbeidsconflicten en zelfs tot stoppen met werken. En dat kost de werkgever dus geld.

  Zowel het verzuim als het opvullen van de vacatures, is kostbaar. Het kost bijvoorbeeld gemiddeld € 4.728 om een nieuwe medewerker te werven (Recruitment Kengetallen 2013) en € 22.417 om een arbeidscontract (met wederzijds goedvinden) te ontbinden (Onderzoek Panteia Ontslagkosten Werkgever 2012).

  25% stopt


  Een op de vier werkende vrouwen met behoorlijke overgangssymptomen denkt erover om te stoppen met werken. Dat blijkt uit het onderzoek van psycholoog dr. Claire Hardy dat onlangs is gepubliceerd in Women’s Midlife Health Journal.

  Het mogelijke vertrek van vrouwen (40-60 jaar) is een reëel gegeven, kost geld en betekent, gezien hun enorme kennis en ervaring, ook een kwalitatieve aderlating voor de economie. We praten hier over tientallen duizenden zo niet honderdduizend vrouwen.

  Urgentie


  In deze verouderende samenleving, waarin we langer moeten doorwerken, zal het aandeel vrouwen in de overgangsleeftijd voorlopig blijven groeien. (CBS 2017) Enige urgentie voor het dichten van dit onvoorziene lek is naar mijn smaak wel aan de orde.

  Bijvangst


  De ‘bijvangst’ is ook niet onaantrekkelijk. Voor de vrouwen zelf is het namelijk bepaald onaangenaam zich op een glijbaan naar beneden te bevinden, op het moment dat ze qua kennis en ervaring de fase van het meesterschap hebben bereikt. Het betekent voor hen daarnaast een verlies op het gebied van financiële onafhankelijkheid. Hen weten te behouden voor je bedrijf of organisatie is een win-win.

  De vrouwen die stoppen met werken bevinden zich naar mijn mening opvallend vaak in een werksfeer waar gebrek heerst aan openheid over en respect voor de overgang. Bovendien zijn de vrouwen zelf meestal slecht geïnformeerd over deze levensfase.

  Lacune


  Dat vrouwen én werkgevers bijna geen kennis over de overgang paraat hebben, mag in 2018, met 1,8 miljoen werkende vrouwen in de overgangsleeftijd, toch als een lacune worden gezien. Juist omdat overgangssymptomen zo ontwrichtend voor beide kunnen uitpakken. De cultuur op de arbeidsmarkt is de afgelopen decennia onvoldoende met deze demografische ontwikkelingen mee veranderd. Iets waar deze vrouwen alleen al op basis van hun enorme volume recht op hebben!

  Goedkoop


  Het gebrek aan kennis kunnen werkgevers gemakkelijk en goedkoop helpen oplossen door actief informatie over deze levensfase beschikbaar te stellen. Het vormt een eerste stap naar openheid over en respect voor de overgang op de werkvloer.

  Daar kunnen werkgevers zelfs wetten die dat verplichten bij aanhalen. Zoals de wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL) en de wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Er is werk aan de winkel voor werkgevers zolang vrouwen blijven zwijgen uit angst voor hun positie, flauwe grappen moeten tolereren* of uitglijers te verduren krijgen als: “Doe wat aan die overgang van je. Iedereen heeft er last van.”

  Vooruitgang


  Maar mijn hoop is vooral gevestigd op bedrijven en organisaties voor wie duurzaam, of ook wel maatschappelijk verantwoord, ondernemen de norm is; voor wie de combinatie van het bevorderen van het werkplezier en de arbeidsproductiviteit van de werknemers, én economische groei, vooruitgang betekent.

  ©️ Saron Petronilia, juli 2018

  Auteur ‘Alles over werken tijdens de overgang’, biedt sinds 2010 individuele coaching en workshops en trainingen Overgang en Werk en Overgang en Verzuim in bedrijven en organisaties.

  *achtergrondinformatie en resultaten van deze onderzoeken en studies staan beschreven in ‘Alles over werken tijdens de overgang’.

