• Hoe overleef ik de hitte? 7 tips om je opvliegers de baas te zijn.

  Hoe overleef ik de hitte? 7 tips om je opvliegers de baas te zijn.

  ×

  Je ontvangt regelmatig mijn updates. Je gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

  dit veld niet invullen s.v.p.

  Het lijkt wel of de zomerse temperaturen (overdag èn ’s nachts) ze opwekt! Opvliegers. Ze zijn een van de bekendste symptomen van de overgang. Ze hebben wereldfaam. En zijn vaak aanleiding voor veel ongemak en flauwe grappen. Er is overigens nog een variant op de hitteaanval, namelijk het plotseling koud hebben.

  Tijdens een opvlieger krijg je het over het algemeen heet. Je hoofd, hals en borst kleuren rood omdat de bloedvaten onder je huid wijd open gaan staan. Ook begin je te transpireren. Soms loopt het water in straaltjes over je gezicht. Je hartslag kan versnellen. Het bloed gaat sneller stromen. Sommige vrouwen ervaren het als een prettig verwarmend roesje, anderen worden er onpasselijk van en zijn er volledig door in beslag genomen.

  Wat kun je doen om je opvliegers de baas te blijven? Hier 7 TIPS!

  TIP 1.


  Let eens op of het gebruik van suiker, pittig gekruid eten en cafeïne houdende en alcoholische dranken bij jou opvliegers aanwakkert. Als dat het geval is, weet je wat je te doen staat: minderen of stoppen met het consumeren van deze dranken en voeding.

  TIP 2.


  Drink zoveel mogelijk kristalhelder water. Zo eenvoudig en toch o, zo belangrijk. Zeker als je last hebt van opvliegers en nachtzweten (opvliegers tijdens je slaap).

  Water helpt je ook om hoofdpijn en vermoeidheid te verzachten. Als je je vochtbalans op peil houdt, functioneren jij en je lichaamsthermostaat beter. Dus drink regelmatig een glas water (en zet een mooie karaf water op je bureau).

  TIP 3.


  Draag kleding in laagjes, zodat je desgewenst iets uit of aan kunt trekken. Zijden en polyester blouses zijn een no go area. Zijde heeft de naam veel vocht op te nemen. Dat is natuurlijk een mooie eigenschap.

  Maar op een gegeven moment ga je zo’n zweetaanval toch zien – zo in de buurt van de oksels, de borsten en de navel. Weg is de glamour van zijde. Polyester neemt juist geen vocht op. Deze kunststof lokt transpireren uit.

  Ook dat kekke leren jasje kun je om die reden beter in de kast laten hangen.

  TIP 4.


  Zeker in een kantoortuin kunnen opvliegers storend zijn en die zelfs verergeren. Zorg ervoor dat je de temperatuur kunt regelen, eventueel een raam kunt openzetten of een ventilator bij de hand hebt. Een waaier voor het geval dat dit allemaal niet mogelijk is. Wapperen met een collegeblok werkt trouwens ook.

  TIP 5.


  Zorg voor tissues op je bureau of een pakje papieren zakdoekjes in je tas. ‘Vochtige’ calamiteiten kun je dan eenvoudig oplossen. Zet desnoods een rol toilet- of huishoudpapier onder handbereik. Je wilt toch niet dat het zweet over je gezicht parelt en je niets voorhanden hebt om dit overtollige vocht snel en gemakkelijk weg te nemen?

  TIP 6.


  Opvliegers tijdens zakelijke bijeenkomsten, onderhandelingen, presentaties en vergaderingen roepen veelal extra stress op. Maar de eerste klap is een daalder waard.

  Als je op het punt staat het woord te nemen - het spannendste moment – gun jezelf dan een adempauze van enkele tellen. Dat lijkt voor jou misschien heel lang, maar voor je gehoor is het een verademing. De adempauze geeft je zelfs een rustige, zelfverzekerde en geconcentreerde uitstraling.

  Mocht je toch een opvlieger krijgen, vertel dat dan. Dat voorkomt de extra stress die gepaard gaat met het gekunsteld wegmoffelen van de hitteaanval die voor de anderen gewoon zichtbaar is.

  TIP 7.


  Onder alle omstandigheden is het slim om een opvlieger rustig op te vangen en uit te zitten. Neem een slok van een koele drank – die remt de hitteaanval enigszins – en adem lekker door naar je buik. Je verzetten, verergert de opvlieger alleen maar.

  Veel succes!
  Saron Petronilia

  PS: Bovenstaande tips komen uit mijn boek 'Alles over werken tijdens de overgang'. Ben je tussen de 40 en 60 jaar en wil je vol zelfvertrouwen en energie blijven werken, informeer je dan eens over de overgang. Ik schreef er 2 boeken over.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op: