• Met love-to-do-list succesvol tijdens de overgang

  Heb jij al een #love-to-do-list? Als je van de overgang de meest vruchtbare tijd van je werkzame leven wilt maken, heb je die wel nodig! Zodat je je ambities kunt waarmaken en ook nog eens de erkenning krijgt waarnaar je verlangt.

  Balans


  Bij deze introduceer ik een nieuw woord in het huidige arbeidsjargon: de #love-to-do-list. Naar mijn idee is hierin de perfecte balans gevonden tussen het mannelijke ‘to-do-list’ en het vrouwelijke ‘love’. Precies datgene wat werkende vrouwen in de overgang nodig hebben om succesvol te blijven werken: het verbinden van hart en hoofd.

  Overgang


  Tijdens de overgang nemen de hormonen die vrouwen veel stressbestendiger maken dan mannen radicaal af. Tegelijkertijd slaan allerlei symptomen variërend van opvliegers, vergeetachtigheid tot en met hartkloppingen toe.

  Dat betekent stress in het kwadraat voor de vrouw die op het hoogtepunt van haar kennis en ervaring is aangekomen.

  Werkdruk


  En dus zit menig vrouw met haar handen in het haar: het lijkt wel alsof ze de greep op zichzelf en haar werk verliest. De neiging om zich te verlaten op aloude strategieën om met werkdruk en dergelijke om te gaan, is dan reuzegroot.

  Denk bijvoorbeeld aan timemanagement. Nou kun je de tijd helemaal niet managen, maar dit terzijde. Of terugplannen van te behalen doelen: ‘over 12 maanden wil ik dat bereikt hebben, over 9 maanden dat, over 6 zus en over 3 maanden zo.’ Compleet uitgewerkt naar to-do-lists voor iedere werkdag in de week.

  Keurslijf


  Geen gekke strategieën. Die gaan echter volledig voorbij aan de verandering die de werkende vrouw in de overgang ondergaat. Onder invloed van terugtredende hormonen barst ze uit het keurslijf van de masculiene aanpak die dit soort strategieën vertegenwoordigen en schudt zij haar aanpassingsgedrag van zich af.

  Hart


  Werkende vrouwen in de overgang zijn veel meer geholpen met een love-to-do-list. Een lijst met ambities waar hun hart van openspat, waar ze energie van krijgen, waarvoor ze hun bed met een grote sprong uitkomen om zich wellustig op hun werk te storten.

  67ste


  Zo’n lijst waarop activiteiten prijken die stuk voor stuk zingevend voor ze zijn. Het bijbehorende werk wordt daardoor een lust, dat ze tot ver na haar 67ste met veel liefde en plezier wil doen. Opvliegers en andere overgangssymptomen nemen daardoor zelfs af.

  Uitvoerder


  Met zo’n lijst krijgt niet het hoofd maar het hart the lead. Het hoofd kan dan aan de slag met het bedenken hoe de wensen van het hart zo effectief mogelijk kunnen worden bewerkstelligd. Deze volgorde werkt voor vrouwen veel beter, bevredigender – maar ik ben ervan overtuigd dat dit eigenlijk ook voor mannen geldt.

  Saron Petronilia

  Op mijn website vind je veel informatie over hoe je vol energie en zelfvertrouwen kunt blijven werken, bijvoorbeeld in Alles over werken tijdens de overgang.

  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op: