• Vergeet je verstand. Volg je intuïtie!

  Het overkomt je in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar). Je hebt je topvorm bereikt, qua kennis en kunde, en dan trekt er vrij plotseling een soort mist op in je hoofd.

  Ineens kun je niet meer op woorden komen die je jaar in jaar uit vrijwel dagelijks hebt gebruikt. Namen van collega’s ontschieten je, poef weg. Afspraken blijk je ook compleet te kunnen vergeten. Soms zelfs kort nadat je ze hebt gemaakt.

  Alzheimer


  Meer dan je lief is, sta je met een mond vol tanden. Je vraagt je af of je jezelf hebt betrapt op de eerste tekenen van Alzheimer. De kans daarop is echter niet zo heel erg groot. In Nederland zijn ongeveer 12.000 mensen met dementie jonger dan 65 jaar. Twijfel je serieus of je dement aan het worden bent, doe dan de alzheimertest.

  Er is natuurlijk wel iets anders aan de hand: de dans der hormonen!

  Je hersenen transformeren tijdens de overgangsjaren (40 - 60 jaar). Zoals het puberbrein een veranderend brein is van een kind dat transformeert naar een jong volwassene, zo heb jij nu een menobrein.

  Overgang


  Je hersenen krijgen minder vrouwelijke hormonen toegediend en zijn daardoor in verandering. Verbouwingswerkzaamheden noem ik het, die soms verontrustend en soms zelfs beangstigend zijn. Ze roepen flinke stress op.

  Het lastige is dat je in de overgangsjaren sowieso stressgevoeliger bent dan voorheen. Dat herken je misschien ook? En stress verergert symptomen als vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Vlek op vlek…

  Adem


  Dus houd de stress buiten de deur. Makkelijk gezegd natuurlijk. Plan tenminste enkele momenten in de dag om rustig en diep te gaan zitten ademen. Schrijf deze opdracht op een geeltje en hang die op je beeldscherm of zet die in je app herinneringen.

  Regelmatig de tijd nemen om rustig door te ademen kalmeert de alarmcircuits in de hersenen. Daardoor kun je beter nadenken.

  Menobrein


  En toch kun je je menobrein ook zien als een cadeautje. Of noem het een uitnodiging. Of wake-up call. Je kunt het uitvallen van je ‘geheugen als een olifant’ namelijk ook zien als een signaal van je innerlijk.

  Misschien is het niet langer aan jou om alles van iedereen te onthouden alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Van wat je collega’s al dan niet in de koffie drinken, wanneer en hoe hun functioneringsgesprek is verlopen, hun verjaardagen en die van hun kinderen tot en met welke (sport)kleding wel en niet in de was zit van je eigen kinderen en partner, en, en, enzovoort.

  Energievreters


  Zou dat kunnen? Zou je innerlijk je hierop attent willen maken? Dat dat niet langer aan jou is? Hetzelfde geldt voor concentratieproblemen. Is het mogelijk dat de taken die je ooit op je hebt genomen, in je huidige functie, niet allemaal meer bij je passen? Of steeds minder goed bij je passen? Dat ze je niet langer energie geven, maar ze je energie opvreten? Dat je je er, diep van binnen, niet meer op wilt concentreren?

  Heb je last van je hoofd? Of heeft je hoofd last van jou?

  Intuïtie


  Je rationele vermogen laat jou, in mijn optiek, tijdelijk in de steek zodat je je kunt richten op het versterken van een ander instrument dat je bezit: je intuïtie. Die wordt namelijk steeds krachtiger naarmate je ouder wordt. Ook dat heb je vast wel gemerkt?

  Dat is eigenlijk ook logisch. Je intuïtie is, onder andere, gestoeld op al je (levens- en werk-) ervaringen, kennis én ervaringskennis. Je kunt je intuïtie zien als je innerlijke computer die, op de achtergrond, allerlei berekeningen maakt en op een gegeven moment de uitslag van al die calculaties ophoest. Ons diepere ‘weten’ laat steeds meer van zich horen omdat er simpelweg ook steeds meer ‘op te hoesten’ valt.

  Misschien betrap je jezelf vaker op gedachten als ‘Ik wist het eigenlijk al’?

  Analytisch


  Helaas zijn we niet gewend onze intuïtie serieus te nemen. Soms hebben we die letterlijk weggewuifd als onzinnig. We hebben vaak meer vertrouwen gesteld in onze analytische kant, en die kant tot grote hoogte ontwikkeld. (Logisch dat het beangstigend is als dat je door de vingers lijkt te glippen.)

  Het kost dan ook tijd en oefening om je ingevingen, gutfeeling of onberedeneerbare erupties te vertrouwen en te volgen. Begin daarom altijd klein (zoals je ook zou doen bij het aanleren van iedere andere nieuwe vaardigheid).

  Succeservaringen


  Je geeft je innerlijk weten de ruimte als je eerst een tijdje rustig doorademt, het liefst met gesloten ogen. Stel jezelf een vraag als je je kalm en sereen voelt. Het eerste antwoord dat in je opkomt, is meestal goed. Neem eens een risicootje en volg je ingeving. Zodra je er succeservaringen mee hebt opgedaan, word je vanzelf zekerder van je zaak.

  De overgangsjaren zijn bedoeld om tot volle bloei te komen. Tegen de tijd dat we onze intuïtie ruim baan durven geven en onze intellectuele vermogens weer terug komen (ja, die komen weer terug), zijn we daadkrachtiger, wijzer en kalmer dan ooit te voren.

  Saron Petronilia

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op: