• Preventieve borstgezondheid bittere noodzaak

  1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Jaarlijks bezwijken ruim 3000 vrouwen onder deze ziekte. Voor vrouwen tussen de 40 en 60 jaar - de overgangsperiode - is het een van de belangrijkste doodsoorzaken.

  Het is dan ook slim om werk te maken van borstgezondheid op een zo vroeg mogelijk tijdstip in je leven en niet te wachten tot je vanaf je 50ste eens in de 2 jaar een oproep krijgt voor een mammografie. Een kankercel ontwikkelt zich niet van de een op de andere dag tot een gezwel. Tegen de tijd dat die zichtbaar is op een mammografie is het nogal eens te laat.

  Gek


  Het is eigenlijk best gek dat we niet weten hoe we onze borsten, toch het pronte bewijs van onze vrouwelijkheid, gezond kunnen houden. Het eerste wat we doen bij borstvorming is ze wegstoppen in een bh. Maar bh-s zijn ongezond voor borsten. Ze belemmeren de doorbloeding. Een slechte doorbloeding stimuleert ziekte.

  Ongeregeldheden


  Het aanraken van de eigen buste en het stimuleren van de doorbloeding krijgen we niet met de paplepel ingegoten. Het is bekend dat we borsten regelmatig zouden moeten onderzoeken op ongeregeldheden aan de start van iedere menstruatiecyclus, maar dat gebeurt lang niet altijd consequent. Als we al de kennis hebben over hoe dat precies moet.

  Papagrafie


  Tegen de tijd dat SARA is gevierd, laten we ons zenuwachtig en eventueel gedrogeerd met enkele paracetamols naar een soort martelwerktuig leiden alwaar onze delicate trots wordt geplet onder een compressieplaat. Voor mannen bestaat er overigens geen tegenhanger van de mammografie: een papagrafie. Eventuele kanker in de teelballen wordt onderzocht met een pijnloze echografie.

  Preventief


  Dat kan beter. De preventieve zorg voor een gezonde boezem zouden we onze dochters moeten leren nog voordat er sprake is van de feestelijke aanschaf van een 65AA bloemetjes-bh. We zouden ze dan vertellen dat ze hun borsten veel mogen aanraken zodat ze niet alleen leren dat die heerlijke gevoelens teweeg kunnen brengen maar ook dat ze ze daardoor heel goed leren kennen. Ongeregeldheden zijn dan snel herkend.

  Dagelijks


  Begin er nu gelijk zelf mee. Dan kan bijvoorbeeld door er een dagelijkse gewoonte van te maken net zoals het tandenpoetsen. Voor of na het bevoelen, graag teder droog borstelen. Dat stimuleert de doorbloeding. Het is ook raadzaam de bh zo laat mogelijk aan te trekken en zo vroeg mogelijk weer uit, zodat de borsten veel vrijelijk kunnen bewegen.

  Kankerverwekkers


  Het transport van de lymfe vol kankerverwekkers wordt alleen maar in gang gebracht door beweging. Beweging stimuleert ook de opname van zuurstof in de cellen. Als cellen te weinig zuurstof krijgen, gaan ze zich lukraak delen om te overleven. Daarin schuilt een risico op kanker.

  Laat die bh dus het liefst in de lingerielade liggen voor speciale gelegenheden. Daar blijven borsten in tegenstelling tot wat we denken ook pronter van staan omdat de spieren worden gestimuleerd actief te blijven.

  Hormoonverstoorders


  Het spreekt voor zich dat een gezonde voeding ook voor gezonde borsten zorgt. In onze voeding en drinkwater zitten veel hormoonverstoorders zoals de weekmakers in plastics, lichaamsvreemde geur-, kleur-, conserverings- en smaakstoffen, pesticiden, antibiotica en wat dies meer zij. Laat die rommel gewoon in de schappen van de supermarkt staan. Want die hormoonverstoorders brengen niet alleen onze fijngevoelige hormoonhuishouding in de war, ze verstoppen zich ook in ons vetweefsel en borsten bestaan voornamelijk uit vetweefsel.

  Thermografie


  Als je medische informatie wilt over de conditie van je borsten, overweeg dan een thermografie. De thermografie – foto van temperatuur – was er overigens al voor de mammografie. Vandaag de dag wordt die bijvoorbeeld gebruikt bij huidtransplantaties om te checken of de doorbloeding goed op gang komt. Zo’n ‘fotosessie’ kost je wel een paar honderd euro omdat de thermografie niet wordt vergoed.

  Het voordeel van een thermografie is dat die pijnloos is, en belangrijker, dat die kanker in de 2e van de 6 fases kan herkennen. Dat in tegenstelling tot een mammografie, echografie, mri en zelfonderzoek.

  Wil je meer informatie over hoe je gezond en vitaal kunt blijven in de levensfase tussen 40 en 60 jaar, klik dan hier.

  Saron Petronilia

  Delen op: