• Theorie overgang riekt naar oude mannen

  Veel vrouwen raken van hun stuk van de overgang. Wetenschappers niet minder. Ze hebben er moeite mee de overgang te verklaren. Onlangs werd er weer een balletje opgegooid. “Conflict met dochter drijft orka overgang in”, kopte het dagblad Trouw bijvoorbeeld begin dit jaar.

  Maar die theorie riekt te veel naar oude mannen en heeft het zelfbeeld van vrouwen niets te brengen, vindt Saron Petronilia, auteur van ‘Alles over werken tijdens de overgang’.

  Nutteloos


  Wetenschappers willen weten waarom vrouwen in de overgang gaan en waarom ze daarna in blijven leven. Alle andere soorten gaan dood als ze niet meer vruchtbaar zijn. De ‘nutteloze’ levensverlenging zou een bijproduct zijn van verbeteringen van de gezondheidszorg en de hygiëne.

  Evolutietechnisch


  Maar hoe zit het dan bij de orka’s? Ook zij gaan rond hun 40ste in de overgang en kunnen wel negentig jaar of ouder worden. Zou de kennis en ervaring van oudere vrouwen – evolutietechnisch - gewoon nodig zijn voor de overleving van de soort? Zou dat niet de waarde zijn van vrouwen die heel erg oud kunnen worden?

  Nutteloos


  Ja, zegt een vrouwelijke wetenschapper, bedenker van de grootmoedertheorie. De soort vermijdt met de menopauze het risico dat de moeder vroegtijdig sterft en haar kroost niet naar volwassenheid kan brengen, stelt zij. Nee, zeggen andere, toevallig of niet, mannelijke wetenschappers. Zij blijven good old Darwin trouw: “Nutteloze eigenschappen, zoals onvruchtbaarheid, verdwijnen in de evolutie”

  Menopauze


  Dan maar naarstig gezocht naar waarom vrouwelijke orka’s niet sterven na de menopauze. Daar zorgen de mannetjes voor, zegt een theorie. Want, mannen hebben een voorkeur voor seks met jonge vrouwen en vergroten zo hun kansen op nakomelingen. Een andere zegt dat de vrouwtjes onvruchtbaar worden ómdat mannen de school in een vroeg stadium verlaten.

  Overlevingskans


  Nee, het zit nog weer anders, zegt de nieuwe theorie waarover bijvoorbeeld Trouw schreef. Moeder orka wordt onvruchtbaar omdat de dochters het leven van haar jonge zussen en broers bedreigen door voedsel achter te houden ten gunste van hun eigen kroost.

  Bijzonder genoeg wordt in de berichtgeving gezwegen over de interpretatie van de gebruikte data door de verzamelaar ervan: een vrouwelijke wetenschapper.

  Sterftecijfers


  Zij concludeert dat als moeder orka overlijdt tijdens de overgang haar zoon 14x meer kans heeft op een voortijdig einde, 3x meer risico loopt het volgende jaar te sterven als ze sterft ze voor zijn dertiende verjaardag en de kans op een gewisse dood 8x groter is als ze sterft voor zijn dertigste levensjaar.

  Overgang


  De onvruchtbare moeder is nogal van belang voor het overleven van zoonlief, dunkt me. Volgens mij is het probleem dat de theorieën vooral van mannelijke academici komen die door de bril van de good oldie blijven kijken.

  Plausibel


  De grootmoedertheorie lijkt mij de meest plausibele verklaring voor de menopauze. Die doet ook recht aan de wijsheid en kracht van oudere vrouwen. Niet dat het vrouwen erg veel kan schelen welke theorie de overgang verklaart: ze moeten er nog steeds doorheen.

  Saron Petronilia

  PS: De foto die het dagblad Trouw bij haar artikel plaatste was dat van een mannelijke orka. Need I say more :-)

  Alles over werken tijdens de overgang.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen.”

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is.”

  Delen op: