• Borstkanker te slim af met kijken...

  Daar zat ik dan met mijn ontblote bovenlijf. Mijn handen in de nek, de ellebogen naar buiten. “Kijken is nóg belangrijker dan voelen”, zei ze. Dus ze nam de tijd om een en ander in ogenschouw te nemen. “Wist je”, vervolgde Francine van Broekhoven, medisch thermograaf, “dat je linkerborst iets groter is dan je rechter?” Huh? Dat was mij zelf nooit opgevallen.

  Mammogram


  Op 55-jarige leeftijd laat ik mijn borsten voor het eerst medisch checken. Iedere keer dat ik met de gedachte speelde een mammogram te laten maken, omarmde ik ze. Heel mijn lijf sprak: niet laten pletten. Bovendien wijst Deens onderzoek uit dat de sterfte aan borstkanker gelijk is onder vrouwen die wel en vrouwen die geen mammogram hebben laten maken. Dus mijn oproep heb ik in de prullenbak gedaan. Spelen met mijn leven?

  Millimeter


  Wist ik veel dat er 9 foto’s gemaakt zouden worden. De thermograaf wil ze zelfs van de oksels. Ze is het meest trots op haar resultaat bij een veertigjarige vrouw, die het thermogram van haar werkgever kreeg. Wat bleek? De foto’s duidden op een "hoog niveau van zorg". Ze leeft nog omdat ze halsoverkop via de huisarts naar de oncoloog ging en is behandeld voor een agressieve vorm van borstkanker.

  Veranderingen


  De thermograaf gaat echter niet zozeer op zoek naar kankergezwellen, maar naar verschillen in patronen tussen linker- en rechterborst. We kunnen zelf overigens ook veel afwijkingen ontdekken, niet door onze borsten te beoordelen op hun schoonheid maar door hun uiterlijk te vergelijken met de vorige keren dat we naar ze keken.

  Checklist


  Hoe? Bekijk iedere veertien dagen de borsten als volgt:
  • Verschillen ze in omvang? Altijd al of sinds kort?
  • Is er verschil in huidkleur of zijn er moedervlekken veranderd van vorm of gaan jeuken?
  • Is er sprake van een of twee ingetrokken tepel(s). Lijken ze vervormd te zijn? Komt er vocht uit?
  • Hebben de tepels dezelfde kleur?
  • Zitten er kuiltjes in de borst of zijn er andere verschillen tussen de borsten onderling?
  • Als je een operatie hebt gehad: hoe zien de littekens er uit? Is de huid eromheen rustig?

  Borstkanker


  “Ondanks dertig jaar bevolkingsonderzoek met mammografie en Pink Ribbon, lopen de borstkankercijfers op”, zegt Van Broekhoven. “Vrouwen weten nog steeds niet hoe ze goed borstonderzoek moeten doen. Als we kwalijke ontwikkelingen op tijd willen ontdekken zullen we van jongs af aan beter moeten gaan kijken naar onze borsten.”

  De medische beoordeling van mijn mammogram bespreek ik in mijn volgende blog.

  Saron Petronilia

  Informatie over preventieve borstgezondheid.

  'Preventieve borstgezondheid bittere noodzaak'

  Alles over werken tijdens de overgang.

  Alles wat je moet weten over de overgang.

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen.”

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is.”

  Delen op: