• Overgang binnen FNV onbespreekbaar

  Overgang binnen FNV onbespreekbaar

  1,8 miljoen vrouwen op de arbeidsmarkt (CBS 2017) bevindt zich in de overgangsleeftijd (40-60 jaar). Velen worstelen met symptomen die hun werkplezier en arbeidsproductiviteit negatief beïnvloeden. Op de werkvloer is geen of weinig openheid hierover. Binnen de Nederlandse vakbeweging is het onderwerp onbespreekbaar. Een interview en vlog met vakbondsbestuurder Lili Brouwer.

  “Het onderwerp overgang wordt binnen de vakbeweging genegeerd”, zegt Lili Brouwer (56), FNV-bestuurder sector senioren. Dit in tegenstelling tot de Britse vakbeweging Trades Union Congress (TUC) die bijna 6 miljoen Britse werknemers vertegenwoordigt. Die heeft in 2011 de gids ‘Supporting women through the menopause’ geschreven voor werknemers, organisaties en bonden.

  Overgang


  Lili Brouwer: “Binnen de FNV hebben de vrouwelijke collega’s het er alleen onderling over. Terwijl we de overgang hoognodig een gezicht moeten geven. Ik benoem het onderwerp wel binnen mijn werkkring. Het is net zo belangrijk als het aanpakken van
  gender-based geweld op de werkvloer.”

  “Als mannen een baarmoeder gehad hadden, was alles rond de baarmoeder tot sacrament verheven in de cao-regelingen”, vervolgt ze. “Reken maar eens uit hoeveel vrouwen maandelijks een snipperdag nemen omdat ze weten dat hun menstruatie weer erg gaat worden. Ze moeten er ook nog extra voor betalen qua verzorgingsproducten.”

  Bespreekbaar


  Om de overgang binnen de FNV bespreekbaar te maken, zijn er gelijkgestemde collega’s nodig, schat ze in. Zij moeten eerst met elkaar praten over waar ze tegenaan lopen en wat hun wensen zijn. “Er is geen beginnen aan, als het onderwerp eerst met de jongere generaties wordt besproken. Die snappen het niet."
  Lili Brouwer

  Allemaal emotie


  Enkele jaren geleden heeft Lili Brouwer nog een paar felle opvliegers. “Ik liep de betonnen trap in het FNV-gebouw op. Een collega komt me tegemoet en zegt: ‘Oh, ik zie het al, een opvlieger!’ ‘Ja, het moet eruit’, reageerde ik. ‘Precies’, antwoordde ze, ‘het is allemaal emotie en dat moet eruit’.

  “Eigenlijk heel mooi”, gaat ze verder, “want je lichaam geeft precies aan waar je grens ligt. In het Westen gaan we helaas slecht om met emotie, dat wordt als vrouwelijk afgeschilderd. En het vrouwelijke wordt naar beneden gedrukt. Op je gevoel afgaan betekent zwart-wit gezegd: aftasten of de kust veilig is of niet. In plaats daarvan gebruiken we slaapmiddelen en antidepressiva.”

  Ondersteuning


  Twee jaar geleden is ze plotseling moe. “Zo moe was ik in mijn leven nog niet geweest. Ik moest mezelf naar het werk schoppen. Er was geen aanleiding voor. Ik zag nergens tegenop, of wat dan ook. Het zat echt vanbinnen. Als je dan maar de mogelijkheid hebt om thuis te blijven of iets dergelijks, dan ondersteunt je dat als vrouw.”

  © Saron Petronilia

  Auteur ‘Alles over werken tijdens de overgang’, biedt sinds 2010 individuele coaching en workshops en trainingen Overgang en Werk en Overgang en Verzuim in bedrijven en organisaties.

  De vlog met Lili Brouwer over de overgang vind je hier. Bijna een kwart van de beroepsbevolking is in de overgangsleeftijd. Maar de Nederlandse vakbeweging heeft deze enorme groep bepaald nog niet in het vizier. In tegenstelling tot de Britse vakbeweging. Dat is wel nodig, vindt Lili Brouwer.

  PS: Wat vind jij? Zou er naast zwangerschapsverlof ook een regeling voor vrouwen in de overgangsleeftijd moeten komen?

  Delen op:

  Overgangs Quiz

  Er komt gelukkig steeds meer informatie over de overgang bij vrouwen, werkgevers en artsen. Het taboe rond deze levensfase wordt naar mijn idee geleidelijk minder. Maar is dat ook zo? Met deze Quiz wil ik graag een steekproef doen naar de kennis in de samenleving over de overgang.

  De OvergangQuiz kost je 2 minuten van je tijd. Je kunt de quiz anoniem doen. Je test je kennis en maakt kans op leuke prijzen. Waaronder een heerlijke dag in de mooiste sauna van Nederland.

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."