• Vrouwen in de overgang baat bij stressreductie

  Het lijkt een open deur: Vrouw in overgang verzuimt bij werkstress. Toch is het niet vanzelfsprekend dat de vrouw zelf of haar baas, of als zij zelf de baas is, dat in de gaten heeft. Bovendien is stress ook niet meer wat het geweest is, tijdens de overgang.

  Overgang


  “Achteraf gezien heb ik waarschijnlijk vrouwen met de diagnose ‘burn-out’ naar huis gestuurd terwijl ze waarschijnlijk last hadden van de overgang”, zegt Danielle Bavelaar in het boek Alles over werken tijdens de overgang. Zij is voormalig bedrijfsarts en tegenwoordig Korps Medisch Adviseur Politie Nederland.

  “Om het op zijn Cruijffiaans te zeggen: ‘Als je ernaar kijkt, zie je het’. Op het moment dat je je ervan bewust bent, ga je het ook zien. Ik wil onze arbeidsdeskundigen ervan bewust maken dat de overgang kan spelen bij het ziekteverzuim.”

  Verzuim


  “Als uit onderzoek blijkt dat bij 1/3 deel van de vrouwen in de overgang het verzuim is gerelateerd aan overgangsklachten, dan hebben we veel te winnen”, vervolgt ze.

  “Niet alleen als het gaat om geld maar ook omdat zo belangrijk is dat mensen aan het werk zijn. Werk zorgt voor een stuk zingeving in je leven. Als ik alleen al kijk naar hoe belangrijk het voor mij zelf is om een bijdrage te leveren aan een maatschappelijke rol, dan gun ik dat iedereen.”

  Stressreductie


  Stress verergert alle overgangssymptomen. Stressreductie op de werkvloer leidt dan ook tot minder overgangsklachten en dus tot beter functioneren.

  Het is natuurlijk heel verstandig om stress te ontladen met bewegen of stilzitten en niks doen. Maar voor werkneemsters in de overgang (45- 60 jaar) is dat onvoldoende. Er is meer aan de hand.

  Oestrogeen


  Vrouwen kunnen dankzij het vrouwelijke hormoon oestrogeen dat zij produceren doorgaans beter blijven functioneren onder chronische stress dan mannen.

  Haar hormonen beschermen haar en gelukkig hebben ze er een half leven lang bergen van dus blijft heel lang relatief goed met haar gaan; in de zin dat ze niet bezwijken onder aanhoudende stress. Tijdens de overgang neemt de productie van dit hormoon echter af en worden vrouwen stressgevoeliger.

  Onbekendheid


  Het lastige is dat de stress hetzelfde blijft. En zelfs erger wordt omdat ze de veranderingen die gepaard gaan met deze levensfase niet herkennen. Ze ervaren de veranderingen wel maar weten die door onbekendheid over de overgang niet te duiden.

  Zorgen


  De meeste vrouwen denken dat ze pas in de overgang gaan als ze een jaar of 50 zijn, opvliegers hebben en gestopt zijn met menstrueren. Dus maken ze zich zorgen over wat er ‘dan’ in hemelsnaam met ze aan de hand is. Zorgen verhogen stress. Wisten ze maar dat het de overgang is en dat ze gemakkelijk iets aan hun symptomen kunnen doen.

  Dement


  De overgang kent meer dan 30 symptomen waarvan de bekendste hierboven zijn genoemd. Ook vermoeidheid, concentratiegebrek, vergeetachtigheid en slapeloosheid horen in dat rijtje thuis. De symptomen openbaren zich niet alleen lichamelijk maar ook op mentaal, emotioneel en zingevend gebied.

  De onbekendheid ermee kan leiden tot traumatische gedachten zoals: ‘Word ik dement? Straks raak ik mijn baan kwijt omdat ik nier meer op niveau kan functioneren. Mijn toekomstplannen dreigen te mislukken.” Dat soort gedachten leidt tot meer stress.

  Trend


  Omdat de vrouwen voor hun positie vrezen, doen ze wat hen te doen staat: harder werken. Ze kennen de trend op de huidige arbeidsmarkt ook wel. Marja Beumer, arbeidsmarktspecialist en eigenaar van recruitment bureau Projob in het boek: “De 45plussers, de mensen met enorme dienstverbanden worden eruit gezet. Kijk maar naar de banken, de verzekeraars, de pensioenfondsen et cetera.”

  Trukendoos


  Vrouwen in de overgang verzinnen een hele trukendoos vol bij elkaar om toch het werk waarvoor ze zijn ingehuurd naar behoren te doen. Ze hechten zoveel belang aan hun werk dat ze het voor lief nemen dat ze vrije tijd inzetten om te bankhangen, vermoeidheid weg te slapen en stress te ontladen.

  Verzuimen


  Als ze dat niet meer lukt, gaan ze verzuimen. En met verzuimen verdienen ze geen punten bij hun werkgever. Dat weten ze. Hun stress neemt toe.

  Veel vrouwen solliciteren in deze levensfase achteruit of ze laten het aankomen op een arbeidsconflict. Een hrm-er vertelt in het boek dat een van haar werkneemsters haar excuses had gemaakt.

  Ze had na jaren slecht functioneren ontdekt dat haar stemmingswisselingen te maken hadden met de overgang. Inmiddels waren er al zoveel ‘functioneringsgesprekken’ geweest dat de werkgever al een behoorlijk ‘dossier’ had opgebouwd.

  Daadkracht


  Nog onbekender is dat door de neergang van diezelfde hormonen vrouwen als het ware uit de zorgstand komen. Ze zijn niet langer genegen hun bordje vol te laden met zorgtaken. Daar willen ze van af en dat zorgt voor nog meer stress.

  Omdat het hormoon van de daadkracht, testosteron, relatief sterker aanwezig is bij hen, willen ze al hun energie geven aan dat hun werk voor hen zingevend is.

  Gevoeliger


  De schoen wringt. Zoals bekend leidt het onderdrukken van onzekerheden en wensen, laat staan erover zwijgen tot een toename van vermoeidheid en stress. Dat kan een vrouw in de overgang niet gebruiken want ze is al stressgevoeliger dan voorheen. Met openheid over dit onderwerp op de werkvloer is zowel de werkneemster als de werkgever geholpen. Zij omdat ze ontdekt wat er met haar aan de hand en daar actie op kan nemen waardoor haar symptomen verminderen of verdwijnen, en ze fluitend haar werk doet.

  Win-win


  De werkgever is er ook mee geholpen omdat die begrijpt wat er aan de hand is en de reikende hand kan uitsteken om onnodig uitval van een loyale, hooggekwalificeerde werkneemster kan voorkomen. Openheid zorgt voor een win-win situatie. Het voorkomt ook de extra stress bij die bij de werkneemster wordt veroorzaakt door de onwetendheid van haar collega’s over dit fenomeen. Die onwetendheid leidt vaak tot onbegrip en flauwe grappen.

  Openheid


  Openheid en kennisuitwisseling werkt in de hand dat vrouwen weer optimaal gaan functioneren. Of ze gaan binnen of buiten de organisatie solliciteren naar of worden gevraagd voor functies die passen bij hun ervaring en kennis. Onnodige stress verdwijnt, de opvlieger wordt op de koop toe genomen, er worden bergen werk verzet.

  Saron Petronilia


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Delen op:

  Je opvliegers de baas

  Opvliegers zijn heel natuurlijk. Maar lang niet altijd welkom. Er is veel aan te doen. Informeer je met mijn ebook 'Je opvliegers de baas: 79 tips, tricks en weetjes. Voor € 9,95.

  Sla werkstress neer met love-to-do-list

  Heb je last van werkstress? Ben je een vrouw tussen de 40 en 60 jaar? Zorg er dan voor dat 80% van je werkzaamheden op je #love-to-do-list staat. Als je van de overgang de meest vruchtbare tijd van je werkzame leven wilt maken, heb je dat nodig.

  Balans


  Bij deze introduceer ik een nieuw woord in het huidige arbeidsjargon: de #love-to-do-list. Naar mijn idee is hierin de perfecte balans gevonden tussen het mannelijke ‘to-do-list’ en het vrouwelijke ‘love’. Precies datgene wat werkende vrouwen in de overgang (40 - 60 jaar) nodig hebben om succesvol te blijven werken: het verbinden van hart en hoofd.

  Overgang


  Tijdens de overgang (40 - 60 jaar) nemen de hormonen die vrouwen voorheen veel stressbestendiger maakten dan mannen flink af. Tegelijkertijd krijgen ze te maken met allerlei symptomen variërend van opvliegers, vergeetachtigheid, vermoeidheid, slaapproblemen tot en met hartkloppingen die juist stress oproepen.

  Dat betekent voor vrouwen, die qua kennis en ervaring het punt van hun meesterschap bereiken en de voldoening daarvan zouden kunnen gaan smaken, dat ze uit hun evenwicht worden gebracht omdat ze een dubbele portie stress voor de kiezen krijgen.

  Werkdruk


  En dus zit menig vrouw met haar handen in het haar: het lijkt wel alsof ze de greep op zichzelf en haar werk verliest. Koerst ze op een burn-out af, vraagt ze zichzelf af. De neiging om naar aloude strategieën om met werkdruk en dergelijke om te gaan, is dan voor de hand liggend.

  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van prioriteitenlijstjes, of aan timemanagement. Of terugplannen van te behalen doelen: ‘over 12 maanden wil ik dat bereikt hebben, over 9 maanden dat, over 6 zus en over 3 maanden zo.’ Compleet uitgewerkt naar to-do-lists voor iedere werkdag in de week.

  Kort lontje


  Dat zijn geen gekke strategieën. Ze gaan echter voorbij aan de veranderingen (lees transformatie) die de werkende vrouw tussen 40 en 60 jaar ondergaat. Onder invloed van afname van bepaalde hormonen werken dit soort strategieën niet meer voor haar. Ze heeft er zelfs last van, hetgeen zich bijvoorbeeld uit in stemmingswisselingen of een kort lontje.

  Hart


  Ze is veel meer geholpen met een #love-to-do-list. Een lijst met taken waar haar hart van openspat, waar ze energie van krijgt, waarvoor ze haar bed met een grote sprong uitkomt. 80% van haar werkzaamheden zou op die lijst moeten staan. Zodat er binnen het werk zo min mogelijk stress valt te managen.

  🗝 TIP 1: Onderzoek eens welke werkzaamheden van je huidige functie op je love-to-do-list staan. Bij 80% of meer zit je helemaal op je plek.

  🗝 TIP 2: Maak eens een #love-to-do-list van alle werkzaamheden die je zou willen doen - los van je huidige functie.

  Uitvoerder


  Met zo’n #love-to-do-list krijgt niet het hoofd maar het hart the lead. Het hoofd kan dan aan de slag met het bedenken hoe de wensen van het hart zo effectief mogelijk kunnen worden bewerkstelligd. Deze strategie zorgt voor een snellere en bevredigender route naar minder werkstress – maar ik ben ervan overtuigd dat dit eigenlijk ook voor mannen en jongere vrouwen geldt.

  Saron Petronilia

  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op:

  Overgang en bedrijfsleven

  Gratis introductieworkshop voor hrm- en leidinggevenden:

  Aanpak overgangsproblematiek op de werkvloer.

  Als hrm-er of leidinggevende kun je er niet omheen dat de grootste en snelst groeiende groep op de arbeidsmarkt, de vrouw in de overgangsleeftijd (40-60 jaar) is. Deze groep heeft te maken met de uitdagende levensfase die ‘de overgang’ heet. Die fase gaat gepaard met meer dan gemiddelde ziekteverzuimdagen. Veel verzuim en dergelijke kan echter gemakkelijk worden voorkomen ten gunste van werkplezier en duurzame inzetbaarheid.

  Tijdens deze introductieworkshop ontdek je hoe jij stappen kunt zetten om deze grootste groep op de arbeidsmarkt te inspireren tot minder verzuim en meer werkplezier en energie.

  Wat?


  In deze kosteloze introductie-workshop leer je:
  🗝 Wat de overgang zoal om het lijf heeft.
  🗝 Welke signalen kunnen wijzen op de overgang?
  🗝 Waarom vrouwen in de overgangsleeftijd burn-out worden verklaard, en waarom dat schadelijk is voor werkgever alsook werknemer.
  🗝 Waar werkende vrouwen in de overgangsleeftijd (40-60 jaar) tegenaan lopen.
  🗝 Hoe jij als hrm- of leidinggevende de inzetbaarheid van vrouwen in deze levensfase kunt verbeteren.

  Wanneer?


  Woensdag 20 november van 14:00 tot 16:30 uur, te Utrecht, Nieuwegracht 29.

  Aanmelden?


  Als je interesse hebt voor deze gratis introductieworkshop Aanpak overgangsproblematiek op de werkvloer. van Petronilia Coaching & Training, gespecialiseerd in Overgang en Werk, voor hrm- en leidinggevenden, meld je dan aan via info@petronilia.nl. Ik neem snel contact met je op. Meld je ook aan als je 20 november niet kunt zodat je als eerste op de hoogte wordt gebracht van de volgende introductie-workshop.

  Saron Petronilia
  06 21202871

  De vrouw in de overgang is als een roos in volle bloei. Niet in de knop. Niet geloken. Nee, een roos in volle bloei. ~ Saron Petronilia

  Overgang en werkvloer

  De overgang vindt plaats tussen het 40ste en 60ste levensjaar. Het is een levensfase die jaren in beslag neemt - net als de puberteit - en gaat verder dan wat opvliegers en andere lichamelijke ongemakken. Zowel het werkplezier als de arbeidsproductiviteit van werkende vrouwen kan negatief worden beïnvloed door overgangssymptomen als slechte concentratie, vermoeidheid, geheugenproblemen, gedeprimeerdheid, verminderd zelfvertrouwen en slapeloosheid.

  Aandacht loont


  In dit korte filmpje vertelt Gertjan Aleman, vitality-manager Arbo Centrum Den Haag waarom aandacht besteden aan dit onderwerp loont.

  Wist u dit:


  > Werkneemsters zwijgen over overgangssymptomen uit angst voor hun positie.
  > Ze verzuimen meer, solliciteren achteruit, laten het aankomen op een arbeidsconflict en/of stoppen met werken.
  > 34% van het ziekteverzuim in deze levensfase is gerelateerd aan overgangssymptomen.
  > 98% van de vrouwen is slecht (of helemaal niet) geïnformeerd over wat deze levensfase zoal om het lijf heeft.
  > Ruim 33% van de vrouwen vindt het gênant of moeilijk hun problemen te bespreken met de werkgever.
  > 20% ervaart zelfs dat ze belachelijk wordt gemaakt of gepest.
  > Managers zien geen relatie tussen de ‘problemen’ van werkneemsters en deze levensfase.

  Oplossing:


  Investeer in kennis en gespecialiseerde coaching.

  Opbrengsten:


  o Met trainingen kan het korte verzuim van vrouwen (40-60 jaar) snel naar beneden gaan.
  o Minder gevallen van burn-out.
  o Vermindering van overgangssymptomen zodat werkplezier op korte en langere termijn is gewaarborgd.
  o Kennis en ervaring van werkende vrouwen (40-60 jaar) blijven behouden voor bedrijfsleven.
  o Effectieve interventie voor levensfasebewust beleid.

  Voormalig VVD-minister Edith Schippers, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de Overgang:

  Wie


  Petronilia Coaching & Training is ruim 10 jaar gespecialiseerd in Werk en Overgang. We bieden naast coaching en lezingen, workshops zoals Overgang en Verzuim en Happy Moodswings (voor medewerksters). Petronilia schreef Alles wat je moet weten over de overgang (4e oplage) en Alles over werken tijdens de overgang (2017).
  We zijn tevens initiatiefnemer en organisator van het (eerste) Overgang Event 2012 voor werkende vrouwen, bedrijfsartsen en eerstelijns hulpverleners in Nederland.

  Opdrachtgevers


  Opdrachtgevers van Petronilia Coaching & Training zijn onder meer: gemeente Den Haag, gemeente Amstelveen, St Antoniusziekenhuis Utrecht, Hoogheemraadschap Noorder Kwartier, Máxima Medisch Centrum, Signify (Philips Lighting), Participatiefonds/Vervangingsfonds, Tennet, Vrouwelijke specialisten Radboud UMC en Woonbron.

  Signify


  Een bijzondere ervaring om in een zakelijke context met vrouwelijke collega’s over een onderwerp te praten dat alle vrouwen persoonlijk aangaat en zoveel effect kan hebben op de gezondheid en ons welbevinden! Yvonne van den Berg, HRD Director Social Innovation & Health, Signify (voormalig Philips Lighting).

  Gemeente Den Haag


  De workshop Happy Moodswings maakt het taboe rondom de overgang bespreekbaar. De informatie zorgt voor bewustwording bij werkende vrouwen waardoor verzuim en uitval worden voorkomen. Gert-Jan Aleman, vitality-manager Arbo Centrum, Gemeente Den Haag.

  Delen op:

  Contact

  Heb je een vraag?

  Heb je een vraag? Vul het contactformulier in of stuur een berichtje via mijn messenger (facebook) hieronder Ik reageer altijd persoonlijk, en zo snel mogelijk.

  Handtekening Saron Petronilia

  Social Media

  Je kunt mij ook vinden op Social Media:

  Contactinformatie

  Saron Petronilia

  Saron Petronilia Coach voor vrouwen (40 - 60 jaar)
  Het Coachhuis, Nieuwegracht 29
  3512 LD Utrecht
  06-21202871
  E-mail: info@petronilia.nl

  KvK-nummer: 302156990000


  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Vlogs en boektrailer


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.
  Ik maakte ook een boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang'.
  Het nagesprek tussen Lucinda Douglas en mij wil je misschien ook niet missen?

  Petronilia Coaching & Training is gespecialiseerd in overgang en werk

  Tijdens de overgang groei je van de vrouw mét veel kennis in de vrouw mét veel wijsheid. ~ Saron Petronilia

  HAPPY MOODSWINGS


  Snel en effectief overgangssymptomen wegnemen zodat je met energie en plezier kunt blijven werken.

  voor VROUWELIJKE MANAGERS (40 - 60 jaar)

  DINSDAG AVOND 24 MAART 2020

  Herken je dit?

  Je slaapt slecht.
  Piekert meer, ervaart onrust, opgejaagdheid.
  Hebt last van vergeetachtigheid en/of moeite met concentreren (hoofd vol)
  Hebt opvliegers, last van nachtzweten en/of transpireert meer dan je gewend bent van jezelf.
  Wordt 'overal' droger :-(
  Steeds minder behoefte aan zorgen.. (anders geformuleerd: snauwt meer).
  Hebt 'onverklaarbare' emotionele reacties of wisselende buien.

  Zou het een opluchting zijn als:

  je van je kwaaltjes bent verlost?
  je geen zorgen hoeft te maken over je 'arbeidsproductiviteit'?
  iedere werkdag uitgerust, energiek en zelfverzekerd aan de slag bent?
  blij bent met wat je bijdraagt en plezier en focus ervaart in je werk?
  weer ambities voor je toekomst hebt?

  Dat kan!

  Met het Persoonlijk Overgangs Plan

  Je kunt jezelf hervinden en herpakken, en energiek en vol zelfvertrouwen blijven werken aan je toekomst. Met het door mij ontwikkelde Persoonlijk Overgangs Plan (POP).

  Happy Moodswings

  Binnenkort geef ik weer mijn workshop Happy Moodswings waarin ik je laat zien hoe je je eigen Persoonlijk Overgangs Plan maakt. Dat doe ik door je mijn kennis, tips en beste strategie voor de levensfase tussen 40 - 60 jaar met je te delen.

  Voor wie?

  Happy Moodswings is voor jou, vrouwelijke manager (40 - 60 jaar), als je:
  van burnout-achtige symptomen af wilt
  je zorgen maakt over je prestaties.
  of twijfelt over je werk.
  meer zelfvertrouwen wilt.
  verlangt naar rust in je hoofd en in je lijf.

  Wat krijg je als je meedoet?

  1. Geruststellende, inzicht gevende en zelfs inspirerende informatie.
  2. Een veilige omgeving waarin er ruimte is voor het uitwisselen van ervaringen met andere vrouwelijke managers.
  3. Handvatten voor je Persoonlijk Overgangs Plan waarmee je
  - je kwaaltjes de baas wordt,
  - je vitaliteit kunt verhogen en,
  - je zelfvertrouwen en/of gevoel voor zelfwaardering kunt versterken.
  4. Inspiratie om van deze levensfase tussen 40 en 60 jaar de meest vruchtbare van je leven te maken.
  5. Duidelijkheid over welke stappen je snel kunt zetten om (weer) op niveau te functioneren.

  Daarnaast:


  koffie, thee of een glaasje wijn
  gezonde snacks en een lekkere salade
  en na afloop mijn flyer (exclusief voor deelnemers) met mijn 20 beste tips.

  Wie ben ik?

  Collage happy mood swings

  Tegenwoordig voel ik me fit en vitaal, me heerlijk opgewassen tegen alles wat de overgangsleeftijd zoal met zich meebrengt en helemaal in flow in mijn werk. Eerlijk gezegd heb ik me nog niet eerder in mijn leven zo sterk en vol zelfvertrouwen (en zelfwaardering) gevoeld als tegenwoordig.

  Dal


  Dat is niet altijd zo geweest. Ik ben door een flink dal gegaan, inclusief gedeprimeerde gevoelens, zwabberende zelfwaardering en een compleet gebrek aan energie. Het feit dat ik het boek “Alles wat je moet weten over de overgang” heb geschreven, heeft me daarvoor niet kunnen behoeden.

  Methode


  Op de bodem van de put heb ik de kracht van de overgang ontdekt. Ik heb vervolgens de methode ontwikkeld waarmee je tot volle bloei kunt komen en tegelijkertijd je overgangssymptomen kunt bestrijden. Het effect daarvan is dat je de greep op je carrière herpakt en je zelfvertrouwen en energie groeien.

  Happy Moodswings


  Tijdens de workshop ga ik je de beste manier leren om van je kwaaltjes als vergeetachtigheid af te komen én geef ik je de door mij ontwikkelde methode waarmee je snel stappen kunt zetten die je werk weer glans geven.

  Dankzij jarenlange research voor mijn boeken Alles wat je moet weten over de overgang en Alles over werken tijdens de overgang talloze interviews en gesprekken met vrouwen van onze leeftijd, mijn coaching en trainingen en niet in de laatste plaats dankzij mijn eigen worstelingen ermee, kan ik je de informatie, tips en tools aanreiken die echt werken. Met warmte en humor.

  Waarom mij geloven? Dit zeggen anderen:

  De foto van de workshop met jou als pin-up en de titel Happy Moodswings trokken me erg aan. De humor die dat uitstraalde daar wilde ik meer van weten. De overgang was toch niet leuk? Vanwaar dan die humor en die kracht van jou?
  Het was voor mij een eyeopener dat de verschillende overgangssymptomen bedoeld zijn als signalen om beter naar jezelf te luisteren en besluiten te nemen die beter passen bij wie ik nu ben. Ook vond ik het erg prettig om met andere vrouwen open te praten over een onderwerp dat maar heel weinig aan bod komt en waarvan ik zo weinig wist. ~ Marilyn Limon, Fondsenwerver

  Ik vond het erg fijn dat Saron veel know how heeft over de overgang en zich aanpast aan het kennisniveau van de deelnemers. Het deel over de symptomen was mij echter bekend, want ik heb de overgangsbijbel ‘Alles wat je moet weten over de overgang’.
  Maar het gedeelte waar we een stappenplan maken, heeft me heel veel opgeleverd. Naar aanleiding daarvan heb ik diezelfde week nog een en ander op mijn werk aangekaart en zijn er dingen in gang gezet. In die zin kwam de workshop voor mij precies op tijd. Het ging toen niet zo goed met mij. Dat is veranderd, nu voel ik me veel beter. ~ Ilse Knook-Serkei, Vocalist.

  Saron heeft een gave die heel fijn is bij een gevoelig onderwerp als de overgang. Ze is een powervrouw – ik weet niet hoe ik haar anders moet omschrijven. Ze geeft ongelimiteerd en dat voel je als deelnemer in haar workshop.
  Ze creëert een bewustzijn bij vrouwen over de overgang waar ik blij van word en dat ik mee naar huis heb genomen. Dat er niks mis is met deze levensfase. Dat het ook een mooie fase is. Dat er zelfs voordelen aan vastzitten en dat er nog meer voordelen aan komen. Dat het fijn is om sommige eigenschappen niet meer te hebben.
  Daarnaast vond ik het prettig dat ze veel symptomen de revue laat passeren. Confronterend maar wel handig. En ze stuurt aan op zelfregie met het stappenplan. Dat waardeer ik zeer. ~ Jos Kouwenhoven, Manager reïntegratiespecialisten.

  Wat is je investering?

  Je deelname aan Happy Moodswings kost € 247,--.

  Wanneer, waar en hoe laat?

  Ik verwacht je op DINSDAGAVOND 24 MAART 2020 in Het Coachhuis, Nieuwegracht 29, Utrecht. Je bent welkom vanaf 18:15 uur. We starten stipt om 18:30 uur en eindigen rond 21:00 uur. Houd alsjeblieft rekening met een mogelijke uitloop. (Er zijn gezonde snacks aanwezig.)

  Heb je vragen?


  Neem dan gerust contact met mij op via 06-21202871 of saron@petronilia.nl. Ik reageer zo snel mogelijk.

  In company


  Happy Moodswings wordt ook in company gegeven. Hieronder een impressie van de workshop voor het Arbo Centrum Den Haag.

  Ga jezelf serieus nemen. Je gaat oogsten en dat wil je ook graag. Dat leert Saron je in de workshop. De informatie die ze geeft, is fijn. Dat de overgang naast lastige ook positieve zaken met zich meebrengt is heel erg fijn. Maar dat je echt verandert, moet luisteren naar je lijf, naar wat je nodig hebt, heeft ertoe geleid dat ik het gemaakte stappenplan heb uitgevoerd.
  Ik heb de knoop doorgehakt om een dag minder te gaan werken. 4x in de week 10, 11, 12 uur werken per dag is me gewoon te veel. Nu werk ik in een duo-baan en deel ik de verantwoordelijkheid. Dat zorgt voor minder werkstress. Ik heb meer tijd voor mezelf nodig. ~ Coraline Smit, Locatiemanager.

  Het heeft me verbaasd dat praten over de overgang nog zo’n taboe is, ongeacht achtergrond of cultuur. Terwijl iedereen het er juist wel over wil hebben en naar antwoorden zoekt. Saron kan op een aanstekelijke manier vertellen, en je geruststellen: het komt allemaal uiteindelijk goed.
  Ze vertelt ook heel persoonlijke en herkenbare dingen, waardoor de informatie extra goed beklijft. Anders zou ik misschien denken: zij fietst er leuk doorheen. Ze creëert snel een veilige sfeer waardoor de vrouwen gelijk veel opener zijn over hoe zij de overgang beleven.
  Ik vond het prettig dat ze kijkt naar wat de groep nodig heeft en niet een programma strak afdraait, zo van ‘dit is de theorie en dit moet je weten’. Ik ben er opgewekt en met wat lekkere zelfspot vandaan gegaan. Sindsdien volg ik een wekelijkse les yoga in mijn sportschool zodat ik niet maar blijf draven. ~ Carla Jonker, Verzuimdeskundige

  De leuke sprankelende aankondiging in de mail triggerde mij. Een workshop over de overgang met de titel ‘Happy Moodswings’? Het zou niet zwaar, en lijdzaam en traditioneel worden. Het straalde energie uit.
  De workshop geeft inzicht in overgangssymptomen, erkenning en bevestiging. Iedere vrouw haalt eruit wat ze nodig heeft. Saron maakt de overgang luchtig op een sprankelende manier. Ze leert je op een andere manier naar deze levensfase te kijken. Ze heeft me het gevoel gegeven dat ik er mag zijn als vrouw, ondanks dat ik ergens last van heb. Ze heeft me bovendien handvatten aangereikt om mezelf te herpakken. ~ Karin Rondeel

  Ik dacht dat ik goed kon dealen met de overgang. Maar toen ik jouw informatie over de symptomen kreeg, vielen er nog enkele kwartjes. Wat een herkenning. Daar heb ik erg veel aan gehad. Ook aan het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemers.
  Tijdens de workshop kwam ik erachter dat ik graag erkenning krijg van anderen voor het feit dat ik in deze levensfase zit, maar dat ik die lang niet altijd heb toegelaten. Ik ben het type 'niet zeuren-maar poetsen', maar ik laat het nu wél toe. Met als gevolg dat er meer openheid is ontstaan over dit onderwerp. Het is fijn om te weten dat je echt niet de enige bent. Een goed gesprek, een goed gevoel en je kunt weer verder. Irna Hoiting, directeur.

  In mijn proces van oriëntatie op mijn loopbaan kon zij de vinger leggen en waarde toevoegen op een specifiek hiaat in mijn persoonlijke ontwikkeling en kon ik mede door haar aanpak snel flinke slagen maken. Dat bracht versnelling in mijn proces.
  Saron gaat heel praktisch te werk, ze is heel confronterend en direct, warm, krachtig en eerlijk, pakt door. Voor mij was het van belang dat ze mijn vraag serieus nam, mij als volwaardig mens zag en dat ons contact gelijkwaardig was. ~ Marion Kramer, Coördinator Bedrijfsvoering.

  Met een paar opmerkingen greep Saron me gelijk in mijn kern. Direct, vriendelijk, met humor en begrip. Ze vroeg of ik zo groot was van lichaam omdat ik onbewust veel groter wil zijn in mijn werk, meer verantwoordelijkheid wil dragen, meer leiding wil geven? Tegenwoordig zit ik heel lekker in mijn vel, tevreden over mijn (slankere) lijf en heb ik de leidinggevende functie die ik wilde. ~ Tanja Westrik, teamleider IC centrum UMC Utrecht

  In een heel simpele, maar uiterst doeltreffende oefening bracht ze me in contact met mijn 'eigen wijsheid, mijn intuïtie'. En ineens was het duidelijk wat ik moest doen. Kristalhelder. En dat gaf rust. ~ Nelly de Jong, eigenaar Confront Coaching & Training.

  Het belangrijkste is dat ze me heeft geholpen te ontwarren welke dromen, verwachtingen, normen en waarden nu echt van mezelf zijn, en welke een erfenis van anderen. En dat ik mag kiezen welke ik wil houden en welke niet. ~ Caroline van der Laan, Office Manager Vereniging van Milieuprofessionals.

  Ik was boos, gefrustreerd, bang en onzeker. Ik voelde dat ik op een dood spoor zat, maar wist niet hoe ik op een ander spoor kon komen, mijn spoor. Ik wilde mijn zelfvertrouwen en mijn ‘verkering’ terug.
  Op aanraden van mijn vriendin, die in het verleden intuïtietraining bij Saron heeft gedaan, heb ik haar gevraagd me te coachen. Ik heb enorme stappen gezet, die ik zonder haar begeleiding nooit zou hebben aangedurfd. Saron heeft me liefdevol begeleid naar het punt waar ik nu sta. ~ Stefanie Daalman, eigenaar van creaties van Tante Stef.

  Voor mijn gevoel zat ik al een tijdje op een dood spoor. Ik had nul energie en haalde geen voldoening meer uit mijn werk. Ik kwam totaal niet meer vooruit. Saron heeft een soort derde oog en is zeer intuïtief. De coaching van haar was erg prettig. Soms ook best confronterend omdat ze het feilloos aanvoelt als je jezelf in de maling loopt te nemen. Oude patronen doorgrondt zij zeer snel. ~ Emma.

  EEN DAGDEEL?

  Ja, naar de workshop Happy Moodswings in Utrecht komen vraagt een paar uur van jouw kostbare tijd. Heb je dat voor jezelf over? Want ik heb geen snelle instant-oplossing. En dus wat tijd nodig om jou met een goed werkend plan naar huis te kunnen laten gaan.

  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Delen op:

  Durf jij origineel te zijn?

  Had ik het advies van mijn welwillende mentoren ter harte genomen, dan zou ik bovenstaande foto nooit hebben laten zien. Mensen zouden mij niet serieus nemen, voorspelden zij, en schudden daarbij meewarig hun hoofd. Na vele slapeloze nachten sloeg ik het advies in de wind en liet ik mijn mentoren los. Ik wilde liever stralend falen dan aan de leiband van de degelijkheid lopen. De overgang was mijn leerschool.

  ‘Zo neem je voorgoed afscheid van de overgang’, kopte Algemeen Dagblad onlangs een artikel over hormoongebruik tijdens de overgang. Hopelijk begrijp je dat je met een pil of pleister geen afscheid kunt nemen van de overgang. Het gaat in dat artikel dan ook om het onderdrukken van bepaalde overgangssymptomen zoals opvliegers en depressieve gevoelens met hormonen.

  Overgangssymptomen


  Hormoongebruik is voor velen minder schadelijk dan een dagelijks goed glas wijn. Ik ben er dan ook geen tegenstander van. Maar waar het artikel aan voorbijgaat, is dat de overgang veel meer is dan een ongemakkelijk gevolg van de laatste stuiptrekkingen van de eierstokken. De overgang is een transformatieproces, vergelijkbaar met de puberteit, waarbij naast lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele veranderingen in het spel zijn. Als je die wilt managen, zul je de roep van de overgang moeten volgen, te weten: “Durf origineel te zijn!”

  Hekel


  Het is namelijk helemaal niet de bedoeling dat je tijdens de overgang dezelfde blijft, dat je voor- en na foto’s als het ware identiek zijn. Het is de bedoeling dat je verandert, je originele nieuwe zelf wordt. En dat is lastig, want de mens schuwt van nature verandering. We hebben er een hekel aan. Verandering haalt ons uit onze baan, verandering kost energie. We hebben liever het karrenspoor en de automatische piloot.

  Vertrouwd


  “Ik wil weer mijn oude vertrouwde zelf zijn”, zeggen veel vrouwen. Dat verlangen wordt voor een flink deel gemotiveerd door de reacties van de omgeving op hun symptomen. Neem bijvoorbeeld het korte lontje, een vermaledijd symptoom van de overgang. Veel vrouwen schamen zich ervoor. Ze blijken niet langer hun tong te kunnen afbijten, hun mening te kunnen inslikken, hun ergernis te kunnen verkroppen. Ze hebben er last van omdat ze hierdoor niet meer aardig worden gevonden.

  Als de omgeving haar zou aanmoedigen en bewonderend zou luisteren naar haar uitbarsting, zou iedere vrouw in de overgangsleeftijd (en jonger) overal ter wereld zichzelf een kort lontje toewensen. Want, de vrouwen met het korte lontje erkennen desgevraagd dat ze ‘hun waarheid’ spreken als ze uit hun slof schieten. Dat ze dan echt eerlijk zijn..(ook al kan er heus wel iets aan de formulering worden gedaan).

  Met andere woorden, ook al zijn vrouwen die ontploffen op dat moment origineel, ze willen die verandering niet. Ze willen liever het vermogen terug waarmee ze voorheen de eigen emoties onder controle konden houden: zelfbeheersing. Zodat ze kunnen beantwoorden aan het beeld (van die lieve aardige mevrouw) dat de omgeving liever van hen ziet.

  Eindeloos gekwetter


  Er is dus best lef nodig om het korte lontje te omarmen. Om dat te bereiken moeten vrouwen hun eigen, vaak turbulente, emoties serieus gaan nemen. En dat is nogal wat. Want dat betekent dat vrouwen meer egoïstisch moeten zijn, een eigenschap waar we over het algemeen van rillen, zelfs schande van spreken.

  Weerzinwekkend


  Maar het weerzinwekkende korte lontje dat ons ‘overvalt’ in deze levensfase is lang nog niet alles. Er is meer ‘nieuw’ gedrag dat in sociaal opzicht te wensen overlaat. Neem het luisteren naar protserige verhalen of eindeloos gekwetter over he-le-maal niks. Dat trek je niet meer als je zorghormonen je aan het verlaten zijn. Daar kun je het geduld en de energie niet meer voor opbrengen. Daar draaien je ogen van weg.

  Het zijn maar enkele van de vele veranderingen die we ondergaan. De roep van de overgang om origineel te durven zijn, horen de meeste vrouwen in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar) ook wel, maar ze verstaan hem in eerste instantie niet. Er is ook niemand die ons vertelt dat geïrriteerdheid, desinteresse, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn, vermoeidheid, afnemend zelfvertrouwen en wat dies meer zij, signalen zijn die ons vertellen dat het transformatieproces is begonnen. En dat er bloei, energie, kracht en wijsheid lonkt.

  Delen op:

  Depressie


  We denken dat de grond onder onze voeten wegvalt. Door overgangssymptomen om die reden te verbloemen, te negeren of af te plakken met pleisters, nemen werkende vrouwen echter een groot risico. We worden bij bosjes burn-out verklaard of solliciteren naar banen die we helemaal niet ambiëren, maar waarvan we denken de taken gemakkelijk aan te kunnen. Of we blijven tussen de verzuimdagen door ploeteren totdat de stress uit onze poriën spuit en we onze vermoeidheid niet meer krijgen bijgeslapen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelf ben ik keihard tegen een flinke depressie aangelopen.

  Levensgeluk


  We komen vaak pas in actie als het al bijna te laat is. Als we voelen dat het echt de verkeerde kant op gaat met ons ‘levensgeluk’; de heftigheid van overgangssymptomen toeneemt met diepe vermoeidheid, slapeloosheid, onrustige nachten, opzien tegen de dag, uitstelgedrag et cetera. Pas dan gaan we op zoek naar hulp.

  Behoeften


  Inmiddels heb ik heel veel werkende vrouwen in de overgangsleeftijd gesproken, geïnterviewd, gecoacht of getraind. We gaan bijna allemaal hetzelfde proces door. Alsof we stuk voor stuk het wiel zelf moeten uitvinden. Steek in hemelsnaam iets op van mij, of zo je wilt: van de vele vrouwen die je voorgingen. Durf origineel te zijn. Hoe sneller je jezelf en je behoeften serieus gaat nemen – je symptomen vertellen je waar je op moet letten - des te sneller heb jij je (werk)leven weer op de rit.
  Saron Petronilia 2019

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."