• Hormonen doodsoorzaak nummer 1?

  Hoera! Eindelijk, ontelbare jaren na de schepping van Eva en Adam is het zover. Nadat zo ongeveer alle denkbare ritmes in dit universum wetenschappelijk zijn bestudeerd, is het ritme van de menstruele cyclus aan de beurt. Heus waar.

  En om die te bestuderen, staan de subsidiegevers helaas nog niet met hun portemonnee wagenwijd open. Dus is er crowdfunding nodig. No problem, zou je zeggen, dat komt goed: 51 procent van de wereldbevolking is vrouw.

  Menstruatie


  Het enige dat je nog wilt weten voordat je je creditcard tevoorschijn trekt, is: Waarom? Waarom zou er wetenschappelijk onderzoek gedaan moeten worden naar de effecten van de menstruele cyclus? Hoewel ik ook wel bijzonder gefascineerd ben door de vraag waarom dat nog niet is gebeurd, ga ik een klein stukje sluier oplichten over het waarom van deze crowdfunding.

  Hartklachten


  Je hart is ermee gemoeid. Althans dat wil internist, dr. Jeanine Roeters van Lennep, die ik onlangs ontmoette op het internationale congres van de European Menopause en Andropause Society in Amsterdam, gaan onderzoeken. Ze heeft zware vermoedens dat hartklachten bij vrouwen mogelijk een relatie hebben met de fase waarin ze zich bevinden binnen hun menstruatiecyclus.

  Juist omdat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen na hun 50-60 jaar, heeft dat vermoeden gelijk mijn bijzondere aandacht gepakt.

  Hormonen


  Het is denkbaar dat de sterfterisico’s van vrouwen met hart-vaat-klachten iets te maken hebben met de (verminderde) aan- of afwezigheid van bepaalde vrouwelijke hormonen. “Ja,”, zegt Jeanine Roeters, “op de een of andere manier zijn alle natuurlijke ritmes bestudeerd. Behalve de menstruele cyclus. Maar er is aanleiding genoeg om dat wél te doen.”

  “Want”, vervolgt ze, “wij dokters weten dankzij uitwisseling van ervaringen dat migraine-, astma- en epilepsieaanvallen een relatie hebben met de menstruatiecyclus. We weten ook dat hartklachten heel vaak natuurlijke ritmes volgen – zoals het dag en nachtritme en het ritme van de seizoenen.

  Oestrogenen


  Gedurende de cyclus nemen de vrouwelijke hormonen, als oestrogenen en progesteron, af en aan. Roeters: “We weten dat vrouwelijke hormonen allerlei effecten hebben, bijvoorbeeld op de wand van bloedvaten. Het is dus heel waarschijnlijk dat ze ook invloed hebben op het moment waarop je hartklachten krijgt. Maar dat weten we nog niet zeker.”

  Verdubbelaar


  Roeters, en ik, en nog heel veel andere vrouwen en mannen, willen dat wel zeker weten en dus geld van jou en mij zodat ze met haar onderzoek de diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen kan verbeteren. Iedere cent die je geeft, wordt verdubbeld door de Nederlandse Hartstichting. Dus….

  Overgang


  Maar goed. Wat moet je als vrouw in de overgang met deze informatie? Je menstruatiecyclus loopt immers zo’n beetje op haar laatste benen. Het zal jouw tijd wel duren, denk je misschien.

  Maar niets is minder waar. Want als uit het onderzoek van Roeters naar voren komt dat de risico’s op hartklachten toenemen naarmate er minder van bepaalde hormonen aanwezig zijn in jouw lijf, zegt dat alles over jouw risico’s. Want als er een ding zeker is tijdens en na de overgang: je vrouwelijke hormonen nemen af.

  Debacle


  Nogmaals, hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer een onder ons rijpere vrouwen. Op zijn minst willen we toch weten welke rol onze (afwezige) hormonen bij dit debacle spelen?

  Saron Petronilia

  Inmiddels is meer dan tachtigduizend euro overgemaakt voor het onderzoek van Roeters?

  Alles over werken tijdens de overgang.

  Alles wat je moet weten over de overgang om gezond en vitaal te blijven.

  Nog een blog: Hartaanval - alsof je gewoon wat te veel hebt gegeten.

  En: Epidemie, vandaag overlijden er weer 57 vrouwen.

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen.”

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is.”

  Delen op: