• Gestruikeld over de huisarts 2

  In korte tijd kreeg ik uit 5 verschillende hoeken hetzelfde verhaal: “De huisarts weet niets van de overgang.” 5 vrouwen gingen naar de huisarts met klachten die hen onzeker maken over hun gezondheid. Ze denken zelf dat hun kwaaltjes overgangssymptomen zijn.

  Overgang


  Huisarts 1 stond op nadat de patiënte was uitgepraat, liep naar de deur, hield die open en zei lachend: “Nee, mevrouw daar ben u te jong voor.” Uit zijn lichaamstaal maakte ze op dat het consult voorbij was.

  Huisarts 2: “Wat denkt u zelf dat het is”, vroeg die, nadat een andere vrouw een opsomming van haar symptomen had gedaan. Ook zij noemde de overgang als mogelijkheid. Ook zij kreeg nul op het rekest.

  Menstruatie


  Wel heeft deze arts haar bloed te laten testen op andere mogelijke ‘aandoeningen’. De arts heeft de hormoonspiegels niet laten onderzoeken. Dat had toch geen zin, meende die, want dat kon pas een jaar na de laatste menstruatie... Hetgeen zelfs onjuiste informatie is.

  Huisarts


  Huisarts 3: “U kunt nog niet in de overgang zijn want u bent 51. De overgang begint pas als u 52 bent." Waar het op neerkomt is dat veel vrouwen die zich zorgen maken over zichzelf, die zó serieus vinden dat ze er zelfs voor naar de huisarts gaan bot vangen.

  Ze komen er helaas niet wijzer vandaan. En dat doet hun zelfvertrouwen en het vertrouwen in hun lichaam geen goed.

  Generalist


  De huisarts is een generalist die we keihard nodig hebben in de samenleving. Het probleem is dat we deze arts teveel ‘deskundigheid’ op het gebied van de overgang toedichten.

  Voor hem of haar is het niet vanzelfsprekend de diagnose ‘Overgang’ vast te stellen, omdat de arts dat niet heeft geleerd in zijn opleiding. Daar komt binnenkort overigens een einde aan. En daarnaast krijgen huisartsen binnenkort een speciale overgangs-kaart.

  Nieuwsuur


  In het televisieprogramma Nieuwsuur (2 maart 2018) wordt het probleem van de kennis bij huisartsen over de overgang aan de orde gesteld. Gyneacologe, Dorenda van Dijken, voorzitter van de Dutch Menopause Society en Eveline Bakker, voorzitter en oprichter van het kenniscentrum over de overgang, Stichting Vuurvrouw.

  Menopauze


  Huisarts 4: Een van mijn klanten vertelde mij klant dat haar huisarts haar had uitgelegd dat ze als ze een half jaar niet meer menstrueerde ze de menopauze zou ingaan. Dat is onjuiste informatie.

  De menopauze ga je niet IN. Als je een jaar lang niet meer hebt gemenstrueerd, kun je met redelijke zekerheid vaststellen dat je de menopauze voorbij bent. Het woord menopauze betekent dat je (definitief) gestopt bent met menstrueren.

  Hormonale waarden


  Huisarts 5: “Omdat ik er eerlijk gezegd schoon genoeg van heb om mij te voelen zoals ik mij voel, heb ik een paar weken geleden mijn bloed laten testen op bepaalde hormonale waarden” schreef een vrouw in een mail naar mij:

  “Maar volgens mijn huisarts zou ik niet in de overgang zitten. Erg prettig nieuws om te horen, ware het niet dat ik mijn huisarts niet helemaal vertrouw omdat zij eerder heeft geroepen dat ik tegen de overgang aan zat en dat mijn hormonen ietwat aan de lage kant zouden zijn.”

  Overgang


  Een veranderende en sterker schommelende hormoonhuishouding is normaal tijdens de overgang, die zo rond je 45ste begint. De overgang is vergelijkbaar met de puberteit.

  Zo’n transformatieproces heeft veel om het lijf dan alleen lichamelijke veranderingen. Ook emotionele, mentale en spirituele veranderingen spelen een rol. Daar zou iedere weldenkende werkende vrouw 45+ zich goed over moeten informeren.

  Slechte concentratie


  Nog beter is dat iedere werkende vrouwen 45+ een Persoonlijk Overgangsplan heeft. Slechte Concentratie voert het rijtje overgangssymptomen aan dat de kwaliteit van het werk van vrouwen 45+ negatief beïnvloedt.

  Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Nottingham, getiteld Women’s Experience of Working Through Menopause van Amanda Griffiths. Meer dan driekwart van de geraadpleegde vrouwen vindt dat hun prestaties op de werkvloer te lijden hebben onder hun overgangssymptomen.

  Plan


  Het gebrek aan een Persoonlijk Overgangs Plan (POP) kan lijden tot meer verzuimen, achteruit solliciteren, helemaal stoppen met werken of het laten aankomen op een arbeidsconflict. Er is overigens ook Nederlands onderzoek van Marije Geukes dat het verband tussen verzuim en overgangssymptomen vaststelt.

  Dieptepunt


  Zes jaar geleden ondervond ik zelf het effect van slechte voorbereiding op de impact van de combinatie Overgang en Werk. (Zeg maar gerust helemaal geen voorbereiding.) Mijn weg uit hét dieptepunt van mijn werkende leven is de basis geworden van mijn methode om tot volle bloei te komen tijdens de overgang. Het Persoonlijk Overgangs Plan (POP) is het sleutelelement daarvan.

  Happy Moodswings


  Voor werkende vrouwen 45+ heb ik al mijn jarenlange journalistieke ervaring, al mijn coaching- en trainingservaring en mijn hele hart en ziel gestopt in de workshop getiteld: Happy Moodswings.

  Na 1 dagdeel meedoen met Happy Moodswings, ben je beter opgewassen tegen alles wat de overgang zoal met zich meebrengt dan 99% van de werkende vrouwen 45+ die op dit moment in Nederland in de overgang zijn. Je gaat naar huis met een POP waar ik persoonlijk mijn aandacht aan heb gegeven, zodat het ook een echt effectief plan is.

  Saron Petronilia

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."