  Overgangs Quiz

  Er komt gelukkig steeds meer informatie over de overgang bij vrouwen, werkgevers en artsen. Het taboe rond deze levensfase wordt naar mijn idee geleidelijk minder. Maar is dat ook zo? Met deze Quiz wil ik graag een steekproef doen naar de kennis in de samenleving over de overgang.

  De OvergangQuiz kost je 2 minuten van je tijd. Je kunt de quiz anoniem doen. Je test je kennis en maakt kans op leuke prijzen. Waaronder een heerlijke dag in de mooiste sauna van Nederland.

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Laat het niet lopen

  Laat het niet lopen

  Zo’n jaar of 10 geleden zat ik in de zomerse avondzon buiten te borrelen in de tuin van een vriendin. In een overmoedige bui sprong ik op de grote trampoline die daar stond. Mijn enthousiasme werd snel getemperd: licht urineverlies. Ik besloot gelijk mijn bekkenbodemspieren aan te pakken. Maar het bleef bij wat halfslachtig Kegel-oefeningen* doen.

  Urineverlies


  Inmiddels ben ik 57. Gelukkig sport ik sinds een jaar regelmatig. Maar de blaascontrole blijft toch een dingetje. Als ik veel gewicht van de grond moet tillen, zorg ik er voor dat mijn blaas leeg is. Zeker nadat ik de natte plek in de sportbroek van een van mijn mede-sporters heb mogen aanschouwen... Help, zoveel controleverlies wil ik niet! Ook niet als ik 88 jaar ben straks.

  Tena-ladymomentje


  Dus ik moet mijn Tena-ladymomentje zien af te stellen. Uit ervaring weet ik dat er meer nodig is dan wat halfslachtig Kegel-werk en 3x sporten (waaronder fietsen, hardlopen, zwemmen en krachttraining) in de week.

  Trainen


  Bijvoorbeeld door mijn blaas te trainen zolang mogelijk zo vol mogelijk te worden. Dat is overigens gelukt. Maar als ik een overvolle blaas heb en niet in de buurt van een toilet ben, begin ik ‘m toch steeds vaker (letterlijk) te knijpen. Ontspannen blijven en rustig op zoek gaan naar een toilet levert overigens het beste resultaat op, of gefocust zijn op iets heel anders.

  Adrenalinestoot


  Een enorme adrenalinestoot helpt ook. Zo greep ik laatst gelukzalig naar de voordeur van mijn flat toen er een wildvreemde man ineens in de opening stond. Van mijn overvolle blaas die echt op knappen stond, was niks meer te merken. Geen centje last meer van. Ik was gelijk op mijn qui-vive. Ik vroeg wie hij was en wat hij hier deed. Tot mijn opluchting was hij een nieuwe buurman.

  Het helpt ook om zo min mogelijk blaasprikkelende stoffen te nuttigen, zoals bijvoorbeeld pepers, plastabletten (diuretica), antidepressiva, alcohol, cafeïne, nicotine en drugs. Overgewicht speelt sowieso een negatieve rol in dit blaasverhaal.

  Hoesten en niezen


  Hoewel ik dus alle zeilen bijzet, vind ik het resultaat nog niet optimaal. In de afgelopen weken heb ik de longen uit mijn lijf gehoest en geproest vanwege een of ander griep- en verkoudheidsvirus dat ik had opgelopen. Ik ben helaas niet helemaal succesvol gefinisht in deze marathon blaascontrole.

  Zitten


  Ik heb zomaar het idee dat mijn zittende beroep parten begint te spelen. Ik zit vaak veel langer dan de limiet van 30 minuten. Daar kan een blaas (die in de wand spieren heeft) niet per se sterker van worden, lijkt mij. Dus ik sta tegenwoordig bewust wat sneller op. Mijn sporthorloge die af en toe zegt: tijd om te bewegen, helpt me daar overigens bij 

  Mictietraining


  Gelukkig ben ik niet onzeker over de controle over mijn blaas. Maar zover wil ik het dus ook niet laten komen. Je kunt er zelfs depressief door worden, schijnt! Dus heb ik besloten om de mictietraining onder begeleiding van een fysiotherapeut te gaan doen. Deels ook uit nieuwsgierigheid zodat ik jou uit eigen ondervinding er iets over kan vertellen.

  De mictietraining heeft tot doel, vrij vertaald, het beheersen van de aandrangreflex waardoor zowel het aantal toiletgangen als de blaascapaciteit wordt vergroot.

  Helft vrouwen


  Ik voel me ook aangevuurd door mijn intuïtie. Vandaag herinnerde ik me ineens dat mij tijdens een congres van Women Inc. ter ore kwam dat ruim de helft van alle vrouwen tussen de 30 en 65 jaar weleens last heeft van urineverlies.

  Eensgezind


  En dat geen van de honderden aanwezige vrouwen in deze leeftijdscategorie desgevraagd haar hand durfde op te steken. We hadden eensgezind nergens last van. Dat soort informatie stimuleert me echt om aan de bak te gaan. Tena-lady de wereld uit!

  Delen op:

  Vandaag


  Dus dit onderwerp wordt vervolgd. Als je nog wensen hebt voor je werkende toekomst kan ook jij een zwakke blaas immers helemaal niet gebruiken. Dus ga in ieder geval bij jezelf na in hoeverre je tevreden bent over de controle over je blaas en hoe je die kunt vandaag nog kunt verbeteren.

  Saron Petronilia

  *Informatie over Kegel-oefeningen vind je in mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang en op veel sites op het internet.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  GRATIS SPEEDCOACHING


  De speedcoachsessies van afgelopen december waren een enorm succes. Niet alleen voor mij, maar vooral voor de coachees. De een neemt ontslag en gaat een coaching traject in om een aantal zeer belemmerende overtuigingen te lijf te gaan zodat ze zich eindelijk het werk kan toe-eigenen dat energie gevend is voor haar.

  Twijfel


  De ander werd binnen een week na haar sollicitatiegesprek aangenomen. Ze was er anders en goed gefocust heen ging gegaan dankzij de sessie. Nog een ander twijfelde of ze haar passie in loondienst of als zelfstandige moest gaan uitoefenen. Het werd een doorbraaksessie. Ze besloot overtuigd van haar eigen kunnen en verlangens voor zichzelf te gaan beginnen.

  Burn-out


  De volgende vrouw bleek keihard op een burn-out af te koersen, zij is als een gewaarschuwd mens de deur uitgegaan. Aan het eind van de sessie keek ze weer helder uit haar ogen en koen ze voelen dat ze weer helemaal aanwezig was.

  28 februari


  Je begrijpt dat ik hier heel gelukkig van word. Dat je me zo vertrouwt in zo’n korte tijd waardoor we samen stappen kunnen maken, dat voelt echt bijzonder. En daar wil ik wel meer van. Dus heb ik besloten voor woensdag 28 februari weer van 13:00 tot 20:00 uur gratis speedcoachsessies te houden.

  Voor wie


  De gratis sessies zijn bedoeld voor werkende vrouwen 40+ met een drukke verantwoordelijke baan die in BEWEGING willen worden gezet. Voor vrouwen die dankzij de waan van alledag de tijd niet hebben genomen om stil te staan bij wat zij de komende 10 jaar met hun werkleven willen. Zij voelen wel dat er IETS moet gebeuren. Maar weten niet wat, laat staan: hoe.

  Want er ligt nogal wat op je bordje. Een drukke verantwoordelijke baan die de nodige energie van je vraagt en een huishouden. En pubers? Mantelzorg? Het zou zomaar kunnen dat dit alles jou deel is.

  Overload


  Het komt meer wèl dan niet voor dat werkende vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 40 en 60 jaar een overload aan taken hebben. Zijn ze klaar met de werkdag, dan ligt er wel weer een volgende taak op ze te wachten. Iedereen en alles gaat voor. Waardoor de vraag weleens opdringt: Wanneer kom ik zelf aan de beurt?

  Nu dus!

  Beperkt plaatsen


  Als zo’n opschudsessie nou ook iets voor jou is, reageer dan snel want de plaatsen zijn maar beperkt. Zodra ik je mail heb ontvangen, krijg je van mij een kort vragenlijstje toegestuurd, zodat we dankzij de antwoorden gelijk zonder al te veel beleefdheid en introductie aan de slag te kunnen.

  Saron Petronilia

  PS: Claim snel je plek door me te mailen.